Hier kan je het verloop van onze reis weer volgen. Met een kort verslag van hoe we gevaren zijn, de weersomstandigheden indien vermeldenwaardig en alles wat met de passage te maken had. Kortom ons logboek in een notendop.
Omdat ik de site omzet naar een systeem dat zelfs op jouw smartphone te volgen is heb ik nog wat achterstallig onderhoud. De route heb ik inmiddels wel weer bijgewerkt, en nu met vrijwel alle ankerplaatsen en stops, maar veel plaatjes en uitgebreide info kan ik hier niet meer kwijt. Hieronder probeer ik dat gemis nog wat aan te vullen met oude en nieuwe verslagen.
Malediven
25/12/2023 Uligamu, Malediven: Jeetje, wat hadden we ons veel voorgesteld van de Malediven. Maar dat paradijs blijkt alleen in de overdreven luxe resorts op opgespoten eilandjes te bestaan. Resorts waar wij met onze boot niet eens welkom zijn. Ik snap het wel natuurlijk, de gasten betalen, ver van het gewone volk, grif € 2000,- per nacht en dan komen wij in onze vale cruiserkleren even een biertje drinken. Op de eilandjes waar we wel welkom zijn is verder niets te beleven. Ok, de onbewoonde eilandjes zijn prachtig en je kunt er prima snorkelen, maar daar hebben we er al heel veel van gezien. De bevolking, 100% moslim, leeft zeer sober. Bijna iedereen is in “overheidsdienst” als administrateur of poetsvrouw. Ander werk is er niet. De eenvoudige dorpjes, onverharde straten, zien er dan ook spic en span uit.
Ook leuk: op alle eilanden troffen we deze relax stoelen aan. Nou, ook die zitten voor geen meter.
India
29/3/2023 Kochi, India:Na een heleboel gedoe met Visa en inklaren liggen we in Bolgatty International Marina. Een onderdeel van Bolgatty Dutch Palace hotel. Hier blijft de boot tot december. Dan draait de wind en kunnen we verder. We maken van de gelegenheid gebruik om door India en Nepal te reizen. Ook geweldig. Ondertussen is Tom naar NL gevlogen, wij volgen over enkele weken. Eind November keren we terug naar de boot.
Plaatje van India volgt later.
29/2/2023 Op weg naar de Malediven. We zijn te laat! Veel te laat zelfs. Te laat vertrokken uit Thailand en te lang blijven hangen op Sri Lanka. De trade winds laten het afweten en we dobberen maar een beetje rond. Op de motor halen we Djibouti aan de overkant niet dus moeten we uitwijken naar India. Dat halen we wel. Naar de Malediven is geen optie, in het orkaanseizoen wil je daar geen boot hebben.
Plaatje volgt.
Sri Lanka
20/2/2023 Galle, Sri Lanka: Het laatste stukje naar Sri Lanka. Onderweg spotten we walvissen. Het inklaren koste een berg papier en voorbereidend werk maar viel uiteindelijk wel mee. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. In ruil voor een biertje, dat wel. Trip Marissa- Galle 17Nm.
Op Sri Lanka maken we een rondreis en bezoeken natuurlijk theeplantages.
19/2/2023 Mirissa, Sri Lanka: In gitzwarte nachten zeilen we dwars door de Nicobaren (streng verboden) over de golf van Bengalen. Onderweg verspelen we vis na vis en krijgen we een dikke kabel in de schroef. Klusje onder de boot dus. Gelukkig hebben we een volle duikfles bij ons. Elke avond maakt Tom een heerlijke cocktail voor ons en we lopen wachten van 3 uur. de tocht verloopt op wat squals en windstilte na verder vlekkeloos. Als we voor donker willen ankeren in een ruime baai belanden we in een wasmachine. Doorvaren dus. In het aardedonker laten we ons anker vallen in de baai van Marissa. Hier liggen we als een huis. Trip Man Island – Marissa: 1091Nm (11 nachten).
Ja hoor, er zat weer een beetje troep in de schroef!
Thailand
7/2/2023 Man Island, Thailand ‐ Feb 7: We zijn los!!!! Op naar Sri Lanka. Helaas de wind zit tegen en we besluiten nog in Thailand achter Ko Man te ankeren. Een goede keus, het is er prachtig en Lorie wordt een beetje ziek. Trip Ao Chalon – Ko Man: 8Nm.
In de omgeving van Ko Man bleek ook nog veel te zien.
30/1/2023 Phuket: Terug naar Oa Chalong om een iridium kaart op te halen en uit te klaren. Ondertussen kopen we een gebruikte buitenboordmotor verkopen we de Chinees en probeer ik weerberichten via de satelliet te ontvangen. Veel frustratie dus.
Trip Phi Phi – Ao Chalon: 25,5 Nm.
We kochten net een gebruikte Yamaha 8PK en ruilen onze chinees in.
25/1/2023 Ko Phi Phi, Thailand: We wachten in Phuket op onderdelen en besluiten enkele dagen naar Phi Phi te gaan. Weer zo’n heerlijk toeristeneiland. Na jaren opknappen van de boot hadden we dit echt wel even nodig.
Trip: Ao Chalon – Ko Phi Phi: 37Nm.
21/1/2023 Ao Chalong, Phuket, Thailand Met een nachtje doorvaren zeilen we heerlijk naar Phuket. Weer vangen we vis en genieten met teugen van de bars en restaurantjes in Phuket. Het inklaren verliep vrij makkelijk. Ons chineese buitenboordmotortje begint kuren te vertonen. Donders. Ko Lipe – Ao Chalong Trip: 102Nm
Het rotding wil niet starten. Kost me weer een uur om het ding aan de praat te krijgen.
19/1/2023Ko Lippe, Thailand: Zonder in teklaren verblijven we een nachtje op Ko Lippe. Illigaal dus. Wat een verademing na al die jaren tussen de strenge moslims. Het voelt als vakantie! En we vangen nog een vis ook! Langkawi – Ko Lipe:T rip: 36NM
Maleisië
18/1/2023 Sala Tajai, Malaysia : Tom is aan boord, we zijn uitgeklaard en op weg naar de Rode Zee!!! Heerlijk, we zijn weer vrij! We nemen afscheid van Maleisië op een van de mooiste ankerplekken van Langkawi. Bijna 8 jaar hebben we in Maleisië doorgebracht.
Sala Tajai, Langkawi, Maleisië.
9/12/2022 Kuah (Langkawi) Terug in Kuah! rustig varen we de Royal Langkawi Yacht Club binnen. Op de kade wachten de mannen om ons lijntje aan te nemen. Er staat erg veel stroom en het valt niet mee om aan te leggen. Als dan ook de gaskabel breekt hebben we de poppen aan het dansen. we worden door de stroom tegen de golfbreker gezet en lopen wat lakschade op. Jammer, de boot is net geverfd. Even later worden we door enkele rubberboten naar ons plekje gesleept. Eind goed al goed. Kuah voelt aan als thuiskomen. Top!
Kind of blue weer safe aan de kade. Op de achtergrond de golfbreker waar we langs schuurden.
8/12/2022 Teluk Ayer Tuan – Kuah (Langkawi)9:00 Log 46567 Mh 9073: We overnachten in deze prachtige baai maar liggen behoorlijk op de swell! Op weg hier naar toe regelen we de instrumenten in, hopelijk zijn ze nu stabiel. Op weg naar Kuah kom ik erachter dat de dynamo is losgetrild en vervang ik gelijk de V-snaren. Daarna uren wachten op het zonnetje om verder te varen. Het regent zachtjes. Als we eindelijk op pad gaan blijkt het 20 knopen op de neus te waaien. Na een half uur houden we het voor gezien en varen terug naar de rustige ankerplaats. Dan maar een dag later in Kuah.
Zelden lagen we meer beschut dan hier! Wij zijn het rode driehoekje in het midden van de baai.
7/12/2022 Palau Kendi – Sela Tajai (Langkawi) 7:30 Log 46501 Mh 9063: Erg mooie trip! Met zelfs het grootzeil bij! Veel wind is er niet maar het scheelt toch. Met 6,5 Kn. Varen we op ons gemak naar Langkawi. Heerlijk! Ruim voor donker arriveren we in Langkawi. We waren vergeten hoe verdomd mooi het hier is. Onze eerste ankerplaats is oogverblindend. Net na het ankeren breekt er noodweer los maar we liggen als een huis. Geweldig! Aankomst Sela Talai 7/12/22 18:30
De nacht valt . We liggen geankerd tussen de eilanden in het zuiden. Sela Tajai, Langkawi, 7/12/2022
6/12/2022 Palau Talang – Palau Kendi (Penang)7:30 Log 46447 Mh 9054: Onderweg zetten we de Yankee even bij, het scheelt een knoop. Met de motor bij varen we ruim 6,5Kn. Bij Palau Kendi, net onder Penang, ankeren we met 10 vissersboten. In de nacht begint het te onweren en steekt er een flinke wind op. Omdat we aan het experimenteren zijn met de nieuwe systemen hebben we niet door dat we krabben!!! Gelukkig zonder aanvaring. Na uitgifte van meer ketting liggen we vast. Slapen komt er niet meer van. Aankomst Palau Kendi: 6/12/22-17:00.
Ankeren tussen de vissers. we waren het bijna verleerd.
5/12/2022, Pangkor Marina – Palau Talang 15:30 Log 46433 Mh 9040: We zijn los!!!!! Na 4,5 jaar kiezen we het ruime sop. Eindelijk! We hebben een volledige refit van de boot en Covid achter de rug. We zijn zowat vergeten wat varen is. Alle systemen werken zowaar! Naar Palau Talang is maar een paar uurtjes varen, we laten de motor het werk doen. Hij loopt als een zonnetje. Achter het eilandje ankeren we met enkele vissers, wat een verademing! Aankomst Palau Talang: 5/12/22 17:00.
We varen weer! fantastisch om weer onderweg te zijn
Pangkor Marina, Maleisië 16 april 2022 Over 3 dagen gaan we eindelijk het water in. De boot staat al 3 jaar droog en we hebben al 4 jaar niet meer gevaren. De boot ziet er weer uit al nieuw gelukkig. Jimmy de schilder heeft vandaag z’n klus afgerond. Lorie en ik zetten nu het onderwaterschip in de anti-aanbakverf, morgen de schroef invetten en schilderen, boegschroef monteren, anodes terugplaatsen en gaan met die banaan. We hebben een fles bubbels gekocht om het te vieren. Nu maar hopen dat alles goed gemonteerd is, de motor wil starten en dat we niet zinken.
Eerste laag International interspeed. Er zitten al twee lagen international barrier coat op. Omdat het hier 35 graden is lijkt het goedje wel een pasta. Volgende laag maar flink verdunnen.
Penang – Pangkor, 11 februari 2022 Terug naar de boot! De bus vertrekt laat dus laten we de bagage nog achter in het hotel en doden de tijd met wederom een bezoek aan de bank (4x) om ons nieuwe telefoonnummer door te voeren. De bus heeft uren vertraging waardoor we midden in de nacht in Pangkor aankomen. Kimmy, de exploitant van ons appartement, haalt ons op en dropt ons op een plek waar we nog niet dood gevonden willen worden. Kortom, alles loopt op rolletjes. Als we later onze sleutels willen inleveren krijgen we alsnog het appartement met uitzicht over zee. Eind goed al goed. Ps. De boot blijkt er na bijna twee jaar nog redelijk bij te staan. We worden overal onthaald als oude bekenden. Ook leuk.
De boot staat er na bijna 2 jaar in weer en wind nog redelijk bij. Pangkor Marina, Maleisië. 17-2-2022
Langkawi-Penang 8/2/22 14:00 De Langkawi bubble zit erop, we vliegen naar Penang. Op Langkawi vrienden bezocht, oude post opgehaald, lekker op de scooter rondgereden en lekker gegeten natuurlijk. Sazli, onze agent, heeft alles top geregeld. Met een klein propellor toestel vliegen we naar Penang, een van onze favoriete plekken in Maleisië. Daar logeren we in het Citra house waar we al eerder waren. Aankomst Penang: 8/2/22 15:00.
Met fire fly vliegen we naar Penang.
Langkawi, Maleisië 3 Februari 2022 Je leest het goed, 3 februari 2022. We zijn er even tussenuit geknepen. inmiddels hebben we een huis in Hellevoetsluis, is de boot volledig gestript, gereviseerd, gespoten en voorzien van nieuwe apparatuur. Nee, we hebben niet stilgezeten. Wij zijn terug op Langkawi, daar waar dit reisverslag ooit stopte. Over een week mogen we van het eiland af (Covid regels) en reizen we naar Lumut. Daar waar de boot staat. Althans, als we voor die tijd niet positief op Covid getest worden,
Langkawi, Maleisie, 24 september 2016 Even een update voordat jullie denken dat de site in verval is. We liggen nog steeds in de Royal Langkawi Yacht Club! Met ons motorfietsje kachelen we dagelijks over het eiland, om de andere dag beklimmen we de trap naar de top van de Gunung Raya en werken zo nu en dan aan onze never ending to do list. Ondertussen zijn er nieuwe zeilen in productie, wordt de oude ankerlier gereviseerd, hebben we de matrassen opnieuw laten bekleden en is onze visumaanvraag in behandeling. De boot moet nodig de kant op om het onderwaterschip opnieuw te schilderen maar daarvoor moeten we naar een andere marina. Binnenkort dus. Binnenkort ook komen Tom en Mitchel langs en willen we enkele weken naar Thailand varen. Tegen die tijd zijn we onze buikjes kwijt want we staan al 2 maanden op rantsoen en sporten ons wezenloos.
The Royal Langkawi Yacht Club, onze thuishaven sinds december 2015
Europa 5 april, 2016 Het is tijd om Tom, Toni, vrienden en familie weer eens te voelen en te ruiken. We vliegen voor 4 maanden terug naar Nederland en maken de Marathon van Tom en Mitchel mee, kopen een campertje, feesten in de Ardennen, vliegen een uurtje met Aart boven Zeeland, bezoeken vrijwel iedereen die we willen zien, staan onverwacht op de stoep bij Toni wanneer hij jarig is, vieren het slagen van Tom voor zijn opleiding meubelmaken etc. etc. Met de camper trekken we erop uit: Duitsland, Italie, Zeeland, Antwerpen. De hele maand juli zijn we samen met Toni en rijden we met de camper naar de Ardennen, Zwitserland, Munchen en weer de Ardennen. Peter en Rita, de kanjers, staan hun schip twee maanden aan ons af waardoor we een thuis in Hellevoetsluis hebben. Op de Coolsingel, in het oude pand van De Sleghte, gebruik ik de kantootruimte van Hans om de site bij te werken (niet gelukt natuurlijk). 4 Maanden Nederland/Europa het voelde als een warm bad. Het liefst was ik gebleven. Terug in Langkawi: 6/8/2016
Toni zag voor het eerst echte bergen. En een gletsjer! Hij vond het geweldig natuurlijk, maar ook koud. Engelberg, Zwitserland 16/7/2016.
Kalimantan en Java (Indonesie) 11/2/2016 Nu we in de buurt zijn willen we de geboorteplaats van Lorie natuurlijk bezoeken. We boeken tickets voor 3 weken uit en thuis en vliegen naar Balikpapan. Het huis waar Lorie woonde tot ze Indonesie moesten verlaten was er nog. En het ziekenhuis waar ze te wereld kwam, en het zwembad waar ze leerde zwemmen etc. etc. Het huis was veel kleiner dan in haar herrinnering maar ze herkende vrijwel alles. Tot en met de Palang Pintu, de balk achter de voordeur! Ze was 6 toen ze hier vertrok. Kalimantan (Borneo) is een en al oerwoud maar na een dikke week Oerang Oetans hadden we het wel gezien hier en zijn naar Java gevlogen. Daar bezochten we o.a. de geboorteplaatsen van haar vader (Yogyakarta) en moeder (Semarang). Maar nog leuker: we bezochten Michiel en Marian van de Meer! Oude vrienden die we pakweg 40 jaar uit het oog waren verloren. Op de terugweg blijven we een paar dagen in Kuala Lumpur hangen en worden nog even bestolen waardoor we de vlucht naar Langkawi missen. Terug in Langkawi: 6/3/2016
Hiervoor vlogen we terug naar Indonesie, het geboortehuis van Lorie. Jalan Sumbawa, Balikpapan, Kalimantan, Indonesie!
3/12/2015 Penang – Kuah, Langkawi (Maleisie) 10:00 Log 45279 Mh 8802: Via een aantal kleinere eilandjes varen we in enkele dagen door naar onze voorlopige eindbestemming: Langkawi! We varen nog steeds los-vast van de rally, erg veel spannends kan ik mij niet meer herinneren. Ik schrijf dit stukje bijna een jaar later!!!! Samen met de Chantey (Will and Karen) landen we op Singa Besar. Hier moet een Blues Club zijn! Uiteindelijk vinden we een klein hutje op een verlaten strand, dat moet het zijn. We zijn een dag te vroeg, maar de volgende dag loopt de tent vol met muzikanten uit de verre omgeving. Natuurlijk dragen ook wij ons steentje bij! The Blues, wat wil je! Langkawi bestaat uit 99 eilanden, erg mooi en goed te bereiken. Hans en Inger vieren hier oud en nieuw en even later komen Aart en Monique weer even langs. Uiteindelijk blijven we hier bijna een jaar, maar vliegen ondertussen nog wel naar Indonesie, Nederland, Belgie, Zwitserland en Duitsland. Voor ons gevoel zit de wereldreis erop maar wanneer we ons weer ergens vestigen is nog niet zo duidelijk. Aankomst Langkawi: 4/12 om 16:00. Trip: 66nm.
Langkawi bestaat uit bijna 100 eilandjes. Deze plaat maakte ik vanaf de Gunung Raya, de hoogste berg hier. Langkawi, Maleisie, 5/1/2016.
24/11/2015 Pangkor – Penang (Maleisie) 11:15 Log 45183 Mh 8784: Pangkor, het eilandje tegenover de marina is prachtig, dagelijks worden er 10-tallen toeristen overgevaren. Wij bezoeken er een scheepswerf, een visverwerkingsbedrijf en een prachtige baai waar we later ook met onze boot nog een nacht ankeren. 1 Nachtje maar, de binnenkomende deining maakt het behoorlijk oncomfortabel daar. Naar Penang is een behoorlijk stuk varen en we overnachten nog twee maal achter een klein eilandje om de honderden onverlichtte vissersbootjes te ontwijken. De Marina in Penang is overvol en we moeten buiten ankeren. Om ons heen een vuilnisbelt, overal drijft rotzooi. Penang, met name George Town is fantastich! Cultureel erfgoed, Chinees, Indiaas, volgens Lonely Planet een van de plaatsen die je ooit bezocht moet hebben! Aankomst Penang: 27/11 om 12:30. Trip: 96 nm.
Penang verkennen we lekker toeristisch met Hop On – Hop Off! Het is regentijd, maar daar heeft de busschauffer een oplossing voor!George Town, 1/12/2015
18/11/2015 Port Dixons – Pangkor (Maleisie) 7:00 Log 45044 Mh 8782: In Port Dixons moeten we alle formaliteiten nog verrichten. Dat koste ons in Indonesie 2 dagen, hier nog geen 1,5 uur! Erg relaxed allemaal. Met Gerrit en Annemieke nemen we een Taxi naar Malaka en vergapen ons de hele dag aan deze ooit belangrijke handelspost van de Nederlanders. Malaka is nu cultureel erfgoed en wordt netjes onderhouden. Je struikeld er wel over de toeristen. We bezochten o.a. het Stadhuys en een gerestaureerd pand in de Heerenstraat. In Port Dixons sluiten we ons aan bij de Rally door Malaysia en maken kennis met nog meer cruisers. Naar Pangkor, de volgende stop, varen we de nacht door. Nogal riskant met de honderden vissersbootjes die we moeten ontwijken. Aankomst Pangkor: 19/11 om 8:30. Trip: 139 nm.
Chinese toeristen in een versierde Bidjak. Iemand moet daar ooit mee begonnen zijn, dat versieren. Malaka, Maleisie, 17/11/2015.
12/11/2015 Tanjung Pinang – Port Dixons (Maleisie)7:15 Log 44844 Mh 8775: Tot ziens geweldig, overweldigend, ontroerend, prachtig Indonesie. Onderweg naar Port Dixons moeten we langs Singapore en daar de ontzettend drukke vaarroute oversteken. Velen kijken er enorm tegenop want veel ruimte is er niet en aan het oversteken worden strenge eisen gesteld. Even voor de oversteek ankeren we in een ruime baai maar daar krijgen we ook meteen een takkenbos in de schroef. Duiken dus. De volgende ochtend net voor de oversteek van de vaarroute weer een touw en stuk visnet in de schroef! We laten ons met de stroom meedrijven en ik ga weer onder de boot om het zaakje eruit te halen. De Pikuditu blijft bij ons want omdat zij geen ais hebben willen ze in ons kielzoch oversteken. Dat loopt uiteindelijk allemaal anders en we zien ze in de verte verdwijnen, zij blijven in Singapore, wij gaan door naar Maleisie. Omdat we de nacht niet willen doorvaren met al die vissers om ons heen laten we ons anker vallen achter Palau Pisang. Onverwacht begint het erg hard te waaien en raken we op drift. Gelukkig zonder gevolgen. Omdat ook ons motortje van de dinghy niet wil starten moeten we een etentje op de Anthem afslaan. In Port Dixons blijkt de haven vol. Gelukkig heeft Gerrit geregeld dat we bij hen langszij mogen aanleggen. Eind goed al goed. Aankomst Port Dixons: 15/11/2015 om 15:30. Trip totaal: 208nm. En weer alles op de motor.
Sorteren op maat van miljoenen visjes. Port Dixons, Maleisie: 23/11/2015
Indonesië
06/11/2015 Palau Tapai – Tanjung Pinang 10:00 Log 44833 Mh 8774: Ons laatste stukje door Indonesie, in Tanjung Pinang klaren we uit en gaan we naar Maleisie. Ook die laatste 11 nm leggen we op de motor af, wind is er al lang niet meer. We laten ons anker vallen op de drukke rivier voor Tanjung Pinang. Ook hier zijn weer verschillende festiviteiten maar vinden we ook een geweldig visrestaurant waar we bijna elke dag aanschuiven. Samen met Fruit de Mer en Pikuditu maken we van hieruit een trip per ferry naar Singapore, allemachtig, het contrast met Indonesie kan niet groter zijn!!!! In het Raffles Hotel, waar we in de rij stonden voor een plaatsje, drinken we een Singapore Sling, de beroemde cocktail die hier bedacht werd. Veeeel te duur en veeeel te zoet! Een damescocktail zoals hij bedoeld is. We lopen uren door de stad en kijken onze ogen uit. Als we terugkeren in Tanjung Pinang zijn we net op tijd voor de farewell party en moeten Carry en de Rekels weer zingen. De volgende dag is er nog een excursie naar het eiland Penyengat waar we in gemotoriseerde bidjaks van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid toeren. Het uitklaren gaat niet vanzelf en kost ons ruim twee dagen. Aankomst Tanjung Pinang: 06/11/2015 om 12:15. Trip: 11nm.
Kijkje in de keuken van het Chinese visrestaurant waar we een aantal keer aten. Tanjung Pinang, Indonesie, 6/11/2015
05/11/2015 Palau Benam – Palau Tapai 7:30 Log 44814 Mh 8774: Nu ik deze aantekeningen maak zie ik dat de urenteller van de motor hier al enige tijd stuk geweest moet zijn. Deze heb ik inmiddels wel gerepareerd, siliconenspray doet wonderen. Met de herrieschopper op 2500 toeren kachelen we naar onze laatste bestemming in Indonesie. Maar even voor Tanjung Pinang zien we de Pikuditu ankeren bij een klein onbewoond eilandje. Ook wij besluiten er even te stoppen maar al snel zijn we niet meer alleen, een aantal vissers komen ons gezelschap houden. We ruilen wat bier voor kilo s hele kleine visjes en hebben een hoop lol. Ondertussen plukken ze ook nog een zak vol kokosnoten voor ons. We blijven die nacht op het eiland, maken een groot vuur op het strand en vieren alvast de verjaardag van Steef. Een dag te vroeg dus. De vreselijke ring die we voor hem in Belitung kochten past maar net over zijn pink. Hij vond hem prachtig natuurlijk. Aankomst Palau Patai: 05/11/2015 om 11:45. Trip: 20nm.
Steef met de ring die hij van ons cadeau kreeg. Palau Patai, Indonesie, 5/11/2015.
Equator – Palau Benam: 02/11/2015 8:45 Log 44780 Mh 8772: Door een doolhof van riffen en eilandjes vervolgen we onze weg. Eigenlijk varen we achter de boten die even eerder vertrokken aan, lekker makkelijk. Maar even voor Benam gaat het toch nog mis. Ik verkijk me op een ondiepte en vaar er bovenop! De boten voor ons zijn er blijkbaar net langs gevaren. Na een hoop geploeter krijg ik de boot weer in dieper water en kunnen we onze reis vervolgen. Pfff… Weer zijn we blij dat we niet in een polyester boot varen, meer dan een krasje op de kiel zullen we niet hebben. In Benam ankeren we voor een gemoedelijk vissersdorp. We worden weer verwelkomd met eten, speetches en dansen. We wandelen uren over het eiland en proberen een nieuwe manier om kokosnoten te plukken uit. Helaas tevergeefs. Luke van Allure krijgt de verjaardagsparty van zijn leven, het russische roulette met gekookte en ongekookte eieren zal hij nooit meer vergeten. Aankomst Benam: 2/11/2015 om 14:45. Trip: 34nm. Weer alles op de motor!
Op het strand krijgen we weer een dansvoorstelling en eten natuurlijk. Linga, Indonesie, 3/11/2015.
01/11/2015 Penuba – Equator: 10:00 Log 44753 Mh 8771: Op weg naar Palau Benan passeren we voor de vierde en waarschijnlijk laatste keer de evenaar op eigen kiel. Party time dus! Met zo n 20 boten ankeren we bij Palau Dasi, een piepklein onbewoond eilandje met een piepklein strandje vrijwel op de evenaar. Met stoeltjes in de branding, een groot vuur, BBQ met alles wat erbij hoort en veel alcohol werdt het een groot feest. De meesten waren als piraat verkleed (nee, wij niet). De Wahoo die wij onderweg vingen ging er in als koek. Natuurlijk nam ik mijn gitaar mee en samen met Will van de Chantey (NZ) een hoop herrie geschopt (Blue Suede Shoes, Hound Dog, House in New Orleans etc). De volgende dag met een houten kop weer verder. Aankomst Equator: 1/11/2015 om 15:00 uur. Trip 27 nm. op de motor.
Kijk, zo vieren we de terugkeer naar het noordelijk halfrond. Palau Dasi, Indonesie, 1/11/2015
29/10/2015 Belitung – Penuba: 12:00 Log 44515 Mh 8730: Al met al blijven we een behoorlijke tijd op Belitung hangen. We maken muziek en zingen in de Bintang Bar, vullen de gasfles, repareren de ankerlier van de Pikuditu, helpen de Sharon van het rif, snorkelen over prachtig koraal en met Adrian van de Anthem speel ik uren gitaar. De 320 liter diesel die steef en ik samen nodig hebben worden door een potige dame op haar brommertje bij de benzinepomp gehaald!!!! Op weg naar Penuba hebben we enkele lifters: zwaluwen, een bijeneter en een roofvogel die onderweg een van de zwaluwtjes opvreet. Twee enorme olietankers die in het holst van de nacht op ramkoers liggen verleggen hun koers en varen ruim achter ons langs. Hetzelfde doen wij met de talloze vissersbootjes waarvan we alleen de kleine lichtjes zien. Bij zonsopkomst zien we voor het eerst sinds lange tijd weer wolken, blauwe lucht en zon!!!! De smog van brandend Kalimantan ligt achter ons. In Penuba zien we op een groot scherm de WK-finale rugby: Australie – New Zealand! Aankomst Penuba 31/10 om 15:00 uur. Trip 238 nm.
Oh ja, de motor moest 85% van het werk verrichten. Onze buren op Penuba. Palau Penuba, Indonesie, 31/10/2015
Karimata – Belitung: 20/10/2015 14:30 Log 44416 Mh 8729: Met een tussenstop op Serutu stomen we op naar Belitung. Een archipel ten oosten van Sumatra. Hier staat weer van alles op het programma maar eerst hebben we enkele dagen vrij. Ook wel weer eens lekker. Op een brommer trekken we erop uit en drinken bintang in de Bintang bar. We worden getrakteerd op Balinese dansen, toespraken en een gala diner. Belitung blijkt bezaaid met granieten keien zoals op de Sechellen. Prachtig! Jammer dat ook hier de beleving deels bedorven wordt door de alles verstikkende rook. Voor Steef, die binnenkort jarig is, kopen we de lelijkste ring die we kunnen vinden. Met een gele nefrit van pakweg 3 cm breed. Hij vond hem prachtig. Aankomst Belitung 21/10 om 13:00. Trip 92nm.
De leerlingen van de school die we bezochten vonden ons bezoek ook prachtig. Bilitung, Indonesie, 26/10/2015.
Ketapang – Karimata: 18/10/2015 7:30 Log 44344 Mh 8724: Ketapang op Kalimantan, nog nooit was Lorie dichter bij haar geboorteplaats dan nu. Tijd om Balikpapan te bezoeken hadden wij echter niet, daar moeten we een keer voor terugvliegen. In Ketapang werden we voortdurend in de watten gelegd en verrast op dansen en voorstellingen. Erg leuk. Karimata, de volgende stop, is normaal gesproken een klein etmaal varen maar we hebben werkelijk alles mee en al vroeg in de avond bereiken we deze kleine archipel onder Kalimantan. Er komen vrijwel geen toeristen hier en zeker geen buitenlanders, we kregen dus weer volop aandacht van de locals. Ons bezoek viel samen met een festival dat vooral op kinderen gericht was: polstoklopen, kanowedstrijd etc. Met de rally gooiden we er nog een schepje bovenop door een dinghyrace in te lassen. Ik werd laatste, de wieltjes hingen nog onder mijn bootje. Aankomst Karimata na overnachting achter Serutu 19/10/2015 om 10:15. Trip: 72nm.
Dinghy race! De Indonesiers vonden het prachtig! Karimata, Indonesie, 19/10/2015.
Karimun Jawa – Ketapang (Kalimantan) 11/10/2015 8:00 Log 44084 Mh 8710: We naderen Kalimantan (Borneo) waar de boel in brand staat. De smog wordt steeds ernstiger. De rook begint op onze ogen te slaan en we ruiken het nu ook. De zon en maan zijn al lang niet meer te zien. s-Nachts laveren we tussen de honderden, vaak slecht verlichte, vissersbootjes en raken verstrikt in een drijvend visnet. Ik stop net op tijd de schroef, met wat kabaal werken we ons over het net zonder dat het ergens achter blijft hangen. In Ketapang staat ons een warm traditioneel onthaal te wachten, onze schoenen worden met witte kalk gezegend door een oude man in traditionele kleding. Dajaks voeren ons bijna dronken op een gesimuleerde begrafenis waarbij kippen de kop afgebeten werd en het bloed uit het nog spartelende dier gezogen. De Chineese gemeenschap gooide daar nog een schepje bovenop door een man in trance te doorboren met pennen en zoutzuur te laten drinken. Het lopen over vuur en glas was bijzaak geworden. Ook bijzonder: de halve stad bestaat uit enorme vogelhuisjes! Fabriekspanden, wooncomplexen etc. die nu gebruikt worden voor het kweken van vogelnestjes. Schijnt behoorlijk lucratief te zijn. Omdat we de Oerang Oetans toch wel wilden zien trekken we met een bootje de jungle in. Zonder succes, we zagen veel apen maar geen Oerang oetan. Aankomst Ketapang: 13/10 om 10:00 Trip: 260nm.
Het afbijten en leegzuigen van een kippenkop hoorde bij het gruwelijke begrafenisritueel van de Dajaks. Ze waren inmiddels wel stomdronken. Ketapang, Kalimantan, Indonesie: 15/10/2015
Lovina – Karimun Jawa: 6/10/2015 6:30 Log 44084 Mh 8710: Op weg naar Karimun Jawa, een kleine archipel tussen Java en Kalimantan, worden we geconfronteerd met de smog afkomstig van de bosbranden op Kalimantan. De zon, maan en sterren zijn niet meer te zien. I.v.m. de branden komt onze volgende bestemming, Kumai op Kalimantan, te vervallen. Jammer, van hieruit konden we de Oerang Oetans opzoeken. Fries en Daphne (Aquamante) vertelden ons over de moord op een Duitse zeilvriend in een verlaten baai op Niku Hiva. Een bizar verhaal waar zij zeer nauw bij betrokken waren. In de baai waar de moord plaatsvond hebben wij later in het schemer door de bossen gedwaald en lol gemaakt met een boer en boerin. Dezelfde boer die bij de moord betrokken was. Brrrr. Karimun Jawa heeft ons verder weinig te bieden maar ook dat is wel weer eens lekker. Aankomst Karimun Jawa 9/10/15 om 18:00. Trip: 334nm.
Traditionele vissersboodjes op Karimun Jawa, Indonesie. 9/10/2015
Madana Bay (Gili Air) – Lovina (Bali): 29/9/2015 6:15 Log 43679 Mh 8676: Naar Lovina kunnen we weer lekker zeilen. Als we er arriveren blijkt bijna de hele vloot er al te liggen. Lovina is een rustig toeristenplaatsje met souvenierkraampjes, restaurantjes en hier en daar een bar. Ook hier worden we weer in de watten gelegd en maken we een cultureel festival mee. Als V.I.P.s natuurlijk. We zien de traditionele buffelrace, bezoeken klein Burubadur, zwemmen in warmwaterbronnen en zijn te gast bij een herenboer. Deze boer haalde werkelijk alles uit de kast om ons te imponeren: dansen, muziek en vooral voortreffelijk eten. Later bleek een sterrenchef voor het eten verantwoordelijk te zijn. Hier is ook mijn waardering voor gamalan gestegen, die muziek is veel minder chaotisch dan het lijkt. In Lovina leerden we ook Sijf kennen. Een mooie vent die o.a. Sijf op de binnenweg heeft ingericht en in Lovina een bizar hotel exploiteerd. Een project in uitvoering waarin minstens een miljard schelpen en ideeen zijn verwerkt. Aankomst Lovina: 29/9 om 17:30 Trip: 71nm.
Traditionele dans aangeboden door een schatrijke herenboer. Voor de verandering uitgevoerd door een volslanke danseres. Lovina, Bali, Indonesie 2/10/2015
Labuan Bajo – Madana Bay (Lombok) 19/9/2015 11:30 Log 43413 Mh 8636: Het is stilletjes zonder Tom. De rally heeft ons inmiddels weer ingehaald en in groepjes trekken we verder. Via Komodo, Sumbawa en wat kleine eilandjes varen we in 6 dagtochten naar Madana Bay op Lombok. Hier genieten we weer een programma met dansen, toespraken en een uitgebreid buffet. Het gebeuren speelt zich af rond de eenvoudige marina in Madana Bay. Vooral het buffet was uitzonderlijk, de dames van het dorp, pakweg 50, kwamen in optocht met hun gerechten op het hoofd naar ons toe. Het eten werd op matten gepresenteerd en ieder schip was te gast bij een van de dames. We troffen het, onze gastvrouw kon fantastisch koken. Bestek was er niet, we aten zoals de Indonesiers dat doen, met de handen. Gili Air, een eilandje aan de overkant, bleek een echt vakantieoord dat vooral veel packpackers aansprak. We hebben er nog een dag vakantie gevierd. Aankomst Madana Bay: 26/9 om 17:30. Trip bij elkaar 262nm.
Onze lunch komt eraan! Madana Bay, Lombok, Indonesie: 27/8/2015
Wakatobi – Labuan Bajo (Flores, Indonesie) 22/8/2015 8:30 Log 42965 Mh 8611: De tijd vliegt! Tom gaat binnenkort alweer naar huis. We verlaten de rally en varen in een stuk naar Labuan Bajo ten westen van Flores. Van hieruit bezoeken we Komodo en Rinca. De Komodo dragons zijn hier lui en lijken gevoerd te worden om hen nabij het bezoekerscentrum te houden. Echt indrukwekkend was dat dus niet. Maar het gebied is adembenemend en we snorkelen boven prachtig koraal bij Pink Beach. Eenmaal terug in Labuan Bajo blijkt dat alle vluchten naar Bali vol zitten. Tom moet nu met de boot naar Sumbawa, met de bus naar het vliegveld, overnachten, vliegen naar Bali, overnachten, vliegen naar Jakarta, vliegen naar Kuala Lumpur en van daar naar Amsterdam. Als Tom vertrokken is huren wij een Kawasaki en rijden we 4 dagen over Flores. Dat was dus afzien. De rest van de tijd brengen we door rond de komodo eilanden. Aankomst Labuan Bajo: 24/08 om 9:30 Trip: 308nm.
Komodoveranen, helemaal ongevaarlijk zijn ze niet maar Lorie is blijkbaar nergens bang van. Rinca, Indonesia, 28/8/2015.
Namrole – Wakatobi Islands (Sulawesi) 15/8/2015 07:00 Log 42728 Mh 8579: Met een perfect windje zeilen we door de nacht naar Wakatobi, een eilandengroep net onder Sulawesi. Dit moet een van de mooiste duikgebieden van Indonesië zijn. Onderweg is de zee weer verlicht door miljarden lichtgevende algen. We landen op Hoga Island en vinden er inderdaad prachtig koraal. Verder valt er niet zoveel te beleven en we verkassen de volgende dag dan ook naar Wanchi. De hoofdstad van Wakatobi. Hier worden we weer warm onthaald en eten we onze buikjes weer rond. We toeren over het eiland met een scooter en als klap op de vuurpijl maken we een traditioneel feest rond de besnijdenis van een groep jongetjes en meisjes mee. Zelden hebben we kinderen zo angstig zien kijken. Aankomst Wakatobi: 16/08 om 13:45. Trip: 219nm na twee nachten.
Festiviteiten voor de besnijdenis, je zal maar een jongetje van een jaar of 7 zijn. Wangi Wangi, Indonesie 20/8/2015
Ambelau – Namrole (Zuid-Molukken) 10/08/2015 17:00 Log 42681 Mh8585: Als ons anker geborgen is maken we ons meteen uit de voeten en varen stapvoets door de nacht naar Namrole. Hier sluiten we weer aan bij de rally. Wij blijken de eerste zeilers die hier afmeren, voorheen was dit verboden gebied omdat alle dissidenten naar hier verbannen werden. We werden verwelkomd als filmsterren en moesten met Jan en alleman op de foto. Vooral Tom had aan belangstelling niet te klagen. Er werd voor ons gedanst en gekookt. Het aanhoren van alle speeches vergde wel wat doorzettingsvermogen maar ook daar hebben we ons kranig doorheen geslagen. We huurden scooters van voorbijgangers en toerden met een gids naar kleine bergdorpjes. Op een strand werden we getrakteerd op een enorm buffet en dans. Overal waren we een bezienswaardigheid. Aankomst Namrole: 11/08 om 07:15 Trip: 47nm.
Tom gaat voor de honderdste keer op de foto met een fan. Leuk hoor al die belangstelling. Namrole, Buru, Indonesie 14/8/2015
Hatala Island – Ambelau (Indonesie) 9/8/2015 6:15 Log 42635 Mh8582: Nadat we ons anker geborgen hebben zoeken we nog naar een ankerplaats ten noorden van Ambon maar vinden eigenlijk niets en overnachten in de passage tussen Ambon en Hatala Island. Hier ontdekken we kortsluiting in de ankerlier en besluiten deze uit te schakelen. Als Lorie en Tom in Ambelau het anker gereedmaken om te laten vallen gaat er iets mis: het anker valt ongewild en 80 meter ketting hobbelt er achteraan. Ik ren naar voren en zie nog net het laatste eindje over boord gaan. Daarna zijn wij een hele dag bezig om het anker en de ketting te bergen. Met behulp van duikers, want het spul ligt 25 meter diep. Het zoeken van een duiker bracht ons wel weer op geweldige plaatsen waar we anders nooit terecht zouden komen. Aankomst Ambelau: 9/8 om 15:00 Trip: 46nm.
Met man en macht wordt naar ons anker gezocht. Na een half uurtje hebben ze hem gevonden en kan het bergen beginnen. Ambelau, Indonesie, 10/8/2015
Ambon – Hatala Island (Indonesie) 7/8/2015. 8:00 Log 42600 Mh 8575: Ambon, de hoofdstad van de Molukken, is vooral druk, arm en smerig. Als we er aankomen, vinden we met tegenzin een ankerplaats aan de overkant van de stad. Tom arriveert de volgende ochtend vroeg op het vliegveld en laat zich door een taxi naar de ankerplaats brengen. Daar plukken wij hem van de kant met onze rubberboot. Geweldig om hem weer bij ons te hebben. We verkassen de boot wat dichter naar de stad en samen struinen we door Ambon. Het blijkt er weer veel leuker te zijn dan we dachten. Ook de mensen zijn er zonder uitzondering erg vriendelijk. We varen naar 3 kleine eilandjes ten westen van Ambon en laten ons anker per ongeluk in het koraal vallen. Tom mag als eerste onze nieuwe 15 meter lange slang met regulator uitproberen om het anker op te duiken. We hebben geluk hij ligt maar een meter of 9 diep. De angst voor haaien zat er stevig in, maar veel keus hadden we niet. Aankomst Hatala Island: 07/08 om 14:00 Trip: 35nm.
Ambon ziet er vanaf het water nou niet bepaald uitnodigend uit. Uiteindelijk vonden we het een heerlijke stad. Ambon, Indonesie, 5/8/2015
Banda – Ambon (Indonesie) 3/8/2015.14:00 Log 42468 Mh 8571: De Banda eilanden zijn ooit zwaar bevochten door Portugezen, Engelsen en Nederlanders. Hier kwam de nootmuskaat en kruidnagel vandaan. De Nederlanders hebben er de oorspronkelijke bevolking uitgemoord of gedeporteerd en vervangen door slaven van elders. Een viertal enorme forten illustreren het gewelddadige verleden. We bezochten de plantages en snorkelden onder de springlevende vulkaan die hier het landschap domineert. Banda Neira gaf veel van haar verleden prijs. De eilanden zijn voor 99% Moslim, de laatste christenen zijn in 1998 vermoord of verjaagd. Wij hadden het er trouwens prima naar ons zin met Bintang en goed eten binnen handbereik. Na Banda verlaten wij de rally tijdelijk, we moeten Tom in Ambon ophalen. In de maanloze nacht schijnt de zee door miljarden lichtgevende algen, het is alsof we door de wolken of over sneeuw varen! Indrukwekkend! Aankomst Ambon: 04/08 om 11:00 uur. Trip: 132 nm.
Nootmuskaat, ooit kostbaarder dan goud! De VOC ging over lijken om het goedje in handen te krijgen. Banda Neira, 2/8/2015
Debut – Banda Islands (Indonesie) 31/7/2015. 6:30 Log 42278 Mh 8565: In Debut, Indonesie, klaren we in. Douane, immigratie, quarantaine, na enkele uren hebben we ze allemaal aan boord gehad en mogen wij eraf. Debut is in feeststemming, het hele dorp lijkt betrokken bij onze komst. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat er meer dan 50 jachten in de baai geankerd liggen. Er volgen ceremonies, toespraken, optochten, bezoeken aan scholen en kerken, diners op kosten van de gemeenschap etc. etc. we komen tijd te kort. We eten ons weer tonnetje rond maar lopen daarbij wel de dunne op. Beklemmend is het opereren in een groep wel, alles wordt besproken en geregeld, het radionetje om 8:30 is handig maar schept bovendien verplichtingen en verwarring. Het uitklaren, dat plots nodig blijkt, verloopt chaotisch. We zijn weer op pad maar niet zeker of we alle papieren hebben! Aankomst Banda Islands: 1/8/2015 om 11:00. Trip: 190 nm.
In Banda Neira zekeren we Kind of Blue aan een VOC kanon! De geschiedenis is hier tastbaar! Banda Neira, Indonesie, 2/8/2015
Thursday Island – Debut (Indonesie) 21/7/2015 12:15 Log 41616 Mh 8546: Onze laatste stop in Australie! We doen de laatste boodschappen, borrelen met deze en gene en klaren uit. Naar Debut in Indonesie is ca. 650nm. We hebben veel stroom mee en de wind is perfect voor ons: 15-20 knopen van achter. Vlinderend, met het grootzeil ver naar buiten blijken we zowat het snelst te zijn. Leuk, want als je met pakweg 50 boten hetzelfde traject aflegt ontstaat er natuurlijk strijd! Heerlijk! In de nacht nemen we afstand van de boten die ons bij dag op achterstand zetten met hun Bolle Jan. Ondertussen moeten we erg goed opletten, de kust van Indonesie is berucht vanwege de vele vissersbootjes die er ‘s-nachts onverlicht rondvaren. Uiteindelijk arriveren we als tweede in Debut. Alleen de raceboot is ons voorgebleven omdat hij zijn spinaker ook in de nacht liet staan. In Debut worden we opgewacht door een loods die ons naar de ankerplaats brengt, we zijn ruim voor donker binnen. Vanuit de moskee schalt het gebed over de ankerplaats. Aankomst Debut 25/7/2015 om 18:00 Trip: 662nm.
In Debut worden we feestelijk onthaald met eten, dansen, speeches etc. etc. Lorie en ik zaten natuurlijk eerste rang. Debut, Indonesie, 28/7/2015
Australië
Cape Grenville (Australie) 16/07/2015. Precies 10 jaar en 41498nm verder! We zien jullie nog staan op de pier van Scheveningen. 16/7/2005! Met een brok in de keel begon onze reis om de wereld. Geen plan, geen zeilervaring en geen idee waar we aan begonnen. Cruisen, de eerste weken voelde het als vakantie maar al snel werd het een prettige manier van leven. Zonder stress, zonder deadlines en zonder verplichtingen dat wel, maar er werd een flink beroep gedaan op ons improvisatievermogen. Op zee gaat vrijwel alles stuk en moet je het zelf repareren. Water en stroom moeten we zelf produceren. Brood, yoghurt, bier, hangop, limonade, dadelsnoep, we maken het allemaal zelf. En als we de boot weer ergens parkeren trekken we erop uit om meer van het land te zien. Nee, wij vervelen ons geen moment, maar 10 jaar non stop reizen is wel genoeg. We kijken weer uit naar borrels in het atelier, sporten met maatjes, kleinzoon Toni, rondtrekken met een campertje, een huisje met een tuintje… Nee, nog net geen geraniums. Aankomst Cape Grenville, Australie 16/7/2015 om 13:00 uur. Trip: 41498nm (76854km).
Precies 10 jaar onderweg! De sundowner drinken we op het stand terwijl het stijgend water ons bootje langzaam optilt.
Cairns – Thursday Island (Australia) 8/07/2015. 9:15 Log 41103 Mh 8524: We vermaken ons goed in Cairns! Met Pikuditu, Fruit de Mer (Gerrit en Annemieke) en African Affair (Carl und Birgit). Ik visualiseer een idee van Carl, we krijgen een uitgebreid diner als vergoeding. De tekening koste mij dan ook een hele dag. Op vrijdagavond gaan we twee keer naar een oefensessie Ukelele-spelers bij het Crown Hotel. Daar zien we ook een fantastisch Jazz-bandje (The Montgomery Brothers). Ook leuk: we kochten een Didgerido! Nu nog leren spelen. Op de dag dat we naar onze laatste bestemming in Australie, Thursday Island, vertrekken ontdekt Steef van de Pikuditu motorproblemen, zij gaan voorlopig niet mee. In dagtochten varen we met een boot of 10 naar het noorden, elke dag weer een race! Kind of Blue doet het erg goed, we horen bij de snellere boten. Aankomst Thursday Island: 18/7/2015 om 13:00 uur. Trip: 513nm (via Low Island, Cape Bedford, Lizard Island, Flinders Island, Morris Island, Portland Road, Cape Grenville en Escape River)
Wel gezellig hoor al die bootjes waarmee we enkele maanden door Indonesie zullen trekken. 11/7/2015 Lizard Island, Australie.
Whitsunday Islands – Cairns 19/06/2015. 9:30 Log 40775 Mh 8509: De Whitsunday Islands vormen een archipel met talloze fraaie ankerplaatsen. We hoppen dan ook van hot naar her. Helaas zit het weer tegen, veel regen en veel te koud. We hebben geen haast en varen vanaf de Witsunday’s in dagtochten naar Cairns. Onderweg vangen we tonijnen en een prachtige Sail Fisch. In Cairns meren we af in de Marlin Marina en zien Steef en Dineke van de Pikuditu weer. Ook zij nemen deel aan de Sail2Indonesia rally die binnenkort start. In de royal yacht club is er een feest voor alle deelnemers en ontvangen we een briefing. Cairns is een zeer aangename stad. Niet te groot maar met erg veel horeca en toerisme. In Cairns moeten we ons ook voorbereiden op de reis door Indonesie, veel shoppen dus en de laatste reparaties uitvoeren. Aankomst Cairns 24/6 om 16:45. Trip: 363 nm. (via Airlie, Cape Upstart, Orpheus Island en Stephens Island)
Buit van de dag: sailfish! Daar hebben we nog lang plezier van gehad. De sailfish wat minder.
Fraser Island – Whitsunday Islands 01/06/2015 Met grote stappen snel thuis: Bundaberg, Hummocky Island, Keppel Islands, Percy Islands, Scawfell Island, Whitsunday Islands. We komen de boot niet af en eten onze voorraden op. Onderweg vangen we een Spotted Mackarel van 80cm en twee grote long tail tonijnen: heerlijk! Ik bak weer dagelijks brood en Lorie maakt yoghurt, hangop, dadel/notenspread en dadel/notenbonbons. Ook heerlijk. Tussen de bedrijven door brouw ik bier, sleutel aan de boot en werk ik weer aan de site. Relaxed hoor. Het is vervelend weer, het regent vaak en de wind is net even te hard om zorgeloos te kunnen varen. Inmiddels zijn we de Steenbokskeerkring gepasseerd en weer in de tropen, maar het is nog steeds niet warm. Nog maar even doorvaren dus. Aankomst Shaw Island, Whitsundays: 13/6/2015 om 11:30. Trip alles bij elkaar: 374 nm. Log 40336 Mh 8471
Scarborough – Fraser Island, 19/5.2015: Log 40185 Mh 8449: We hebben ons ingeschreven voor een rally naar Indonesie (sail2indonesia). Op 1 juli moeten we in Cairns zijn voor de aftrapparty. Zo n 1000nm (1800km) te gaan met de snelheid van een jogger dus. We varen in lange dagtochten en soms een nachtje door. Mooloolaba, Tin Can Bay, Gary’s Anchorage etc. etc. Onder Fraser Island bedenken we plots dat we bijna 40 jaar getrouwd zijn en vragen ons af waar de suprise party zal zijn! Om het te vieren stoppen we bij het Kingfisher resort en kopen een fles bubbles. 30 mei 40 jaar terug zaten we op het gemeentehuis in Hoogvliet. Opgedoft om onze ouders niet teleur te stellen. Nu maken we een lange wandeling naar Lake McKenzie. Ook leuk. Onder Fraser Island presteren we het ook nog om stevig vast te lopen. Gelukkig komen we met de schrik vrij maar onze dikke vislijnen wikkelen zich in de schroef. Ik moet met zuurstof en het broodmes het water in om de schroef weer gangbaar te maken. Lorie op de uitkijk, het wemelt hier van de Bull en Tiger Sharks. Aankomst King Fisher bay: 29/5/2015 Trip: alles bij elkaar 150 nm.
De klus geklaard! Fraser Island, 28/5/2015
Manly – Scarborough 4/5/2015 Na het bezoek aan Bas en Mareike willen we zo snel mogelijk terug naar Brisbane/Manly (4000km). We voelen enige tijdsdruk, er is nog veel te doen voor we verder kunnen varen. Onderweg stinkt het! Om de 50 meter ligt er een dode kangaroe naast de weg. Meestal in verre staat van ontbinding. Bij alles wat de moeite waard lijkt stoppen we maar de tocht is vrij eentonig. In Manly is gelukkig alles alsof we nooit zijn weggeweest. Geen mierenkolonies of maden in de boot. Het nieuwe zeil dat we bestelden is zowaar klaar. We verkopen de auto via Gumtree binnen een week voor een goede prijs en varen naar Scarborough. Hier gaat de boot de kant op en in recordtijd verven we het onderwaterschip. Bij toeval lopen we Jean Durand tegen het lijf! Een Franse cruiser waarmee we 8 jaar geleden in Oman bevriend raakten maar waarmee we al zeker 5 jaar geen contact meer hadden. Geweldig! Net voor vertrek uit Scarborough ontdek ik een kapot stag, dat hebben we dus ook maar even gerepareerd. Met dank aan Fletch, een ex-cruiser die hier een chandlery runt. Aankomst Scarborough 4/5/2015 om 19:45. Trip: 22nm. Log 40164 Mh 8444:
Deze kangaroe doet het niet meer. Capricorn Highway, Nothern Territory. 27/3/2015
Doon Doon 22/3/2015 Bas en Marijke emigreerden bijna 40 jaar geleden naar Australie. Jammer, we konden het erg goed met hen vinden. Na een jaar stokte de correspondentie en hebben wij nooit meer iets van hen vernomen. Het bleek niet erg moeilijk hen te traceren dus brachten wij een bliksembezoek aan hun Roadhouse Doon Doon. Onaangekondigd natuurlijk! We waren inmiddels alle vier een beetje ouder geworden en onherkenbaar, maar verder was eigenlijk alles als vanouds.Vanzelfsprekend hadden we elkaar een hoop te vertellen maar vonden ook nog tijd om kangaroes te voeden, op quads de outback in te trekken en te zwemmen in een rivier. De krokodillen die er normaal rondscharrelen hebben we gelukkig niet gezien.
Bas en Marijke Kap, echte Aussies inmiddels. Fantastisch om hen nog eens te zien, te omhelzen en hun verhaal te horen. Doon Doon/Kimberley 23/3/2015.
Darwin Van Alice Springs naar Darwin is een rot eind. We twijfelen of we het hele stuk wel af moeten leggen en besluiten halverwege die omweg van 3000km niet te maken. Bij Three Ways slaan we rechtsaf en nemen de shortcut naar Brisbane. Maar na dik 100km krijgen we spijt en keren terug naar de Stuart Highway. Gelukkig maar, onderweg was er weer zoveel te zien en te beleven: the Devils Marbles, Roadhouses, historical sites, slaperige dorpjes, de geboorteplaats van Cadel Evans (Katherine, wielrenner), kamelen. Bovendien willen we oude vrienden bezoeken, maar die wonen nog eens 400km verder dan Darwin hebben we uitgezocht. Darwin heeft geen bijzondere indruk op ons gemaakt maar we hebben wel de hele Stuart Highway gedaan! James Stuart had er 6 expedities voor nodig.
The Devils Marbles: gigantische kiezelstenen liggen er verspreid alsof er een knikkerzak is leeggeschud.
Alice Springs 11/03/2015 Ooit onstaan als tussenstation van de telefoonverbinding Adelaide – Darwin. Alice Springs is eigenlijk de enige stad in het hart van Australie maar voor onze begrippen niet meer dan een flink dorp. Dit is Aboriginal country, voor het eerst komen we hen overal tegen. Maar ook hier staan ze volkomen naast de maatschappij en worden volledig genegeerd door de Aussies. We hebben met ze te doen, overleven in de woestijn is ze verleerd, samenleven met de Aussies lijkt uitgesloten. In Alice Springs fiets ik een geweldig Mountain Bike Parcours, wandelen we door een reservaat, bezoeken een Didgeridoo-show, drinken bier bij Uncle’s, hoppen van galerie naar galerie met Aboriginalkunst en is mijn kiespijn over als ik naar de tandarts moet. Pakken wijn kopen blijkt hier lastig! Alleen bij twee bottle stores tussen 19:00 en 21:00uur en slechts een per ID. Heeft alles te maken met het drankgebruik van de Aboriginals. Nee, deze plaat maakte ik niet zelf (van internet) maar geeft wel een mooi beeld van de Aboriginalgemeenschap rond Alice Springs.
The Red Centre Way 7/3/2015 Er is veel meer te zien in het hart van Australie dan Uluru. Tot aan Alice Springs trekken we over de Red Centre Way van natuurpark naar natuurpark. De een nog fraaier dan de ander: Kings Canyon, Goose Bluff, Glen Hellen Gorge etc. etc. We camperen op Angkerle Atwatye, een camping die door Aboriginals beheerd wordt, wandelen uren door Kings Canyon, klauteren door een prachtige kloof en zwemmen in een rivier. Onderweg bezoeken we elk roadhouse dat we tegenkomen. Om te tanken natuurlijk, maar ook om de sfeer te proeven en een Tin Can met de naam van het roadhouse te kopen. We verzamelden er een stuk of 15.
Barrow Creek Roadhouse. De uitbater haalde werkelijk alles uit de kast om ons te plezieren. Barrow Creek, Stuart Highway 16/3/2015
Uluru en Kata Tjuta 5/3/2015 En wij maar zoeken naar Ayers Rock! Gelukkig hebben ze het hart van Australie teruggegeven aan de Aboriginals en heet hun heiligdom weer zoals hij al duizenden jaren genoemd wordt: Uluru. Een enorm imposante puist in een verder volkomen vlak landschap. Te gek voor woorden. Uit respect voor de Aboriginals wordt het beklimmen van de berg ontraden, wij zijn er dan ook netjes omheen gefietst. Helaas hebben met name Japanse toeristen minder fatsoen, met de selfie stick in de aanslag klauterden ze massaal naar de top. Overigens is Kata Tjuta, 50 km verder, misschien nog wel mooier dan Uluru. Die plaatjes vind je binnenkort elders op de site.
Uluru net na zonsondergang. Ik schat dat miljoenen mensen inmiddels hetzelfde plaatje geschoten hebben maar het blijft leuk om het zelf te doen. Uluru, Australie 5/3/2015
Coober Pedy, Stuart Highway 3/3/2015 De Opaalhoofdstad van de wereld! Nou, gegraven wordt er! Bulten zand en steen waar je maar kijkt. En tussen die bulten leeft men, ook onder de grond! Coober Pedy is onbetwist de meest vreemde stad die we ooit bezochten. Werkelijk alles draait om opaal, al het andere lijkt oninteressant. Er is dan ook geen enkele moeite gedaan om de stad leuk of aantrekkelijk te maken. Er groeien geen bomen, alles zit dik onder het stof, de huizen zijn gehouwen uit de rotsen, overal staan afgedankte machines te verrotten. Alleen het hotel, waar je ook kunt gokken en wedden, biedt enig vertier. Wij vonden het prachtig! Je kunt je niet voorstellen dat je hier wilt wonen maar het zoeken naar opaal moet enorm verslavend zijn. Met wat geluk ben je in een klap binnen.
Bij elke heuvel is een mangat waarin men naar opaal zoekt. Soms vindt je wat, meestal vindt je niks. Coober Pedy 4/3/2015
Oodnadatta track en Stuart Highway 1/3/2015 Via Adelaide, Mannum en Port Augusta bereiken we de Stuart Highway, de 2-baansweg die Adelaide in het zuiden met Darwin in het noorden verbindt. Dik 3000 km dwars door het rode hart van Australie. Als we goed en wel op weg zijn besluiten we de Outback in te trekken en slaan af richting Flinders Range. Via de Oodnadatta track willen we naar Coober Pedy maar na een paar honderd kilometer gravel en een lekke band besluiten we het asfalt weer op te zoeken. We blijken op winterbanden te rijden, totaal ongeschikt voor the Outback. We camperen in het wild en worden gek van de vliegen. Terug op de Stuart Highway passeren we hier en daar een gehucht of roadhouse, enorme zoutpannen en kangaroes in staat van ontbinding. Eentonig is het nooit, het landschap veranderd voortdurend en de vergezichten zijn adembenemend. We maken ook kennis met de road trains. Enorme vrachtwagens met soms wel honderd wielen.
Oodnadatta Track naar Marree: honderden kilometers gravel road en verder helemaal niets! Hier moet je geen autopech krijgen.
Kangaroo Island 18/2/2015 We hebben Tasmanie gemist, de wachttijd voor de ferry was bijna 3 weken, dus pakken we de boot naar Kangaroo Island. Ook leuk! We zien er Koala s, Wallibies, Albatrossen, Seals (zeeleeuwen), slangen, leguanen, kakkatoes, parkieten en natuurlijk kangaroes. Ook het vogelbekdier komt hier voor, maar die hebben we niet gezien. In 4 dagen Kangaroo Island rammelt de auto uit elkaar en mollen we de schokbrekers, die gravelwegen daar zijn vreselijk. In het Flinders Chase National Park schiet ik honderd plaatjes van The Remarkable Rocks, bizar gevormde rotsen ontstaan door vulkaanuitbarstingen en erosie in de tijd erna. Oh ja, ook hier struikel je over de Japanners.
The Remarkable Rocks, Kangaroo Island. 20/2/2015.
Great Ocean Road – Grampions – Little Dessert – Bendigo 03/02/2015 Met Leo en Saskia dwalen we door Melbourne, drinken bier bij Naked Satan, bezoeken musea en de enorme markt. Leuke stad! Daarna met de campers op pad. We zakken de Great Ocean Road af en vergapen ons aan de natuur. We proberen zoveel mogelijk wild te camperen maar komen even zo vaak op een camping uit. In de Grampions, een prachtig National Park, pakken Leo en ik de Mountain Bike en zien Kangaroes en Emu s. In de Little Dessert proberen we enige off road ervaring op te doen maar daar zijn onze auto s niet echt op gebouwd. Die van ons begon te koken. In Bendigo bezochten we een wijngaard en een enorme boedistische tempel in aanbouw. Tussendoor reden we eindeloze afstanden door natuurgebieden en graanvelden. Na 13 dagen samen moeten Leo en Sas helaas richting Brisbane. Oostwaards dus. Wij gaan nog een stukje verder naar het westen. Via Adelaid willen we naar Alice Springs, het hart van Australie, rijden.
Leo en Saskia in Melbourne. Dit plaatje heeft Leo waarschijnlijk met zijn self timer geschoten, pas later kreeg hij een selfie stick van Sas. Melbourne, 4/02/2015.
Sydney – Bali – Sydney 2/01/2015 Aart en Monique vieren vakantie op Bali. Vlak bij Australie dachten wij en besluiten hen daar op te zoeken. Het blijkt 6 uur vliegen vanaf Sydney en peperduur, maar wie A zegt…… Wij zijn al enkele dagen op Bali als Aart en Monique arriveren. Samen trekken we met een taxi naar de mooiste plekjes en eten ons dagelijks tonnetje rond. Leuk hoor, vrienden die ons over de hele wereld volgen. Als zij doorreizen naar Lombok huren wij een scooter en tuffen een week lang het eiland over. Prachtig! We beklimmen een vulkaan voor dag en dauw, dwalen over een nachtmarkt in Gianyar, vergapen ons aan de Jatiluwhi rijstvelden en logeren her en der in family hostels. Op 27 januari vliegen we terug naar Sydney en dan moeten we ons nog gaan haasten ook want Leo en Saskia komen 2 februari in Melbourne aan. En dan willen wij daar ook zijn natuurlijk. Sydney-Melbourne: bijna 1000km.
Balineese dans in Ubud. 9/1/2015
Bundaberg – Manly (Australie) 18/11/2014, 05:45 Log 39942 Mh 8408 Bundaberg heeft ons niets te bieden, na enkele nachten op de rivier nabij het centrum vertrekken we richting Brisbane. We moeten net voor hoog water de ondiepe rivier afzakken. Grotendeels met de stroom mee. Via Urangan, waar we enkele dagen in de marina afmeren, Woody Island, Kingfisher Bay, Gary s anchoridge (Fraser Island) en Mooloolaba bereiken we op 5 december Manly nabij Brisbane. Hier parkeren we de boot een half jaar om het cyclone seizoen te overbruggen. Binnen twee weken kopen we een auto, bouwen hem om tot campertje en laten de boot achter. Met kerst tuffen we ergens over de highway maar Oud en Nieuw vieren we in Sydney. Onze reis door Australie is begonnen! Maar eerst nog even naar Bali. Aankomst Manly: 5 december 2014 om 17:00 Trip alles bij elkaar: 222 nm.
Sydney bruist! En we zijn er op het juiste moment: Boxing day (begin uitverkoop) en oudejaarsavond brengen massa’s mensen op de been. Sydney, 28/12/2014.
New Caladonia
Ilot Mbo – Bundaberg (Australie) 6/11/2014 12:45 Log 39133 Mh 8352: Met Marcus en Nicola drinken we bier op het strand en maken een hoop kabaal met de ukelele. Hun kinderen zijn in het jaar dat we ze nu kennen erg veranderd. Het samen opvaren gaat al mank na enkele uren, wij gaan ruim een knoop sneller dan de Supermolli en verliezen hen snel uit het oog. Onderweg krijgen we mail van de Australische kustwacht, we hebben geen visum!!!! Gelukkig weet Tom dat nog voor ons te regelen voor we Bundaberg bereiken. Daar krijgen we meteen te maken met de beruchte inklaarinspectie! Met spiegeltjes aan een stokje wordt het hele schip doorzocht. Ze zoeken termieten, maar wij maken ons zorgen over al die spullen die we niet mogen importeren: pepperspray, beschermde schelpen, dierenhuiden, botten, zaden en minstens 50 liter bier! Maar daar maakten ze dan weer geen punt van. En termieten hebben ze ook niet gevonden. Pffff. Aankomst Bundaberg: 12/11/2014 om 19:15 Trip: 801 nm.
De Supermollies klaar voor vertrek naar Australie. Ilot Mbo, 6/11/2014
Noumea – Ilot Mbo (New Caledonia) 5/11/2014, 9:30 Log 39120 Mh 8350: Al snel huren we een auto en laten de boot voor een week of twee achter. Steef en Dineke, die hier even eerder arriveerden, zijn al rond geweest en raden ons aan eerst het noorden via de oostkust te verkennen. Nou, dat was werkelijk prachtig. We bezoeken de traditionele Kanaken dorpjes, slapen tussen de koeievlaaien en vergapen ons aan de natuur. Helaas is een erg groot deel van het eiland afgegraven, het is bijzonder rijk aan nikkel. Wat rest is lage begroeing en erg veel rode aarde. Supermolli is ook hier, we besluiten samen naar Australie te varen. We vertrekken vanaf Ilot Mbo, even buiten Noumea. Dus daar varen we nu eerst naartoe. Aankomst Ilot Mbo: 5/11/2014 om 11:50. Trip: 13nm.
Het vergaren van Nikkel is miljardenhandel en gaat dag en nacht door. Hier nabij Port Prony 29/10/2014
Port Boise – Noumea (New Caledonia) 18/10/2014, 7:30 Log 39084 Mh 83443: Er lijkt weinig te toen in Port Boise maar mooi is het er wel. Als we het anker ophalen staat er geen zuchtje wind, op de motor kachelen we richting Noumea, de hoofdstad van New Caledonia. Onderweg varen we langs verschillende riffen en eilandjes, de zon brandt medogenloos. Pas na enkele uren kunnen we een zeiltje uitrollen, het grootzeil hijsen vinden we net te veel werk. Ja, ja, we worden lui. Nabij Noumea wordt het druk op het water, we roepen port control op en reserveren een plekje in de jachthaven. Zij regelen ook het inklaren voor ons. Hier blijven we de komende weken hangen. Nieuw Caledonia is Frans. Kaas, wijn, worst, stokbrood, alles is hier weer te krijgen. Heeeerlijk! Aankomst Noumea: 18/10/2014 om 14:15 Trip: 36nm.
We huren een Suzuki Jimny en verkennen in twee weken het hele eiland. Kamperen is hier erg goed te doen. 22/10/2014.
Lenakel – Port Boise (New Caledonia) 16/10/2014 15:00 Log 38868 Mh 8337 : Verdomme, de ambtenaar van immigratie is er weer niet! We zijn inmiddels door douane uitgeklaard maar moeten nog een stempel in ons paspoort hebben. Als we enkele uren hebben gewacht besluiten we te vertrekken zonder stempel. Ze zullen ons toch niet terugsturen in New Caledonia. New Caledonia bereiken we na 3 dagen en nachten prachtig zeilen maar komen midden in de nacht aan. Op de tast laten we ons anker vallen in Port Poise, een baai die we in het donker makkelijk binnen konden lopen. We kunnen hier niet inklaren, overmorgen varen we verder. Onderweg hebben we lucht in het koelwatersysteem, als ik wil ontluchten breekt het kraantje af! Grrr… voorlopig gerepareerd met een nylon boutje. Aankomst Port Boise, New Caledonia: 18/10/2014 om 2:45. Trip: 216nm.
Baie de Prony, New Caledonia. In de buurt van waar wij binnen liepen. 29/10/2014.
Vanuatu
Port Resolution – Lenakel, Tanna (Vanuatu) 15/10/2014, 8:50 Log 38839 Mh 8333: In Port Resolution worden we uitgenodigd door Patrick en zijn vrouw Lilian uit het dorpje hier. Zij leren ons laplap maken, plukken kokosnoten, graven wortels uit de grond en vertellen over het leven in Vanuatu. Om uit te klaren varen we naar Lenakel aan de andere kant van het eiland. We liggen er slecht en hopen snel verder te kunnen. De ambtenaar van douane heeft een vrije dag, maar als we hem bellen komt hij toch nog even naar het kantoor. Helaas blijkt ook de immigratie-ambtenaar afwezig. Zij is in Port Resolution, daar waar wij net vandaan komen. Lenakel hebben we snel gezien en gaan terug naar de boot. Morgen weer een kans. Aankomst Lenakel, Tanna: 15/10/2014 om 14:00 uur. Trip: 29nm .
Lilian demonstreert ons hoe laplap gemaakt wordt, Lorie bakt een flink stuk Mahi Mahi om het maaltje kompleet te maken. Port Resolution, Tanna, Vanuatu: 14/10/2014
Port Villa, Port Resolution, Tanna (Vanuatu) 9/10/2014, 7:30 Log 38697 Mh 8300: Port Villa kennen we zo langzamerhand wel, erg veel is er niet te doen en het is hondeweer. We bezoeken nog wel een muziekfestival, maar in de stromende regen naar een reggae band luisteren is ook niet alles. En het historisch museum is ook al elke keer dicht wanneer we het willen bezoeken. Gelukkig is er een weather window en kunnen we naar Tanna, het eiland met de levende vulkaan. Als we daar aankomen, meer op de motor dan zeilend, blijkt de Pikuditu enkele uren eerder te zijn vertrokken. Die hadden we hier niet meer verwacht. Mt. Yasur, de vulkaan, is overrompelend prachtig en beangstigend tegelijk. Wat een geweld!!!!! Aankomst Port Resolution, Tanna: 10/10/2014 om 16:00 uur. Trip: 142 nm.
Oog in oog met een brullende vulkaan! Nee, dat maken ook wij niet dagelijks mee! Mt. Yasur, Tanna, Vanuatu. 11/10/2014
Lamen Bay – Port Villa, Efate (Vanuatu) 2/10/2014 18:00 Log 38607 Mh 8298: Ook Lamen Bay is een prachtige baai. Uiteindelijk liggen we er met 3 andere jachten. Om ons heen veel enorme zeeschildpadden maar de zeekoeien laten zich weer niet zien. We verkennen de kust met onze bijboot en Lorie snorkelt nog wat, ik had niet zo n zin in nattigheid vandaag. Plots worden we in het Nederlands aangesproken, er komt een meisje naar ons toe gezwommen. Margriet uit Groningen blijkt een reislustig type en kampeert op het eiland waarvoor wij geankerd liggen. Ze komt niet aan boord maar bungelend aan de zwemtrap verteld ze prachtige verhalen. We blijken samen op veel plaatsen in de wereld geweest te zijn. We komen niet veel mensen tegen die ook in het hoogst gelegen cafe van Afrika zijn geweest. Boven aan de Sani pas in Lesotho notabene. Als Margriet terugzwemt halen wij ons anker op en varen de nacht tegemoet. We moeten ruim 70 mijl overbruggen maar verwachten een flinke slag te moeten maken omdat Efate nauwelijks te bezeilen is. Achteraf valt het mee, hoog aan de wind komen we aardig in de richting. Aankomst Port Villa: 3/10 om 13:00 uur. Trip: 90 nm.
Avontuurlijke Margriet uit Groningen komt even buurten en hangt bijna een uur aan onze zwemtrap. Lamen Bay, Epi 2/10/2014
Paama Island – Lamen Bay, Epi (Vanuatu) 1/10/2014, 11:00 Log 38598 Mh 8297: Om pakweg 6:30 kijk ik slaperig uit de kuip en zie een kano naar ons toe komen Ik schiet snel in een korte broek en groet de man die ondertussen vlakbij is. Hij heet Hedley en is op weg naar zijn werk, een uurtje peddelen hier vandaan. Het blijkt een leuke kerel en voor hij verder vaart geven we hem twee moten vis mee. De volgende ochtend is hij er weer. Nu heeft hij een lading Papaya, Pompelmoezen, tomaten en Island Cabbage voor ons mee gebracht. We trakteren hem op koffie, het blijkt dat hij dat al jaren niet geproefd heeft. Hij had mooie verhalen over zijn werk als visser op een Taiwanees schip enkele jaren terug. Als Hedley, weer met twee moten vis, van boord stapt hijsen wij ons anker en varen naar Epi, het volgende eiland hier niet zo ver vandaan. Aankomst Lamen Bay, Epi: 1/10 om 13:00. Trip: 10 nm.
Op Paama maken we kennis met Hedley, hij kwam even buurten. De volgende dag bracht hij ons een berg fruit en groenten, we hebben nog uren met hem zitten kletsen. Paama Island, 30/9/2014
Ranvetlam – Paama island (Vanuatu) 29/9/2014, 12:15 Log 38556 Mh 8288: Omdat de zware bewolking het zicht op de vulkaan belemmert wagen we ons niet aan de 2 x 4 uur durende wandeling naar de krater. Jammer, hiervoor zijn we naar Ambrym gevaren. We gaan zelfs niet aan land en besluiten tegen de middag om verder te varen, er komt slechter weer aan en dat willen we voor zijn. Nou, dat is niet gelukt, de tocht naar Paama island blijkt niet te bezeilen door de heftige tegenwind, sterke stroming en meters hoge golven. Pas als we dicht langs de oostkust van Ambrym varen valt de stroom weg. We strijken de zeilen en op de motor kruipen we naar onze volgende ankerplaats. In het donker vinden we die ankerplaats op de tast en met behulp van ons navigatiesysteem, op goed geluk laten we ons anker vallen. De volgende ochtend zien we pas dat we goed liggen. Aankomst Paama Island: 29/9 om 21:00uur. Trip: 41nm.
Tussen Ambrym en Paama passeren we Lopevi, een enorme vulkaan die bijna anderhalve kilometer boven de oceaan uitsteekt
Asanvari – Ranvetlam (Ambrym, Vanuatu) 28/9/20148:15 Log 38508 Mh 8288: Vol verwachting schuiven we aan bij een familie waarvan we dachten dat zij het restaurantje hier runnen. Dat bleek een vergissing maar de moeder van de jongen die we spraken had zich behoorlijk uitgesloofd: vis, taaie kip rijst en zoete aardappel. Uit beleefdheid bleef zij naast de tafel zitten terwijl wij aten. Ook hier zijn het weer de mensen die het verschil maken, iedereen is vreselijk aardig en behulpzaam. Met Erica van het echte restaurantje maken we een flinke wandeling naar een waterval. Onderweg verteld ze over de natuur en de gebruiken in het dorp. Alle dorpen hier zijn volledig geisoleerd van de buitenwereld: geen TV, geen wegen, geen internet. Het enige vervoer is over zee met een kano of de weekelijkse veerboot.
De oversteek naar Ambrym is weer stevig, hoog aan de wind bereiken we de ankerplaats tegen donker. De vulkanen waarvoor we komen steken mooi af tegen de bewolking. Aankomst Ranvetlam: 28/9 om 18:00 uur. Trip: 49 nm.
In de vulkanen op Ambrym kun je de kolkende lava in de kraters zien. Als het weer goed is tenminste. Wij troffen het slecht en hebben de wandeling van 2 x 4 uur niet gemaakt. Ambrym, 28/9/2014.
Vaniha Bay – Asanvari (Maewo, Vanuatu) 25/9/14, 13:30 Log 38490 Mh 8278: De tijd begint te dringen, we willen nog veel van Vanuatu zien maar ook het oorkaanseizoen komt eraan. We moeten de vaart er nu wel inhouden. Naar Asanvari krijgen we de wind al flink op de neus, het is gelukkig niet zo ver. Als we de motor bijzetten blijkt het koelwater weer niet door te stromen. Onderweg haal ik de impellor er uit maar kan niets vinden, geen defect, geen verstopping, niets. Als ik alles weer in elkaar heb en de motor start blijkt het ding het gewoon te doen. Ik vermoed dat er lucht in de koelwaterleiding ophoopt wanneer we onder een helling varen, maar daar hebben we voorheen nooit problemen mee gehad. Als ons anker nog maar net de bodem raakt komt er een dug out cano naar ons toe en geeft ons een handgeschreven flyer van Erica, een dame die hier een klein restaurantje runt. Natuurlijk willen we daar eten, we hoorden dat ze hier omkomen in de garnalen. Aankomst Asanvari: 25/9, 17:45 Trip: 17nm.
De motor van het enige vervoermiddel hier is stuk! Ik probeer het ding tevergeefs weer aan de praat te krijgen. Jammer, ik had ze graag geholpen. Asanvari, 27/9/2014
Luganville – Vanihe Bay (Ambae, Vanuatu) 24 september 2014 6:30 Log 38438 Mh 8262: Al met al blijven we enkele dagen voor Aore, het eilandje tegenover Luganville, hangen. De Sea Daimond is hier nu ook en we maken wat beter kennis met Oskar en Michelle. Het blijken mensen met een mooi verhaal. In Luganville is weer veel te koop en ze hebben er een grote groentenmarkt dus vullen we onze voorraden weer aan. De kunstvisjes en haken zijn erg voordelig dus ook daar slaan we weer heel wat van in. Op weg naar Million Dollar point, waar we willen snorkelen, ontmoeten we Karin en Will van de Shanty. Samen nemen we de taxi. Vanaf Luganville moeten we het weer nog beter volgen want voorlopig krijgen we de wind alleen nog maar tegen. We zien wel een beetje op tegen de tocht naar Ambrym, het zuidelijkste eiland van Vanuatu dat we willen bezoeken. Naar Vanihe Bay treffen we het, hoog aan de wind is het te bezeilen. We laten ons anker vallen naast de enige boot die er ligt. Het blijkt de Sea Diamond. Voor we het weten zitten we op het strand met geroosterde vis, gepofte aardappelen, rum en moonshine rond een groot vuur. Aankomst Vanihe Bay: 24/9, 16:45 Trip: 31nm.
BBQ op het verlaten strandje van Vaniha Bay. 24/9/2014
Wala Island – Luganville (Espirito Santo, Vanuatu) 17 september 2014 6:45 Log 38406 Mh 8257: De oversteek naar Espirito Santo kan knap ruig zijn door stroom tegen wind. Het viel mee. Het grootste deel konden we, tegen de weersvoorspellingen in, lekker zeilen. Onderweg schrikken we ons werkelijk te pletter als we plots nog maar 1 meter water onder de kiel hebben!! Weer varen we over een koraalrif dat slecht is aangegeven op de kaart. We hebben vreselijk geluk, we raken niets. Net van de schrik bekomen loopt er een van de vislijnen uit, een grote Mahi Mahi is er ingestonken en heeft ons kunstvisje gegrepen. Met alcohol in de kieuwen doden we het dier en villen hem na aankomst in Luganville. Hier pakken we een mooring van het Aore resoort en openen er een account. We liggen eerste klas en volgen een bruiloft met lokale muziek tijdens zonsondergang. De volgende dag varen we met een veerbootje naar Luganville aan de overkant. Er is daar helaas niet zo veel te beleven. Aankomst Luganville: 17 september 13:30 Trip: 31 nm.
We snorkelen over, door Amerikanen gedumpt, oorlogsmateriaal uit de tweede wereldoorlog op Million Dollar Point nabij Luganville. 21/9/2014.
Crab Bay – Wala Island (Vanuatu) 14 September 2014 13:30 Log 38390 Mh 8255: Crab Bay is mooi maar we gaan verder, Wala Island is niet ver. Volgens de pilot is er op Wala Island een restaurant en een bar. Helaas alleen geopend wanneer er een cruiseschip aanmeert. We hebben snel contact met de locals en ruilen van alles en nog wat voor fruit en groenten. Later komt er een tweede jacht ankeren, de Sea Diamond van Oskar en Michelle uit Australie. Samen drinken we Kava in de Kavabar, bezoeken een schildpadverzorger en borrelen we op de Sea Diamond. Aankomst Wala Island: 14 september, 16:00 Trip: 16nm.
Kraamkamer voor zeeschildpadden. Een van de eilandbewoners haalt al 20 jaar een tiental schildpadjes uit een nest om ze groot te brengen. Wala Island, Vanuatu 15/9/2014.
Banam Bay – Crab Bay (Malekula, Vanuatu) 13 September 2014 12:00 Log 38371 Mh 8249: Het regent pijpenstelen. Als de bui een beetje luwt hijsen we ons anker. Pikuditu blijft nog even, zij varen naar het zuiden, wij gaan eerst nog naar het noorden. We zullen elkaar voorlopig niet meer zien. In Crab Bay, een paar uur verderop, hopen we eindelijk een zeekoe te spotten maar we zien er vooral veel waterschildpadden. Crab Bay is een marine reserve, er woont niemand en er waren ook geen andere cruisers geankerd. We lopen wat over het strand en verkennen de baai in onze dinghy. Mooi maar we zijn er snel uitgekeken. Snorkelen dorsten we niet, er werd gewaarschuuwd voor de haaien in de baai. Aankomst Crab Bay: 13 september, 17:00. Trip: 19nm.
In het dorpje dat we bezoeken wonen pakweg 150 mensen in hutjes zoals deze. Er wordt gekookt zo te zien. Banam Bay, Malekula 12 september 2014.
Uliveo Island – Banam Bay (Malekula, Vanuatu) 10 september 2014 9:30 Log 38348 Mh 8243: Ambong, de man die ons wegwijs maakt op Ulivea, tracteerd ons op local food in zijn kleine resort. Weer worden we in de watten gelegd. Het is moeilijk om te vertrekken maar op mijn verjaardag steken we over naar Banam Bay op Malekula. Onderweg worden we opgeroepen door de Pikuditu, zij blijken ons halverwege te kruisen. Samen vieren we mijn verjaardag in Banam Bay en drinken veel te veel zelf gestookte Pastis. Later maken we kennis met de mensen uit de dorpjes aan de kant en weer vallen we van de ene verbazing in de andere. Lorie en Steef geven hun naam aan twee pasgeboren kinderen en we worden overladen met fruit en groenten. De kustom dance die voor ons geoorganiseerd wordt blijkt geweldig! Wel 40 dorpsbewoners treden voor ons op in penisbeschermer en rieten rokjes. Na afloop trakteren ze ons op Lap Lap en kokosnoten. Aankomst Banam Bay: 14:00. Trip: 24 nm.
De percussiegroep bij de Kustam Dance voor vrouwen en kinderen. Banam Bay 12 september 2014.
Revolieu Bay – Uliveo Island (Maskelynes, Vanuatu) 5 september 2014 10:15 Log 38318 Mh 8238: Via Lamen Bay op Epi steken we over naar de Maskelyne Islands. Weer hebben we de wind mee en bereiken de overkant lekker zeilend. De enorme Mahi Mahi die we aan de haak slaan weet net voor hij aan boord getakeld wordt te ontsnappen. Dit keer heeft hij gewonnen. Van de toegang tot de baai waar we willen ankeren hebben we geen goede kaart en varen bijna op het rif. We krijgen meteen hulp van een local in een dug out cano. Het blijkt een mooie kerel die ons later ook het eiland laat zien en ons introduceert op een vaderdag zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. De volgende ochtend wordt ik geronseld door bewoners van een ander dorpje, de watermaker is stuk! Als het ding weer loopt worden we getrakteerd op Chinees! Er zijn er 6 hier. Belast met de export van zeekomkommers. Je maakt wat mee zo onderweg. Oh ja, de mannen van de watermaker treden later ook nog voor ons op. Gekleed in peniskokers! Het moet niet gekker worden.
Aankomst 16:30. Trip: 30nm.Traditionele dans in Smol Nambas op een piepklein afgelegen eilandje naast onze boot. Maskelynes, 8 september 2014.
Esema Bay – Revolieu Bay (Epi, Vanuatu) 3 september 2014 9:30 Log 38261 Mh 8235: Esema Bay is fraai maar we willen meer van Vanuatu zien. Als we de baai verlaten krijgen we de wind stevig tegen en overwegen terug te keren. Als we echter uit de invloed van het eiland zijn draait de wind naar het oosten en hebben we Epi mooi bezeild. Als een speer zeilen we naar het volgende eiland. We bereiken de ankerplaats pas als het donker is maar onderweg kan ik kaarten van Google downloaden en varen hierop veilig naar een vrij plekje in de baai. Als we de motor weer starten blijkt de uitlaat lek en spuit er een straal water het schip in. De volgende dag ben ik dus weer lekker aan het klussen. Om de boot spotten we wel 10 enorme schildpadden. De zeekoeien, die hier ook moeten zijn, laten zich helaas niet zien. We zijn de boot niet afgeweest. Aankomst Revolieu Bay 19:30. Trip 56 nm.
We hopen ze nog ergens te spotten, zeekoeien moeten hier overal zitten. Dit plaatje plukte ik natuurlijk weer van het internet.
Port Vila – Esema bay (Efate, Vanuatu) 2 september 2014 11:00 Log 38237 Mh 8222: Veel langer dan de bedoeling was blijven we in Port Vila, we ankeren er naast de Gaia van Ben en Ingrid. Ben komt uit Beneden Leeuwen. Hij kent ons schip en Henry Engelaer, de bouwer. Van Ben koop ik een klein computertje en ben meteen een week bezig met installeren en verbeteren van ons navigatie systeem. Port Vila is een een klein stadje waar we nog niet echt het gevoel krijgen tussen de koppensnellers van weleer te verblijven. Als we eindelijk verder varen belanden we in de fraaie Esema Bay en ankeren naast een verlopen superjacht. Het blijkt de Blue Gold van Joep Nieuwehuizen te zijn. Ik help de beheerder van het schip met het opladen van zijn computer, elektriciteit hebben zij al tijden niet meer. Aankomst 2-9-2014 om 15:30 Trip 25nm.
Vanuatu was een Frans/Engelse kolonie. Daar hebben ze dan ook stokbrood en Jeu de Boule aan te danken. De boulebaan in Port Vila doet niet onder voor die in menig Frans dorpje. Port Vila, Vanuatu, 27-8-2014.
Denarau – Port Vila (Vanuatu) 20 augustus 2014, 15:00 Log 37701 Mh8178: Vroeg op, tanken, laatste was, laatste boodschappen, uitklaren in Vuda Point 5 km verderop en op weg naar Vanuatu. Pikuditu is eergisteren aangekomen, we vertrekken samen. De eerste twee dagen van de oversteek varen we op de motor, er is gewoon geen wind. Daarna steekt de wind op en zeilen we met een mooi gangetje naar Port Vila. Onderweg moet ik de impellor van het koelwater vervangen want er gaat weer een zoemer af. Gelukkig maar, anders draaien we de motor in de soep. Zeeziek zijn we niet echt maar we hebben ons weleens beter gevoeld. We slapen veel en doen verder erg weinig. Aankomst Port Vila zondag 24-8 om 16:45 Trip: 528 nm (bijna 1000km)
Niet erg interessant denk ik, maar ik had even geen beter plaatje dan het kapotte impellortje.Op weg naar Vanuatu 25-8-2014.
Fiji
Malolo Lailai – Denarau (Fiji) 13 augustus 2014, 12:00 Log 37687 Mh8175: Het begint te knagen, we willen verder, Vanuatu wacht op ons. We moeten nog een keer naar het resort om onze rekening te betalen maar om 12 uur lichten we ons anker. Er staat een klein briesje en zetten twee zeilen bij maar de motor brengt ons naar de overkant. In Denarau is geen mooring beschikbaar en leggen we vast in de marina. Ook lekker: warm water in overvloed, stroom en een supermarkt binnen loopafstand. Aankomst Denarau: 13 augustus, 14:30 Trip: 14nm.
En Fred van der Have natuurlijk! Ik heb gisteren de dynamo linkshandig van nieuwe koolborstels voorzien.
Castaway Island – Malolo Lailai (Fiji) 10 augustus 2014, 9:30 Log 37682 Mh8173: Naar Musket Cove op Malolo Lailai is een uurtje varen binnen het rif. Bijna geen golven dus en ook de wind is iets geluwd. We laten ons anker uiteindelijk op vrijwel dezelfde plek vallen als een maand geleden maar moeten even later toch verkassen omdat we te dicht bij een andere boot uitkomen. In het resort openen we een account en bestellen meteen een Ceasar salade met wedges en een Fiji Bitter. Hier houden we het wel weer enkele dagen uit!
Musket Cove resort. In de verte de Kind of Blue achter haar ankertje. 10-8-2014
Navadra – Castaway Island (Fiji) 9 augustus 2014, 9:00 Log 37663 Mh8167: We vertrekken niet al te vroeg en vervolgen onze trip naar Malolo Leilei. Nog steeds met 25 kn. Op de neus dus de motor draait weer overuren. Nog voor we het rif om Malolo binnenvaren besluiten we te overnachten bij Castaway Island waar ooit de film Castaway (schipbreukeling) met Tom Hanks is opgenomen. In het resort daar eten we voor het eerst sind lang een Pizza. Heerlijk!
.
Castawayeiland heet in Fiji Monuriki. In werkelijkheid 500 meter van Malolo, een wat groter eiland met een dorp en tientallen resorts.
Nalauwaki bay – Navadra (Fiji) 6 augustus 2014, 8:00 Log 37647 Mh8164: Nalauwaki Bay was mooi maar had ons verder niet zo veel te bieden. We liggen er bovendien behoorlijk onrustig door de swell. De volgende ochtend vertrekken we ak vroeg naar Malolo Leilei. We waren echter weer wat overmoedig want we hadden 25 kn. Wind op kop. Halverwege moesten we de een veilige ankerplaats opzoeken. Het werd het onbewoonde Navadra en meteen onze mooiste ankerplek in Fiji. We snorkelen, zonnen, wandelen en grillen een tonijn op de BBQ. Hier willen we eeuwig blijven, maar na 3 dagen hebben we ook Navadra wel gezien. Aankomst Navadra: 6-8-2014, 12:00. Trip: 15nm.
Beachcombing op Navadra, 6-8-2014.
Blue Lagoon – Nalauwaki bay (Fiji) 5 augustus 2014, 9:15 Log 37620 Mh8153: We liggen alweer 9 dagen in de Blue Lagoon. Het waaide al die tijd erg hard en hier lagen we goed beschut. De Skye met Arjen en Maya ligt er ook. Vrijwel elke dag drinken we een biertje in het resoort en ik werk mij vier slagen in de rondte om alle foto s en de site weer bij te werken. Het lukt, als we verder varen is de site helemaal bij en alle foto s zijn gesoorteerd en bijgewerkt, pffff…….! Verder was het erg relaxed al die tijd. Oh ja, we hebben nog 20 liter bier gemaakt. De tocht naar Nalauwaki bay was erg kalm, we konden de helft ook nog zeilen. Aankomst Nalauwaki Bay: 15:00 Trip 27 nm.
Zeekrab $5 per stuk (€ 2,-). Gekocht van twee vissers. 1-8-2014 Blue Lagoon, Fiji.
Suva – Blue Lagoon (Fiji) 27 Juli 2014, 10:00 Log 37385 Mh 8080: Met grote stappen snel thuis! We zijn al weer weken onderweg! De wind bracht ons via Bega, Momi, Denerau, Malolo Lai Lai, Waya, Naukauvu en Sawa-I-lau (allemaal in Fiji) naar the Blue Lagoon! Daar waar de gelijknamige film met Brook Shields is verfilmd. We hadden het slecht naar ons zin. De boot liep vol water, we verspeelden de Yankee en we liepen in volle vaart op een koraalrif. Gelukkig varen we in een boot die tegen een stootje kan. Fiji is ook weer prachtig maar we hebben het wel een beetje gezien. Natuurlijk missen we Tom enorm, die heeft bijna een jaar het verlies van Bob gecompenseerd door met ons mee te varen. Nu staan we er weer alleen voor. Aankomst Blue Lagoon: 27 Juli 2014 16:00 Trip 233nm. alles bij elkaar.
Kijk, zo hebben we ons Fiji voorgesteld. Sawa-I-Lau, Yasawa, Fiji 25-7-2014
Opua – Savu (Fiji) 12 juni 2014 13:00 Log 36303 Mh 8027: The weather window: zullen we wel of zullen we niet? Van Nieuw Zeeland naar Fiji is een dag of 9 varen. Helaas kan het weer, en met name de wind natuurlijk, flink tegen zitten. De depressies volgen elkaar op. Kies je op het verkeerde moment het ruime sop dan is de kans groot dat de rapen gaar zijn. Of dat je in de Aap logeert. Het weer is dan ook het gesprek van de dag onder de cruisers. Het weerpraatje van Bob McDavid, een weerguru, wordt bijzonder serieus genomen. McDavid twijfelt maar op basis van weer- en windkaarten besluiten we toch te vertrekken. Net na een depressie. Gelukkig blijven we de volgende storm voor en bereiken we Fiji zonder veel problemen. Eind goed al goed. Hoewel, we verspeelden onderweg wel ons nieuwe roer van de windpilot en draaiden een lier in de soep. Aankomst Suva: 19-juni 14:00 Trip: 1082nm.
Ons gloednieuwe roer van de windpilot bungelt vleugellam achter de boot. Ik ben bezig het ding te demonteren. Pacific 14-6-2014
New Zealand
Whangarei – Opua (New Zealand) 27 mei 2014, 6:00 Log 36217 Mh 8009: Tja, waar moet ik beginnen? Met Aart en Monique, die ons zelfs in deze uithoek opzochten, trokken we over het noord en zuid eiland, we vlogen naar Nederland en woonden 4 weken op motorjacht Rasbora in Hellevoetsluis, we dwaalden een dag door Kuala Lumpur, haalden de boot uit het water voor onderhoud, vierden koningsdag met Nederlandse cruisers en emigranten, en we zeilden met enkele tussenstops terug naar Opua. Het is inmiddels winter hier maar erg koud is het gelukkig niet. We verlangen ondertussen wel weer naar de tropen en een wat minder gereguleerde omgeving. Jammer, Nieuw Zeeland is prachtig maar oersaai! We hebben hier een mooie tijd gehad, erg veel gezien ook, maar ik ben blij dat mijn ouders, die ooit naar Nieuw Zeeland wilden emigreren, toch maar in Nederland gebleven zijn. Aankomst Opua: 29 mei 12:00 Trip: 85 nm bij elkaar. Vreemd, de heenreis was 10 nm meer.
50.000.000 schapen zijn er in Nieuw Zeeland! En 70.000.000 koeien! Dat vraag heel wat grasland dus is ruim 90% van alle bossen gekapt.
Opua – Whangarei (New Zealand) 3 januari 2014, 12:00 Log 36110 Mh 7990: In Opua krijgen we het meteen druk. In Nieuw Zeeland is alles weer te koop dus binnen een week hebben we internet, telefoon en een Toyota Town Ace om het land te gaan verkennen. In twee weken bezoeken we alle bezienswaardigheden van het noordereiland. Het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: de beklimming van Mount Doom op vrijdag de 13e. Op 12 december werd Lorie 60! We vierden het op de camping. Voor Tom zit het avontuur erop, hij vliegt op 20 december terug naar Michel. Nu moeten we hard aan de boot gaan werken, we hebben nogal wat achterstallig onderhoud en veel te repareren. We nemen voorlopig afscheid van de Pikuditus en Zeemuizen en varen in kleine stapjes naar Whangarei. Hier liggen we in hartje stad met de Pak and Save op loopafstand. Inmiddels brouwen we zelf bier en is er een distilleerapparaat in aankomst. We maken er het beste van. Aankomst Whangarei: 10 januari 12:00 Trip: 95 nm bij elkaar.
10-12-2014, Rotorua. Geisers, zwavel, heetwaterbronnen, Prachtig maar het stinkt er naar rotte eieren.
Haapai (Tonga) – Opua (New Zealand) 19 november 2013, 16:45 Log 35025 Mh 7875: Haapai blijkt een verlaten groep eilandjes die meestal door cruisers wordt overgeslagen. Wij ankeren op 4 verschillende plaatsen en genieten van hagelwitte stranden en prachtige snorkelsplekken in glashelder water. Pas op Kelafesia treffen andere cruisers. We borrelen op het strand en maken kennis met twee vissers, de enige bewoners van het eilandje. Tot slot doen we Tongatapu met de hoofdstad Nuku Alofa aan. We ontmoeten weer een mooi mens, in haar eentje zeilde ze op haar Hello World al 25 jaar over de wereldzeeen. Zonder computer, ankerlier, gps etc. Alles was al jaren stuk. Toen wij ons zorgen maakte over het weer vertrok zij richting New Zealand. Wij hebben nog enkele dagen voor Big Mamma, een geweldige cruisers hang out, gewacht op betere omstandigheden. De oversteek naar New Zealand verliep erg goed. We hebben er bijna 10 dagen over gedaan. In warme kleding want we hebben inmiddels de tropen verlaten. Aankomst Opua: 28 november 13:45 Trip: 1084 nm.
Possums: Ooit voor de vacht ingevoerd vanuit Australie, nu een nationale plaag. 14-12-2013.
Tonga
Vavau – Haapai (Tonga) 7 november 2013, 19:15 Log 34845 Mh 7845: Vavau, de groep eilanden in het midden van Tonga, is een speelplaats voor cruisers. Talloze ankerplaatsen, verlaten stranden, onbewoonde eilandjes, prachtige snorkelplekken, walvissen en een rijke cultuur, het kan niet op. We bezoeken indrukwekkende kerkdiensten, worden uitgenodigd voor een traditioneel feest, feesten in een spaanse enclave en laten ons rondrijden over het grootste eiland. Hier treffen we ook de Zeemuis weer, vanaf Bora Bora hebben zij de zuidelijke route genomen. We navigeren er op een pilot die we ooit van Duncan en Irene (Moose) kregen. De belangrijkste ankerplaatsen zijn genummerd, wij kennen nu dus alleen de nummers en niet de namen. 07 was erg beschut. Haapai, de volgende eilandengroep van Tonga, bereiken we zeilend, onderweg vangen we nog even twee grote vissen. Aankomst Haapai: 8-november 7:30 Trip: 61 nm.
Kelafesia, 11-11-2013. Een van de vissers met wie we later kennismaken.
Niautoputapu- Vavau (Tonga) 18 oktober 2013, 9:30 Log 34569 Mh 7813: Niautoputapu, een van de noordelijke eilanden van Tonga, is nauwelijks bewoond. Maar we bezoeken er een school en krijgen een BBQ voorgeschoteld. Het kleine eiland, in 2009 zwaar getroffen door een tsunami, heeft ons buiten haar gastvrije bewoners niet zoveel te bieden. Onvergetelijk: het ontvangst door de autoriteiten, de bananen en een bordje gegrild varken dat we spontaan aangeboden kregen. Maar ook het bankgebouw gevestigd in een kleine container en de rieten matten die veel mensen uit traditie dragen. De oversteek naar Vavau, de middengroep van Tonga, was heftig. 30 Knopen wind op de neus en bakken met regen kunnen we nog steeds niet waarderen. In het donker moesten we onze weg naar de veilige haven vinden. Onderweg verloren we het roer van de windpilot. Het ding was gewoon afgebroken. Aankomst Vavau: 19 oktober 20:00 Trip: 211nm.
Tapas: beschilderde, uit boomschors geslagen, kleden worden op Tonga nog dagelijks gebruikt. 11-10-2013.
Samoa
Samoa – Niautoputapu (Tonga) 13 oktober 2013, 18:00 Log 34384 Mh 7801: In de Marina van Apia, de hoofdstad van Samoa, likken we onze wonden. Dagen ben ik bezig met de reparatie van alles wat tijdens onze laatste passage stuk ging. Marijke van de MediaNoche redt ons met kogeltjes voor de lagers van de grootzeilwagentjes. Ondertussen krijgen we veel cultuur voorgeschoteld. Samoa is nog erg primitief, veel gezinnen leven er traditioneel in hutten zonder muren. Een rieten dak op palen dus. Met Steef en Dineke van de Pikuditu huren we een auto en trekken enkele dagen over Savaii, het andere eiland van Samoa. Tom stuurt ons langs alle bezienswaarigheden maar door tijdgebrek missen we een blowhole. Bijna elke avond drinken we een biertje op een terras tijdens happy hour (2 halen, een betalen). We leren Hans Klomp kennen. En Remie, een gestrande Amsterdammer. De oversteek naar Tonga is pittig en nat, maar we kunnen het hele stuk zeilen. Aankomst Tonga: 15 oktober 10:00 Trip: 185nm.
Savaii, Samoa: 8-10-2013: gevlochten matten zijn hier overal, het maken verschaft veel mensen werk.
Suwarrow – Apia (Samoa) 28 September 2013, 11:00 Log 33860 Mh7761: Suwarrow is een onbewoond eiland in een onbewoonde atol. Buiten de rangers Harry en Charley zijn er alleen enkele cruisers op het eiland. We hebben er een erg leuke tijd, zwemmen met reuze manta s en eten er coconut crab, de grootste krab ter wereld. Met Charley bezoeken we Bird Island, een broedplaats voor fregatvogels, sternen en boobies. Tijdens het snorkelen komt er een grote grey reef shark op ons af, we komen met de schrik vrij. Tom en ik spelen de blues tijdens een borrel op het strand. Suwarrow nemen ze ons niet meer af. Naar Samoa is er bijna geen wind, de zeilen, mast en giek hebben het door het klapperen zwaar te verduren. Bij aankomst blijkt er veel kapot: onderwant gebroken, rails van grootzeil stuk, zeilwagentjes afgebroken etc. Aankomst Apia: 4-oktober 9:00, Trip: 525nm.
Op Suwwarow hebben we het rijk voor ons cruisers alleen. Hier jaag ik weer eens tevergeefs op kokosnoten. 23-09-2013.
Frans Polynesië
Bora Bora – Suwarrow (Cook Islands) 17 September 2013, 9:30 Log 331541 Mh 7732: Bora Bora, het zoveelste paradijs dat we aandoen, is mooi maar niet zo bijzonder. Van de duizend onbetaalbare hotelkamers op palen in zee staat minstens 75 procent leeg of op instorten. De lagune is wel van uitzonderlijke schoonheid, nog nooit lagen we met de boot op water waarvan de kleur zo uit een vakantiefolder komt. We zien manta’s en zwemmen met tientalle haaien en pijlstaartroggen. Ook het koraal is hier fantastisch. We trekken op met de Zeemuis, Picuditu en Just Drifting. Samen vieren wij mijn 60-ste verjaardag. Tom en Lorie hebben zich enorm uitgesloofd en toveren een 5 gangen menu voor 10 mensen uit de hoge hoed. Als we verder willen begint het hard te waaien en moeten we ons vertrek bijna 1,5 week uitstellen. Samen met de Picuditu varen we uiteindelijk naar Suwarow, Onderweg vangen we achter elkaar een grote Mahi Mahi en 3 enorme geelvintonijnen waarvan we er een terugzetten. Aankomst Suwarow: 22-09 Trip: 705NM.
Bora Bora zoals we het ons willen herrinneren. 28-8-2013
Tahaa – Bora Bora (Frans Polynesië) 27 augustus 2013, 9:45 Log 33107 Mh 7704: Op Tahaa is het bijzonder rustig, er wonen amper 1000 mensen. Ook dit eiland oogt als een grote bloementuin. We steken het te voet helemaal over en bezoeken een vanillefarm. Tahaa is de grootste vanilleproducent van Frans Polynesië. Natuurlijk kopen we er enkele stokjes voor € 2,- per stuk. Een fraaie wandeling naar 3 watervallen loopt op niets uit, we raken het spoor bijster en gaan terug. Het waait stevig en we ankeren nabij een peperduur resoort met huisjes op palen boven zee. Er blijkt een prachtige koraaltuin te zijn. 3 Dagen snorkelen we tussen de mooiste vissen. Een enorme Murene jaagt ons de stuipen op het lijf. Lorie maakt voor het eerst een gerecht met een boompieper (bread fruit). Bora Bora is niet ver, we zeilen er, met de motor aan en uit, op ons gemak naar toe. Tijdens de oversteek vangen we weer helemaal niets. Aankomst Bora Bora: 27-8-2013 0m 15:30 Trip: 26nm.
Bora Bora gezien vanuit Tahaa. 25-8-2013
Raiatea – Tahaa (Frans Polynesië) 21 augustus 2013, 12:45 Log 33075 Mh 7699: Raiatea varen we binnen het rif helemaal rond. Alleen op de yankee en op de motor omdat we te lui zijn om het grootzeil te hijsen. We ankeren op verschillende plekken en bezoeken de belangrijkste marai (oude offertempel) van heel Polynesië. Een wandeling naar 3 warervallen loopt op niets uit, we raken het spoor bijster en keren terug. Tahaa, het volgende eiland, ligt binnen het zelfde rif op slechts enkele mijlen afstand van Raiatea. Eitje dus. Ruim op tijd voor de sundowner pakken we een mooring van een parelfarm, er komt niemand langs om ons weg te sturen of geld te innen. Aankomst 21-8 om 12:30. Trip 11 nm.
Hybiscus waar je maar kijkt. Raiatea 19 augustus 2013.
Huaine – Raiatea (Frans Polynesie) 17 augustus 2013, 11:00 Log 33022 Mh 7685: Huaine rijden we op de fiets vrijwel rond. Zadelpijn!! Het blijkt een heerlijk eiland, we willen niet meer weg! Nog nooit een dergelijk atmosfeer geproefd. We ontmoeten veel oude en nieuwe bekenden, borrelen op het strand en feteren de Italiaanse crew van de Ichtus op cocktails en Poison Cru. Mijn fietsversnelling breekt af, het duurt een uur voordat Tom de telefoon opneemt en mij van het strand haalt. Snorkelend zien we verschillende haaien waarvan een enorme Grey Reef Shark. Het beest zwemt een rondje om ons heen en verdwijnt gelukkig. De oversteek naar Raiatea verloopt rustig, we kunnen vrijwel alles zeilen. Aankomst Raiatea 17-8-2013 om 17:00 Trip: 28nm. Weer niks gevangen!
Ook op Huaine wordt veel Vanille geproduceert. Huaina, 14 augustus 2013
Tahiti – Huaine (Frans Polynesie) 10 augustus 2013, 10:30 Log 32909 Mh 7676: Op weg van Moorea naar Tahitie zien we walvissen uit het water springen en volgen we de dieren enige tijd. In Taine kopen we de pomp voor de watermaker en doen de laatste inkopen bij de Carrefour. De watermaker doet het weer uitstekend. We vertrekken zonder wind naar Huaine maar krijgen na enkele uren de volle laag! In zwaar weer zeilen we met alleen een gereefd kotterzeiltje door de nacht. In Huaine schuilen we achter Motu Mirumahora. De volgende dag verkassen we, weer in stormachtig weer, naar Fare aan de andere kant van het eiland. Aankomst Mirumahora 11-8-2013 om 9:00. Trip: 101 nm.
Drijvende partyhutjes in Taina. Tahiti 10 augustus 2013
Tahiti – Moorea (Frans Polynesie) 3 augustus 2013, 10:30 Log 32867 Mh 7665: Het is stil zonder Michel. Na weer een dikke week Papeete verkassen we naar de ankerplaats bij Taine. Daar kunnen we tanken, shoppen bij de Carrefour en wachten op een onderdeel voor de watermaker. Het wachten duurt ons echter te lang en we zeilen in recordtijd terug naar Moorea. Lorie en Tom gaan er wandelen, ik werk de site maar weer eens bij. Trip: 20 nm.
Vanaf onze ankerplaats hebben we een mooi beeld op de bergen. Moorea, 13 juli 2013.
Tahiti – Moorea – Tahiti 8 juli 2013, 12:00 Log 32823, Mh 7659: Als Michel er is huren we een auto en rijden we Tahiti rond. Erg onder de indruk zijn we niet, te westers allemaal. We zijn er tijdens de Heiva, een jaarlijks folkloristisch feest en zien mensen over “hete” stenen lopen, een traditionele danswedstrijd en outrigger cano wedstrijden. Tom en Michel hiken en gaan samen op pad. Ik haal mijn fiets tevoorschijn en rij bijna dagelijks een berg op. We liggen in de Papeete Marina dus erg makkelijk allemaal. Tussendoor bezoeken we Moorea en hebben het daar een stuk beter naar ons zin. Harpoenvissen, snorkelen, hiken, fietsen en het onderwaterschip cleanen. We huren er nog een scooter en tuffen het hele eiland rond. Moorea is prachtig. Als Michel het vliegtuig weer moet pakken varen we terug naar Tahiti. Een stevige oversteek maar Michel gaf geen krimp. Terug in Papeete, Tahiti: 18 juli om 15:45. Trip in totaal: 40Nm.
Vakantie in Tahiti: Michel steekt het onderwaterschip schoon. Moorea, 17 juli 2013.
Tikehau Tuamotus – Tahiti Societies (Frans Polynesie) 29 juni 2013, 12:00, Log 32644, Mh 7654: Naar Tahiti is pakweg 170nm. Anderhalve dag varen. Voor vertrek uit Tikehau willen we nog snorkelen in de pas, het moet er prachtig zijn. We laten ons anker vallen op de ankerplaats maar dat bleek nu een duiksite midden in een koraaltuin te zijn. Een verontwaardigde duiker stuurt ons weg. De tocht naar Tahiti is stevig maar we houden alles heel. Even voor het donker wordt lopen we de haven van Papeete binnen, ruim op tijd, Michel komt over anderhalve dag. Papeete blijkt een levendige stad waar vrijwel alles te koop is. We worden op slag weer hebberig. We kopen er zelfs een harpoen. Bij Trois Brasseurs, drinken we huisgebrouwen bier. Aankomst Tahiti: 30-06 om 17:00 uur. Trip: 171Nm.
Heerlijk, stroom en zoet water in overvloed! Papeete, Tahiti, 1 juli 2013.
Rangiroa – Tikehau, Tuamotus (Frans Polynesie) 26 juni 2013, 15:30, Mh 32585, Mh 7644: We trakteren Tom op een duik in de pas. Meestal zwemmen daar dolfijnen. We hebben pech, geen dolfijn te zien. Lorie breekt haar duik af door oorpijn, het was waarschijnlijk haar laatste duik. De tijd dringt, over 5 dagen moeten we op Tahiti zijn dus zeilen we door naar Tikehau, het volgende atol. Veel te vroeg komen we bij de passage in het rif aan, daar stopt de motor, vuil in de dieselleiding, losgekomen door het stampen van de boot. Na een uurtje sleutelen varen we met een dagtank de atol binnen en ben ik een hele dag kwijt met het filteren van de diesel. Jammer, van Tikehau heb ik niet veel meegekregen. Lorie en Tom zien er tijdens het snorkelen nog wel enkele haaien. Aankomst Tikehau: 27 juni, 11:00 uur. Trip: 59Nm.
Tom tijdens de duik in de pas. Helaas, de dolfijnen waren er niet. Rangiroa, Tuamotus, Frans Polynesie. 26 juli 2013.
Ahe – Rangiroa, Tuamotus (Frans Poynesie) 23 juni 2013, 18:00, Log 32493, Mh 7635: In Tenukupara, het dorp waar wij voor anker liggen is het feest, de bevooradingsboot komt. We worden in het Nederlands aangesproken door Olmo en Joep, twee jongens uit Barendrecht die op een parelfarm werken. Later laten ze ons de farm zien, graaien we in de bak afgekeurde parels, gaan we speervissen in de pas en eten we onze buiken rond met steaks die net uit Tahiti komen. Het leven op een atol is vreemd. Van Ahe naar Rangiroa is het mooi zeilen. We ankeren nabij een prachtig hotel. Als we er een biertje willen drinken wordt ons de toegang geweigerd, we zijn niet netjes gekleed. Tom is jarig en we willen wat eten in een restaurantje. Alles blijkt gesloten maar uiteindelijk belanden we nog ergens. De uitbater/kok moest ons wel eerst ophalen in zijn afgeragde bestelauto. Aankomst Rangiroa 24-06, 17:00 Trip 87Nm.
Zwarte parels in overvloed op de Tuamotus. Rahatoka Pearl Farm, Ahe. 22 juni 2013
Nuka Hiva – Ahe, Tuamotus (Frans Polynesie) 16 juni 2013, 17:00, Log 31976, Mh 7618: Op Nuka Hiva huren we een auto en toeren een dag over het eiland. We zien alle wegen en archeologische sites. Op een hoogvlakte wanen we ons in de Alpen. Als we willen aftanken kunnen we de enige benzinepomp op het eiland niet vinden. De volgende dag varen we naar de noordkust en ankeren in de schitterende Baie Taioa. Van hieruit maken we een adembenemnde wandeling naar een waterval en maken in het dorp kennis met een boer en boerin. We kopen er wat fruit en krijgen uiteindelijk het 3-voudige plus een bewerkte oorpin mee. Voor vertrek brengen we hen de foto’s die we van hen schoten. De tocht naar de Tuamotus is op den duur ruig. We vangen een tonijn die nog even opgevreten wordt door een haai. Door een afgebroken koppeling loopt de boot vol zout water, gelukkig hebben we het door voordat we zinken. Het kost ons een dag om de boel weer schoon te maken. Aankomst Ahe: 20-6, 14:00uur. Trip: 516Nm.
Erg leuke ontmoeting met boer van wie we wat fruit kochten. Nuka Hiva 15 juni 2013.
Ua Pou – Nuka Hiva, Marquesas (Frans Polynesie) 13 juni 2013, 07:00 uur, Log 31949 Mh 7607: Ua Pou is een bizar eiland. In het hart tornen 6 pylonen, elk enkele honderden meters hoog, ver boven het gebergte uit. Met Jerome, de Franse uitbater van pension/restaurant Puku-ee en twee andere cruisers (Phil en Danielle van de Sweet Surrender) maken we een prachtige wandeling naar het volgende dorp. Onderweg krijgen we de mooiste vergezichten en een waterval voorgeschoteld. Bij Chez Ti Piero in Hakahetau eten we gerookte vis, brood van de broodboom en sluiten we de dag af met een fantastisch dessert. In stevig weer varen we de volgende dag bij daglicht naar Nuka Hiva. De Sweet Surrender weten we niet in te halen. Aankomst 13 juni, 12:00 Trip 27nm.
Oefenen voor de danswedstrijd over enkele weken op Tahiti. Ua Pou, Marquesas, 7 juni 2013.
Hiva Oa – Ua Poa, Marquesas (Frans Polynesie) 6 juni 2013, 04:00 Log 31889 Mh 7604: De ankerplaats bij het belangrijkste dorpje Atuona boeit ons niet langer en als ik weer een dag aan de watermaker gewerkt heb varen we naar de noordkant van het eiland. Onderweg vangen we twee Mahi Mahi s en twee prachtige geelvin tonijnen. In de baai ( Hanamenu) is een klein gehucht alleen bereikbaar via de zee. We poedelen er een paar uur in een paradijselijke zoetwaterbron en worden op het strand opgevreten door de no see ums (zandvlooien). Nabij de boot zweemt een grote black tip shark, even voor we de waterlijn schoon gaan maken. De oversteek naar Ua Pou verloopt aanvankelijk nogal ruw maar gaandeweg de reis kunnen we fantastisch zeilen. Pas als we dicht bij Ua Pou zijn moet de motor even aan. Aankomst Ua Pou: 16:00, 6 juni 2013. Trip: 60nm.
Bloedbad tijdens oversteek naar Ua Pou. 4 juni 2013.
Fatu Hiva – Hiva Oa, Marquesas (Frans Polynesie) 30 mei 2013, 9:00 Log 31825 Mh 7590: Fatu Hiva blijkt wonderschoon! Elk uur van de dag krijgen we de mooiste landschappen voorgeschoteld en de geur van bloemen hangt voortdurend in de lucht. De mensen hier zijn ronduit fantastisch: super vriendelijk, super dik en super traditioneel. We zien veel tatoeages en vrouwen met bloemen in het haar. We wandelen naar het volgende dorp maar keren halverwege terug, te hoog gegrepen. Naar Hiva Oa, een groter wat dichter bevolkt eiland, is het 46 nm varen. Ook hier blijkt het druk op de ankerplaats en is de omgeving spectaculair. We maken een tour over het eiland en bezoeken de historische sites met TIKI s en rotstekeningen. Aankomst Hiva Oa 30-05, 17:00uur. Trip 46nm.
Beelden uit een ver verleden,Tiki s op Hiva Oa. 2 juni 2013.
Galapagos
Galapagos – Fatu Hiva, Marquesas (Frans Polynesie) 5 mei 2013, 16:00 Log 28789 Mh 7513: De Galapagos waren geweldig, we wandelden over vulkanen, zagen de reuzeschildpadden, zeeleguanen, blue footed boobies, pinguins, zeeleeuwen etc. etc. We toerden wat op Isla Santa Cruz en Isla Isabela. Werkelijk heel bijzonder. Als we aan de grote oversteek naar de Marquesas beginnen blijkt het onderwaterschip in twee weken sterk vervuild, we komen nauwelijks vooruit. We maken de schroef schoon en halen wat mossels van de bodem. Snel, want er zitten hier haaien. Onderweg worden we behoorlijk afgeremd maar maken door de goede wind en stroom een redelijke snelheid. Na 21 dagen krijgen we Fatu Hiva in beeld. Als we ons anker in de drukke baai laten vallen is het stikdonker. De volgende ochtend zien we pas waar we beland zijn: de mooiste ankerplaats waar we ooit lagen! Aankomst Fatu Hiva: 26 mei, 22:00 uur. Trip: 3036nm (5526 km)
Het meest verbazende, geen enkel dier op de Galapagos is bang voor mensen! Zelfs de vogeltjes blijven zitten wanneer je ze benadert. Ook deze zeeleguaan laat zich niet afschrikken.
Bahia de Caraquez – Galapagos 25 april 2013, 15:00 Log 28181 Mh 7480: Met hoog water varen we over de oude track op de kaartplotter over de ondiepte aan de monding van de rivier. Spannend, je kunt hier makkelijk je schip verliezen. Gelukkig is de deining niet zo hoog als toen we binnen liepen. Even buiten de kust trekt de wind aan en beleven we 4 heerlijke zeildagen. Als we de Galapagos in beeld krijgen valt de wind weg en kachelen we op de herrieschopper naar Isla Santa Cruz. Hier komen we in het donker aan en lopen onverwacht nog stevig op een rots. Volgens de kaart konden we daar makkelijk varen. Het is erg druk op de ankerplaats, overal liggen toeristenscheepjes. Op de tast vinden we een plekje. We zijn op weg naar Polynesië! Aankomst Galapagos: 30 april, 02:00 uur.
The Pinacle is het eerste monument dat we van Galapagos in beeld krijgen.
Equador
Quilotoa – Bahia de Caraquez 17 april 2013 Als we naar de vulkaanwand wandelen, nog geen 200 meter van ons Hostal, vallen onze monden open van verbazing. Uit het niets verschijnt er een enorme krater met een blauwgroen meer zo’n 300 meter onder ons. De bijna loodrechte wanden zijn begroeid met struiken, planten en bloemen, we kijken in een andere wereld. Op de kraterrand is het koud en waait het stevig maar in de krater zelf is het windstil. De geluiden van het dorp verstommen, vogels zingen uit volle borst. In een dik uur dalen we af, het is snikheet, onze jassen truien en sjaals slepen we mee als nutteloze last. Terug naar boven kost ons aanzienlijk meer moeite, we zitten nog steeds op zo’n 3500 meter boven de zeespiegel. De Quilotoa loop ronden we af met verschillende lifters en voornamelijk in de regen/wolken. We overnachten in een oud klooster, leveren de huurauto in en reizen meteen naar Bahia de Caraquez. Op de boot is alles gelukkig O.K.
Quilotoa, Ecuador, 17 april 2013.
Cotopaxi – Quilotoa 16 april 2013. We toeren de hele ochtend door national parc Cotopaxi en stuiten eindelijk op Lama s. De natuur is overweldigend. De vulkaan laat zich van haar mooiste kant zien. Toni, ons kleinkind, is jarig maar we hebben geen bereik. Eindelijk, in de buurt van de parkingang, kunnen we het ventje bellen en praten een beetje bij met Aline. Na Cotopaxi willen we de Quilatoa loop rijden, een onverharde bergweg door indianenland die begint bij de de Quilatoa krater. We komen er pas in de avond aan en vinden een slaapplaats in een hostal. We hebben het koud, ijskoud! Pas na het eten wordt de kachel in onze slaapkamer opgestookt. We zitten binnen met onze jassen aan.
Quilotoa, eindelijk gaat de kachel aan. Gelukkig zijn de dekbedden voortreffelijk.
Otavalo – Quito – Cotopaxi 14 april 2013, 12:00 Via Quito, waar we alle drie een gefrituurde cavia eten, reizen we met een huurauto naar de hoogstgelegen werkende vulkaan ter wereld. De Cotopaxi is een vulkaan zoals een vulkaan moet zijn, een enorme kegel met een besneeuwde top. We willen slapen in de refuge net onder de ijskap en parkeren de auto enkele honderden meters lager. Hier spotten we 2 Andeswolven die elkaar het hof maken. De klim naar de refuge blijkt loodzwaar, we bevinden ons op 4800 meter hoogte, hoger dan de Mont Blanc dus. Mijn vingers vriezen bijna van mijn handen en elke 10 meter moeten we rusten om ons hart te sparen. Niet helemaal verantwoord beseffen we. Als we na een dik uur de refuge bereiken blijkt dat we een slaapzak moesten meebrengen en dalen we weer af. In het hostel waar we dan belanden slapen we in een slaapzaal maar we zijn er moederziel alleen. De huurauto, een Chevrolet Vitara 4×4 heeft het zwaar.
Refugio, José Rivas. 4846 meter boven zeeniveau. Net onder de gletsjer van de Cotopaxi.
Quito –Otavalo 12 April 2013, 10:00 Na nog een dag Quito en een rit in de kabelbaan tot halverwege een enorme vulkaan pakken we de bus naar Otavalo, Indianenland! Elke zaterdag is de grootste artisaniamarkt van heel Zuid-Amerika. We kopen ons arm aan souvenirs. Ik draag voortaan zo n hoedje dat door alle indianen hier gedragen word en Tom is te herkennen aan zijn lamatrui. Ook de dierenmarkt maakt veel indruk, er wordt van alles verhandeld: koeien, paarden, varkens, geiten, kippen, honden, katten en cavia s. Vooral in cavia s was een levendige handel, de diertjes worden hier gegeten zoals konijn in Nederland.
Mmmmm…. Cavia!
Bahia de Caraquez – Quito 10 april 2013, 8:00 We willen wat meer van Ecuador zien en reizen met de bus naar Quito, de hoofdstad, hoog in de Andes. vanaf de kust rijden we over onverharde wegen de bergen in. Ecuador is arm, nat en modderig. De bergen zijn weelderig begroeid, kolkende rivieren en watervallen wisselen het landsschap af. Quito blijkt een andere wereld, de enorm uitgestrekte stad oogt veel rijker. We vinden een leuk hotel in het oude centrum en wandelen de hele middag tussen de eeuwen oude monumentale gebouwen. Bij toeval wonen we een leuk concert bij van Yavirac, drie heren op gitaren. De equadorianen zongen alles mee, ik denk dat ze nogal bekend zijn. Het ritje Bahia – Quito duurde pakweg 8 uur en koste ons $10,- p.p.
In Quito krijgen we een enorme bui over ons heen. En het was er al zo koud.
Panama
Dariën – Bahia Caraquez (Ecuador) 29 maart 2013, 13:30 Log 27576 Mh 7404. Makrelen, Mahi Mahi, Tonijn, Sierra’s, we vullen onze vriezer tot de nok en stoppen met vissen. Met de wind gaat het minder voorspoedig, meestal moet de herrieschopper het werk doen. We overnachten nog in Bahia Ancon de Sardinas, net over de grens Colombia – Ecuador en Bij Punta Balena. In het donker varen we bijna een slapende visser aan en belanden we op een haar na in een visnet. Tom passeert voor het eerst de evenaar. De het stiksel van de UV bescherming op de zeilen is verteerd, onderweg moeten we een noodreparatie uitvoeren. In Bahia de Caraquez moeten we een nacht voor anker, pas de volgende dag kunnen we met loods bij hoog water naar binnen. Alleen hadden we dat nooit gekund. We doen die nacht geen oog dicht, zelden lagen we zo slecht op de deining. Aankomst: 5 april, 13:00 uur. Trip: 605 nm.
In Bahia Pina krijgen we bezoek van een groepje indianen in traditionele kano’s. Ze willen ons natuurlijk soeveniers verkopen.
Taboga – Dariën 24 maart 2013, 9:30 Log 27365 Mh 7370. Met een tussenstop op Isla Chapera (Las Perlas) varen we naar de Dariën, het meest ongerepte deel van Panama. Hier varen we verschillende rivieren op en bezoeken Boca de Lara, een klein indianendorp. We worden hartelijk ontvangen en krijgen meteen een prijslijst aangeboden: toegang tot het dorp kost 10,- pp. Een dansvoorstelling komt op $ 100,- We houden het op een wandelingetje. Onderweg kopen Lorie en Tom nog wat soeveniers van een hangtietindiaan. Op weg naar Ecuador doen we, als laatste stop in Panama, Bahia Pina aan. Hier worden de grootste vissen per soort ter wereld gevangen. De manager van het resoort daar geeft ons een rondleiding en verteld over de geschiedenis van het gebied. Als we terug naar de boot peddelen worden we opgewacht door een groep indianen in traditionele kano’s. Natuurlijk kopen we weer wat soeveniers. Aankomst in Bahia Pina: 28 maart, 20:00 uur. Trip (alles bij elkaar) 210 Nm.
De ene makreel na de andere verdwijnt in de vriezer.
Balboa – Taboga 22 maart 2013, 15:00 Log 27358 Mh 7368. We zijn uitgeklaard, de onderdelen voor de watermaker zijn binnen. We hebben de voorraden aangevuld en de tanks gevuld, we verlaten Panama na bijna 1,5 jaar. Bij de havenmeester worden we nog voor $40,- getild omdat uitklaren na 15:00 overwerktoeslag kost. De dames staken de biljetten zonder omwegen in hun portemonee. Op Taboga nemen we afscheid van Chuy en met Okke en Kim hebben we nog een leuke avond op de boot. Bij de chinees eten we voor de laatste keer twijfelachtig, we verlaten Panama met dubbele gevoelens. Trip: 7 nm.
Voor vertrek uit Panama vullen we onze voorraden aan, de komende tijd kunnen we waarschijnlijk niet zo veel meer krijgen.
Balboa 17 Februari 2013. Vrijwel onbezorgd zeilden we 7 jaar van hot naar her. We leefden onze droom. Tot Bob, onze zoon, in Antwerpen verongelukte in de dode hoek van een vrachtwagen. 14 Maart 2012, alweer bijna een jaar geleden. Op 15 maart vlogen we naar België en lieten de boot voor onbepaalde tijd aan aan mooring achter in Balboa. Gente de Mar hield een oogje in het zeil. Inmiddels zijn we terug in Panama en proberen de draad weer op te pakken, maar Luilekkerland is Luilekkerland niet meer. De grauwsluier bedekt werkelijk alles. Lang hebben we getwijfeld of we wel verder zouden varen, tot Tom onze andere zoon de doorslag gaf door aan te monsteren voor de tocht Panama – Nieuw Zeeland. Eind Februari gaan we weer op pad. Voor die tijd probeer ik het ontbrekende jaar op de site weer aan te vullen.
Bob werd slechts 30 jaar oud
Contadora – Balboa We wachten op onderdelen, ondertussen doden we de tijd door de hele Las Perlas Archipel rond te varen. Contadora, Chapera, Mogo-Mogo, Casaya, La Mina, Viveros, Isletas de Plantanal, Pedro Gonzales, San José, Isla del Rey, we laten overal ons anker vallen. Het is somber weer en het waait stevig. Jammer, alles wordt leuker wanneer het zonnetje schijnt. Onderweg vissen we voortdurend, de travally die we vangen laten we weer los maar daarbij verlies ik wel mijn Leatherman Wave. Op onze ankerplaats bij San José spotten we enkele bultruggen. Op Ile de Rey doen we wat boodschappen in een vissersdorpje. Als we door de voorraad rum heen zijn plannen we de reis terug naar Balboa waar een liter Carta Vieja slechts € 3,75 kost (tax free).
Isla Contadora, Panama. 27/1/2013
Balboa – Contadora (Las Perlas) 21 Februari 2012, 9:15 Log 27199 Mh 7324. Eergisteren, met een taxi om 05:30, hebben we Tom van het vliegveld gehaald. Een emtioneel weerzien. Met loodzware tassen vol spare parts was hij ruim 1,5 uur te laat. Zijn toestel moest terug i.v.m. iemand die onwel werd. Met z’n drietjes bezoeken we de vismarkt en doen wat boodschappen voor ons tochtje naar Las Perlas. We blijven daar tot de onderdelen van de watermaker vanuit de USA in Panama zijn. Naar Las Perlas kunnen we het grootste deel heerlijk zeilen. We vangen geen vis maar zien tot groot plezier van Tom wel een hoop dolfijnen. Op Contadora, het eiland dat we het eerst aandoen, lopen we weer eens hard. Het is er behoorlijk heuvelachtig dus dat kost nogal wat moeite. Aankomst Contadora: 21-02, 16:00 uur. Trip: 35 nm.
Las Perlas – Balboa 16 Februari 2013, 09:30 Log 27163 Mh 7316. We hebben een leuke tijd op de Las Perlas archipel. Bij elkaar verkassen we zo’n 8 keer in 3 weken. Alles op de motor omdat we te lui zijn om voor een paar mijl de zeilen te hijsen. De ene ankerplaats is nog fraaier dan de andere. We leven voornamelijk op blikvoer want veel is er niet te koop. Gelukkig vangen we nog een paar erg mooie vissen en scoren we nog wat ui en tomaat. Elke dag struinen we een strand af op zoek naar mooie schelpen en stenen. Ook trekken we er regelmatig op uit met ons rubberbootje. We slepen dan altijd een kunstvisje achter ons aan in de hoop een maaltje bij elkaar te sprokkelen. Met wisselend succes natuurlijk. Tom komt op 19 februari aan in Panama City en we willen hem graag van het vliegveld halen. Als er ditmaal niets tussen komt dan vaart hij mee tot aan Nieuw Zeeland. Die is dus nog lang aan boord. Leuk!!! We kijken er al weken naar uit. Aankomst Balboa: 16-02 om 16:00 uur. Trip: 36 zeemijl.
Balboa – Las Perlas, 25 januari 2013, 06:15 Log 27076, Mh 7285. Onze bijna verlopen en zoekgeraakt sailing permit leverde zoals verwacht problemen op. Na een hoop gezeur en onbegrip, omdat niemand van de Port Autoriteiten fatsoenlijk engels sprak, kregen we een kopie van onze sailing permit en konden we deze voor een jaar verlengen voor $100,- i.p.v. $200,- Uiteindelijk gingen we als vrienden uit elkaar. Met toestemming (Zarpe) om naar Las Perlas te varen zeilden we met de motor bij naar deze eilandengroep in de baai van Panama. Van de 200 eilandjes zijn er maar enkele bewoond, erg veel mensen wonen er dan ook niet. Als we een duik willen nemen schrikken we ons een ongeluk, het water is steenkoud! Ook ’s-Nachts is het koud, ik overweeg zelfs een dekbed uit het stof te halen. ’s-Avonds dragen we een vest en ik heb zelfs sokken aangetrokken. Brrr, 25 graden is echt te koud voor ons. Trip: 37 nm, Aankomst 13:30
Isla Otoque – Balboa (Panama City) 14 Januari 2013, 10:00, Log 27032 Mh 7265. Onze sailing permit is zoek en we voorzien problemen met de autoriteiten. We moeten dus terug naar Balboa. We besluiten hoog aan de wind te zeilen maar door de stroom en wind uit de verkeerde hoek belanden we bijna in Las Perlas, helemaal uit de richting dus. Uiteindelijk starten we de motor en kachelen naar Isla Taboga. Al met al leggen we 37 mijl af terwijl het hemelsbreed maar 17 mijl is. Onderweg vangen we een mooie Travally, het vlees is diep rood en erg stevig. Helaas blijkt het niet lekker en gooien we meer dan de helft van de vis overboord. De volgende ochtend varen we de laatste 7 mijl op de motor naar Balboa. Trip 37 + 7 Nm.
Isla Taboga – Isla Otoque 9 Januari 2013, 9:30, Log 27015 Mh 7262. Isla Otoque is niet ver van Taboga, het eerste stuk kunnen we zeilen, voor het eerst sinds bijna een jaar. Het weer zit mee, pas het laatste stukje moet de motor aan. Op de beschutte de ankerplaats van Otoque liggen we moederziel alleen, pelikan en Fregatvogels houden ons gezelschap. We liggen op een prachtige plek voor een hagelwit zandstrand omgeven door zwarte rotsen, palmbomen en talloze andere boomsoorten. Overal springen roggen uit het water en zwemmen vissen aan het oppervlak. We proberen nog wat te vangen maar tevergeefs. De volgende dag ankert er ook een vissersboot en een klein houten vrachtbootje in de baai. De vissers gaan meteen aan wal en villen twee enorme leguanen. Ook plukken ze een berg kokosnoten waarvan ze alleen het sap drinken. Als ze weg zijn maken we er een open maar er zit inderdaad geen vruchtvlees in. Ook de mannen van het vrachtbootje gaan op pad, later breng ik ze met de rubberboot terug naar hun schuitje. Als dank krijgen we 10 mooie visjes waarvan we nog een dag of 3 eten. Aankomst Otoque: 13:45, Trip: 17nm.
Costa Rica
San Jose – Isla Taboga, 30 december 2012 Nu we toch in Costa – Rica zijn willen we er natuurlijk ook de highlights bezoeken. Het aanvragen van het paspoort verliep soepel en we hebben onze handen vrij. Twee weken lang bezoeken we vulkaan na vulkaan, regenwoud en droogwoud, een koffieplantage, een traditionele pottenbakkerij, een ossenwagenbouwer, de kust aan de stille oceaan, een rodeo en verkassen we van hotel naar hotel. Costa Rica is prachtig, maar na twee weken hadden we het wel gezien. Met de bus reizen we in dik 16 uur terug naar Panama City waar we midden in de nacht aankomen. Op het busstation zitten we de rit uit, de eerste boot naar Taboga gaat pas om 8:30
In Arenal Costa maken we een Costa-Ricaans dansfestijn mee. Ook leuk.
Isla Taboga – San Jose, Costa Rica. Dinsdag 11 december. Mijn paspoort moet vernieuwd worden. Door de bezuinigingen in Nederland kan dat alleen in Costa Rica. Een busreis van 14 uur. Om 8:15 haalt Chuy ons van de boot en brengt ons naar de steiger. Met de snelle ferry zijn we in 30 minuten in Balboa. Als we de buskaartjes kopen blijkt dat we een inentingspas nodig hebben voor de grenspassage. Die ligt dus op de boot. We kopen een kaartje en gaan op goed geluk richting Coste Rica. De grensovergang levert geen problemen op. Om 0:00 uur is Lorie jarig, ook alweer 59. We vieren het onderweg naar San José met een slok water, 12-12-’12 passeert niet geheel ongemerkt, als we nog maar net gearriveerd zijn schudt de grond onder onze voeten, we maken onze eerste aardbeving mee. Of was het Bob die zijn moeder feliciteerde?
Panama
Isla Taboga Panama. Zaterdag 8 December. Heerlijk, we komen weer een beetje in ons ritme. Gisteren de boot het water in, vandaag wij. Onze eerste duik in de Pacific Ocean ooit. Isla Taboga blijkt een verademing na de vreselijke tijd die we achter ons hebben. Het kleine eilandje, nog geen 7 mijl vanuit isla Perico, is lui zoals een tropisch eiland hoort te zijn. Er is een Chinees die ook lokaal eten serveert, wij nemen er een bami en een chop siuy. Bijna gratis allemaal. Bij aankomst pakten we een mooring, maar die bleek van de veerboot te zijn. Chuy, de Mexicaanse eigenaar van 10 andere moorings, verplaatste ons de volgende dag naar een van zijn moorings. $ 9,- per nacht. Het kan ons niet bommen, we liggen hier prima. Tijdens onze wandeling door het slaperige dorpje kregen we het knap zwaar toen we het kerkhof passeerden.
Balboa – Isla Taboga. Vrijdag 7 december 11:00 Log 27008, mh 7260 De klus is weer geklaard, natuurlijk duurde het weer langer dan gepland, dus we moesten ook twee dagen langer in hotel Amador Ocean View vertoeven. Ook bij het te water laten blijken we onze Europese roots niet vergeten, wij zijn er stipt op tijd en moeten op zoek naar de mensen die de klus moeten klaren. Ook nu weer maakt niemand zich druk, een dik uur later gaan we eindelijk de lift in. Het water is dan al weer flink aan het zakken. We willen nog tanken voor we verder gaan maar de hele kade is bezet. Op het laatste moment besluiten we niet terug te gaan naar onze oude ankerplek maar over te steken naar Isla Taboga, 7 mijl uit de kust. Een gouden greep, eindelijk zijn we weer een beetje op reis. Aankomst Taboga: 13:00. Trip: 7 nm.
Flamenco Marina Balboa.Maandag 3 december. Vroeg op, we worden om 7.00 uur verwacht bij de travellift. Als we er om 7:30 arriveren is er natuurlijk nog niemand om ons uit het water te tillen. Later blijkt dat er nog een ander schip voor ons het water in moet maar ze weten nog niet welk. Ondertussen zakt het water naar een peil dat ons te laag lijkt maar niemand maakt zich druk. Om 10:30 gaan we er eindelijk uit. De komende dagen krijgen we het erg druk met alle klussen die er zijn als de boot op het droge ligt. Over de antifouling maken we ons zorgen, het spul dat wij erop smeren is in Nieuw Zeeland, onze volgende houl out, verboden. Ik heb de leverancier om een rekening voor milieuvriendelijk spul gevraagd. De antifouling voor de schroef gaat de mist in, ik vergeet de primer te mengen met harder! Dat kostbare goedje (Prop Speed) zal er dus wel snel weer af liggen.
En jullie maar denken dat we de hele dag vakantie vieren. Kijk, zo doen wij de was.
Antwerpen – Panama 18 oktober 2013. Terug op de boot! Doodongelukkig. Na 7 maanden Antwerpen blijkt de boot in redelijke staat maar alles is zeiknat, beschimmeld en vies. We laten het over ons heenkomen. We hebben geen idee hoe en of we verder willen. Mieren hebben het schip overgenomen, we trappen er tientallen kapot maar ze blijven komen. 6 Spuitbussen verder lijken we ze de eindelijk de baas. Randy en Carol uit Alaska liggen naast ons. Een leuk weerzien. Als we weer achter ons eigen anker hangen begint het enorm te waaien en raken we op drift. We raken de boot achter ons maar gelukkig valt de schade mee. We verliezen een peddel en we lopen wat lelijke krassen op. Ons anker blijkt achter de ankerketting van een ander schip te hangen. Als we uiteindelijk los zijn zoeken we een veilig plekje buiten de ankerplaats. Oh ja, we zijn weer met regelmaat aan het hardlopen. Ook dat is erg zwaar bij 27 graden.
Met de taxi van het vliegveld naar de boot. Geen twijfel mogelijk, we zijn terug in Panama.
Panama – Antwerpen 14 maart 2012. We eten cheviche op de vismarkt, steken nogmaals Panama over, maar nu per antieke trein, rijden af en aan naar de supermarkt en de taxfree store om onze voorraden voor de oversteek naar de Galapagos aan te vullen. Op de dag dat we willen uitklaren en vertrekken krijgen we het bericht dat Bob, onze zoon, in België is verongelukt. Op zijn fiets door een vrachtwagen geschept. Volledig verdoofd laten we de boot achter en reizen naar Antwerpen. We hebben geen idee of we ooit nog verder zullen varen. Bob laat een vrouw van 30 en een zoontje van 4 achter.
Colon – Balboa (kanaalpassage) 7 maart 2012 17:00 Log 29658 mh 7177. Tito, onze agent, heeft de autobanden en lange lijnen netjes op tijd afgeleverd. Beb en Hidde de Vries van de Waterman zijn onze line handlers. Lorie en Tom zijn de andere twee. op de aangegeven tijd varen we naar de Flats, hier moeten we op een loods wachten. Uren later dan de afgesproken tijd krijgen we eindelijk bezoek van een loodsbootje die onze loods brengt. Voor veel mensen is de kanaalpassage nogal spannend, wij zijn inmiddels wel wat gewend. 3 sluizen op, een fraaie tocht over het stuwmeer, 3 sluizen neer en je zit aan de overkant. Bij elkaar ben je wel de hele dag bezig en ca. $700,- armer. Speciaal is het wel, op eigen kiel de Stille Oceaan opvaren. We laten ons anker vallen op de Playita ankerplaats, net buiten het Panamakanaal. Aankomst Balboa 8 Maart, 04:30uur. Trip 50 nm.
Colon – Rio Chagres – Colon 3 Maart 2012, 12:15 Log: 26919. Als we alle formaliteiten achter de rug hebben en $1500,00 borg hebben betaald blijkt pas dat we ruim 2 weken moeten wachten voor we het kanaal door mogen. Balen, alleen de marina kost ons al een vermogen. Bovendien is er niets te doen daar. We besluiten de Rio Chagres op te varen en checken uit. Net voor vertrek bel ik nogmaals met de planner en hoor dat we 4 dagen later al kunnen passeren! Dat wordt dus een kort verblijf op de rivier. Best wel jammer want op de Rio Chagres was het geweldig, omringd door brulapen, toekans, luiaards en papagaaien waren we enkele dagen midden in de jungle. Terug naar Colon hebben we geluk, het weer verslechterd, later hadden we niet meer kunnen vertrekken en de kanaalpassage gemist. Aankomst: 3-3-2012, om 14:00 Trip 17nm.
Deze etappe is blijkbaar dubbel. foutje!
Rio Chagres – Colon (Panama) maandag 5 maart 2012, 11:00 Log 26940 Mh7172: Op de rivier waait het een beetje maar we weten dat het op zee flink te keer zal gaan. 20 Knopen wind tegen maar we moeten er doorheen omdat we anders de kanaalpassage missen. Gelukkig is het niet ver en kruisend trotseren we de ruige zee. Twee keer gereefd, kotterfokje en met de motor op 2500 toeren varen we eerst een flink stuk de zee op zodat we in één of twee slagen bij de golfbrekers van het Panamakanaal uitkomen. Achter de golfbrekers weerkeert de rust, niemand werd zeeziek. Aankomst Colon: 15:00 trip: 18nm.
Een van de ankerplaatsjes op rio Chagres. Om ons heen spotten we toekans en verschillende apen. 4 maart 2012.
Colon – Rio Chagres (Panama) zaterdag 3 maart 2012 12:15 Log 269191 Mh 7168: We krijgen een flinke teleurstelling te verwerken, de passage van het kanaal vindt pas over 4 weken plaats. Door gebrek aan water voor de sluizen is het aantal passages gereduceerd. We besluiten er het beste van te maken en plannen een trip naar Kuna Yala. Tom is daar nog niet geweest. Net voor vertrek krijgen we te horen dat onze passage vervroegd is en we al over 4 dagen door het kanaal kunnen. Te kort voor Kuna Yala, dus varen we naar de Chagres, een rivier door het regenwoud nabij Colon. We liggen er twee dagen moederziel alleen en zien een luiaard, toekans, talloze apen, ijsvogels en wat al niet meer. Met de dingy peddelen we twee zijrivieren op, eentje zelfs in de nacht. Helaas komen we hier geen krokodillen tegen. s’-Nachts houden de brulapen ons wakker, er moeten er duizenden zitten. Aankomst 3 maart, 14:00. Trip: 17nm.
Met de dingy varen we een smalle zijrivier van de Chagres op. Hier varen we onder een omgevallen boom vol ongedierte door. 4 maart 2012.
Portobello – Bocas Del Toro Tom wil wat meer van Panama en Costa Rica zien. We zetten hem op de bus naar Panama City van waar uit hij verder wil reizen. Het zit niet mee, de vulkaan die hij bezoeken wil is onbereikbaar door boerenprotest. Hij gaat nog wel naar Bocas Del Toro. Lorie en ik varen ondertussen ook naar Bocas. Het wordt een heerlijke zeiltocht. onderweg vangen we een grote Dorade en een kleine haai. De haai hebben we natuurlijk vrijgelaten. In Bocas Del Toro wacht Tom ons al op, samen met twee Nederlandse meisjes die hij onderweg ontmoet heeft. Bocas is een echt vakantieoord maar daar waren we ook wel weer eens aan toe. In de omgeving maken we prachtige wandelingen. Hier ontmoeten we ook Steve en Di weer, zij blijven er uiteindelijk een jaartje hangen. Tom knijpt er weer een week tussenuit, in Costa Rica haalt hij zijn duikbrevet.
Bocas del Toro – Colon 23-februari 2012, Log: 26753, Mh 7162. Tegenover Bocas ligt het eiland Bastimentos, er moeten rode gifkikkers zitten. Nou, we hebben ze gevonden, ze zijn niet groter dan een cm. De wandeling over Bastimentos is bloedstollend mooi maar wel erg lang. Als het bijna donker wordt vragen we iemand om ons naar de ankerplaats bij the Red Frog Marina te varen. Dat blijkt maar goed ook we hadden nog minstens 2 uur moeten wandelen. Ten afscheid maakt Di een heerlijke curry voor ons, de volgende ochtend varen we terug naar Colon. Een pittig tochtje, we vangen zelfs geen vis. Bij Colon gaan we de luxe Shelter Bay marina in. Hier gaan we de kanaalpassage voorbereiden. Aankomst: 24-02-12 om 17:15 uur. Trip: 143nM.
Bocas del Toro – Colon (Panama) donderdag 23 februari 201211:45 Log 26753 Mh 7162: Het gebied rond Bocas del Toro is één groot natuurreservaat. We ankeren op verschillende plaatsen, maken urenlange wandelingen door het regenwoud en zien apen vogels en gifkikkers. Tom reist nog enkele dagen naar Costa Rica en haalt er zijn duikbrevet. In Bocas treffen we Steve en Di van de Cinnemon Girl weer. Di maakt een heerlijke Curry waarvan we smullen tot we uit elkaar klappen. Terug naar Colon, hebben bijna alles mee. Bijna, want de twee vissen die we aan de haak slaan weten hun vrijheid terug te winnen. In Colon ankeren we weer bij club Nautico maar we liggen er vervelend en hebben er geen internet. De volgende ochtend verkassen we dan ook naar de dure Shelterbay Marina. Hier willen we zwemmend het onderwaterschip schoonkrabben maar zien ervan af als er een krokodil langszwemt. Aankomst Colon: 24-02 om 17:15. Trip 143nm.
We wandelen uren over Bastimentos, het eiland tegenover Bocas del Toro. Onderweg zien we talloze rode en gele gifkikkers. 16 februari 2012.
Colon – Bocas del Toro (Panama) zaterdag 11 februari 2012 7:30 Log 26604 Mh 7126: Naar Bocas moeten we een nacht doorvaren. De wind is aanvankelijk gunstig, de eerste 30 mijl zeilen we met een mooie snelheid. Dan valt de wind weg en het beetje dat er nog is krijgen we op de neus. De motor gaat aan en met een slakkengang kachelen we naar onze bestemming. We vangen twee prachtige zwartvin tonijnen en een haai. Die laatste hebben we maar weer laten gaan, geen idee wat we ermee moesten. Tom zit inmiddels in Bocas, we pikken hem daar weer op. Samen met twee Nederlandse meisjes die al maanden door Midden-Amerika trekken. Bocas del Toro is een leuk Toeristisch stadje, heerlijk om weer eens een terrasje te pakken. Aankomst 12-02 om 13:00 Trip: 149nm.
Het gebied rond Bocas del Toro is bezaaid met kleine mangrove eilandjes. Met ons rubberbootje verkenden we de omgeving. 15 februari 2012.
Portobello – Colon (Panama) vrijdag 10 februari 2012 11:00 Log 26581 Mh 7111: Portobello hebben we nu wel weer gezien, erg veel is er niet te beleven en de bar van Captain Jack kennen we nu ook wel. Tom is een weekje alleen op pad, die pikken we later weer ergens op. We willen in één ruk doorvaren naar Bocas del Toro maar onze Cruising Permit ligt nog bij onze agent in Colon. We moeten dus een tussenstop maken. Heerlijk zeilend leggen we 22 mijl naar Colon af. Als we de ankerplaats bereiken herkennen we deze niet en varen we wat in het rond tot we uiteindelijk weer bij af zijn. We zaten toch goed. Colon is een gevaarlijke volkomen uitgewoonde stad, we gaan er zelfs geen kijkje nemen. De agent brengt de permit en ik ruim de bijboot weer op, morgen vroeg weer verder. Aankomst 10-02 om 15:00. Trip 22nm.
Onze ankerplaats in Portobello. Vroeger werd de baai door piraten geterroriseerd. Panama, 4 februari 2012.
Portobello – Panama City – Portobello Zaterdag 28 Januari 2012 6:30: We laten de boot een kleine week achter in Portobello. Samen met Steve van de Cinnemon Girl bemannen we de Azimut op haar passage van het Panamakanaal. Een beetje ervaring opdoen dus. Brian, de schipper van de Azimut, zat 20 jaar in het Amerikaanse leger en dacht dat hij alleen met het schreeuwen van commando’s de zaak onder controle kon houden. Tot grote ergernis van ons natuurlijk. In Panama pakten Lorie en ik een Hotel en haalden Tom van het vliegveld. Hij vaart met ons mee tot Nieuw Zeeland. Op 2 februari zijn we weer terug in Portobello. We hebben een raam en een dakluik open laten staan, het heeft flink ingeregend.
Tegenligger op het Panamakanaal. 29-01-2012
sla Grande – Portobello (Panama) Dinsdag 17 Januari 2012 10:00 Log 36570 Mh 7109: Tussen Isla Grande en het vaste land varen de watertaxi’s af en aan. Binnen enkele uren worden er in kleine sloepjes zo’n 2000 mensen overgevaren. En wij liggen precies op hun route. Een mooi gezicht al die uitbundige mensen met enorme koelboxen op hun schoot stuiterend over het woelige water. De meesten zijn al drijfnat voordat ze de overkant bereiken. Indianen zijn hier niet meer te bekennen, vrijwel iedereen is zwart. Het strand zien we snel veranderen in een vuilnisbeld. Ook wij gaan er nog aan land maar het is zo’n zooitje dat we het al snel voor gezien houden. In de middag gaat de hele meute terug en weer kijken we onze ogen uit. De tocht naar Portobello is vooral ruig, de golven schatten we op een meter of 4. Gelukkig is het niet ver. Trip: 12 Nm. Aankomst 12:15.
In Portobello klaren we twee maanden na vertrek uit Colombia in. Niemand die er raar van op kijkt.
Chichimi Cays – Isla Grande (Panama) Zaterdag 14 Januari 2012 10:45 Log 36526 Mh 7104: Voor we vertrekken nemen we nog een duik. We hopen halverwege de Costa Ariba een goede ankerplaats te vinden maar als we er komen blijkt de deining er veel te heftig. 2 uur verder is er een jachthaven, daar moeten we voor donker kunnen zijn. Het waait stevig, met alle zeilen bij maken we een mooie snelheid. De jachthaven bereiken we sneller dan gedacht en weer besluiten we verder te varen, Isla Grande is niet ver meer en de ankerplaats moet ook in het donker probleemloos te bereiken zijn. Gelukkig komen we er met het laatste licht van de dag al aan. Een hele dag zeilen, dat was lang geleden. Trip: 43 nm. Aankomst: 18:30
Getver, wat maken die Panamezen er een zooitje van. Isla Grande 15-01-2012.
Rio Nicuesa – Chichimi Cays (Kuna Yala, Panama) Vrijdag 13 Januari 2012 8:00 Log 36510 Mh7103: Met de wind op de neus laveren we naar onze laatste bestemming in Kuna Yala. Chichimi blijkt een fraai eiland waar enkele families op wonen. Twee vrouwen proberen mola’s aan ons te slijten maar inmiddels weten we het kaf van het koren te scheiden. Van een visser kopen we een Spaanse Lobster en twee vissen. Trip: 17 nm. Aankomst 12:30
Tegenligger op de Nicuesa. 12-01-2012.
Cart Yandup – Rio Nicuesa (Kuna Yala, Panama) Donderdag 12 Januari 2012 10:00 Log 36503 Mh 7101: Carti Yandup is weer zo’n overbevolkt eilandje. Voor we het weten belanden we in het huis van een oudere man. De vrouwen die er in een hangmat liggen negeren ons zelfs waneer we ze groeten. Met de man lopen we nog over zijn erfje naar het water, hij verwacht vast een dollar voor zijn gasstvrijheid maar daar voelen we weinig voor. We krijgen genoeg van al die opdringerige indianen en varen naar een riviermonding waar verder niemand is. Met de bijboot varen we de rivier op, er moeten hier apen, luiaards en krokodillen te zien zijn. Wij komen ze natuurlijk niet tegen. Trip 7 nm Aankomst: 12:00
Overbevolkt Carti Yandup. 11-01-2012
Sidra – Carti Yandup (Kuna Yala, Panama) Woensdag 11 Januari 2012 10:30 Log 36495 Mh 7101: Op Sidra gaan we aan wal voor wat boodschappen en worden onmiddellijk opgescheept met een “gids”. In huis van de congresso betalen we $5,- om op in het dorp rond te mogen wandelen. 3 Minuten later hebben we twee ongevraagde gidsen en moeten we weer $5,- betalen omdat het eilandje twee gemeenten huisvest. We hebben het niet naar ons zin en zonder boodschappen maken we rechtomkeer. De eerste “gids” geven we een dollar voor de moeite. Nee het deel van Kuna Yala dat regelmatig door toeristen bezocht wordt is lang zo leuk niet. Naar Carti Yandup zeilen we weer met alleen de yankee, het grootzeil blijft uit gemak in de beschermhoes. Trip: 8 nm Aankomst 12:15
Sidra, één van de meest toeristische Kuna-eilanden. 10-01-2012.
Tiadup – Sidra (Kuna Yala, Panama) Dinsdag 10 Januari 2012 11:00 Log 36484 Mh 7098: Op Tiadup vinden we een dode waterschildpad. Het dier moet kort ervoor te grazen zijn genomen want zijn wonden zijn nog vers, hij miste zijn kop en 3 poten. Bij het verlaten van The Lemon Cays lopen we bijna op het rif omdat de kaart niet klopt en de GPS hier onbetrouwbaar is. We willen ankeren bij Gunboat Island en varen via de opening in het rif naar de ankerplaats. Het anker blijft krabben en we besluiten door te varen naar Isla Maquina waar veel goede molamakers wonen. Hier vinden we geen goede ankerplek en varen door naar Sidra. Trip: 11 nm. Aankomst 14:00
We hadden er soep van kunnen trekken. Tiadup, 7-01-2012
Banedup – Tiadup (Lemon Cays) Zaterdag 7 Januari 2012 10:45 Log 36481 Mh 7095: Op Banedup krijgen we bezoek van Master Molamaker Venancio. Hij komt langszij en vraagt of hij zijn mola’s mag tonen. Nou, dat hebben we geweten. Als hij bijna twee uur later vertrekt zijn wij 15 mola’s rijker en $ 500,- armer. Met onze bijboot varen we naar Dog Island een flink stuk verderop en snorkelen daar in en rond het met korraal begroeide wrak dat daar ligt. Op de terugweg stopt de buitenboordmotor en moeten we peddelen. Gelukkig slaat het ding even later weer aan. De 4 nm naar Tiadup leggen we op de motor af. Het is er erg druk en eigenlijk niet zo leuk, maar voor het eerst sinds lang is er internet en kunnen we onze gasfles laten vullen. Trip 4 nm. Aankomst: 12:00
Venancio met zijn werk. 6-01-2012.
East Holandes Cays – East Lemon Cays (Panama) Donderdag 5 Januari 2012 10:00 Log 36470 Mh 7094: Het water is glashelder dus liggen we lang in het water met duikbril en flippers. We zien fraai korraal en veel vissen. Met een vislijn achter de rubberboot proberen we nog wat vis te vangen maar zonder resultaat. Wel spotten we 5 grote roggen die we met het bootje een poosje kunnen volgen. Lorie ziet ook een haai maar die heb ik gemist. Van een visser kopen we 3 snappers, 3 langoustes en een octopus voor $15,- Naar de Lemon Cays is het goed te bezeilen en met halve wind kabbelen we naar deze eilandengroep. Onderweg vangen we een Dolphin Fish. De ankerplek licht tussen 4 kleine eilandjes, erg fraai. Wij laten het anker vallen onder Benedup. Trip: 11nm. Aankomst 12:00
East Lemon Cays. 7-01-2012.
Canbombia – East Holandes Cays (Panama) Dinsdag 3 Januari 2012 10:30 Log 36459 Mh 7090: Op nieuwjaarsdag horen we dat die nacht een goede vriend is overleden, aangeslagen wandelen we uren over het eiland. 2012 is niet voor iedereen goed begonnen. Het waait stevig als we verder willen en besluiten nog een dag te blijven op ons beschutte plekje. Op 3 december waait het nog steeds stevig maar we besluiten toch naar Holandes Cays de varen. Tot achter het Holland rif was het behoorlijk ruw, eenmaal in de beschutting was het weer lekker zeilen. We laten ons anker vallen achter Ukupsuit en verbazen ons over de vele gradaties blauw om ons heen. Trip: 11 nm. Aankomst 13:00
Vissersvrouw en molamaker op Cambombia. 31-12-2011
Esnasdup – Canbombia (Panama) Vrijdag 31 december 2011 10:00 Log 36454 Mh 7088: Oud en Nieuw vieren we met een groepje cruisers op het eiland Canbombia. Al vroeg banen we ons een weg door de vele karaalriffen die hier liggen. De doorgang naar Canbombia kunnen we moeilijk vinden en we worden te hulp geschoten door Allain en een andere cruiser. Op het eiland wonen twee Kuna gezinnen, zij hebben tonijn voor ons gerookt en een zitje gecreerd. Natuurlijk schuiven die nacht ook de indianen bij het groepje cruisers aan. Oud en nieuw halen we niet, om 22:00 uur was alle drank op en zijn we op de Mallemock met een klein groepje verder gegaan. Trip: 4 nm. Aankomst 11:30
Oud noodvuurwerk doet het uitstekend op oudejaarsavond.
Nargana – Esnasdup (Panama) Donderdag 29 december 2011 12:20 Log 36448 Mh 6990: We willen wel zeilen maar de afstanden zijn hier zo klein dat we het eigenlijk te veel moeite vinden om het schip zeilklaar te maken. Als de wind echt meezit rollen we alleen de yankee en het kotterzeil uit. Het grootzeil blijft netjes in de huik en de zonnepanelen op de giek. Naar Esnasdup is maar 6 nm. maar met de uitgerolde zeiltjes is het leuk te bezeilen. Als we er zijn en de vislijnen binnenhalen blijkt er een tonijntje aan te zitten. Zo dood als een pier inmiddels. Achter Esnasdup vinden we een prachtig plekje, we liggen er de eerste dag moederziel alleen. Trip: 6 nm. Aankomst 14:10
Shoppen in Nargana met Allain en Mathilde.
Green Island – Nargana (Panama) Woensdag 28 december 2011 11:45 Log 36444 Mh 7086: Zowel achter Green Island als bij Nargana borrelen we met Allain en Veronique. Ook Dennis en Graida, de enige Kuna die twee maal rond de wereld zeilde, waren van de partij. In Nargana kopen we weer meel, groenten, kip, rum en bier. Het is bijna Nieuwjaar. Hier leren we ook Hans en Arlette kennen. Zoals zovelen charteren ze hier alweer enkele jaren en verdienen daar een leuke boterham mee. Trip: 5 nm. Aankomst 13:00
Kerst wordt door de indianen dunnetjes gevierd.
Green Island – Coco Bandero – Green Island (Panama) Dinsdag 27 december 2011 10:00 Log 36436 Mh 7081: Coco Bandero moet een van de mooiste archipello’s van de San Blas zijn dus daar moeten we naartoe. We banen ons een weg tussen de riffen door en zijn al snel bij de vier eilandjes die model staan voor de San Blas. Ze zijn inderdaad fraai, maar dat vinden meer mensen dus was de meest beschutte ankerplaats overvol. We ankeren op een plek waar het zeer onrustig is en besluiten aan het eind van de dag terug te varen naar de beschutte ankerplaats achter Green Island. Hier vieren we samen kerstfeest. Overigens viel het snorkelen bij Coco Bandero ook flink tegen. Trip: 4 + 4 Nm. Aankomst 17:00
Zaden en schelpen zoeken op Coco Bandero. 27-12-2011.
Sabudupored – Green Island (Panama) Zaterdag 24 december 2011 11:00 Log 36432 Mh 7079: Eigenlijk willen we naar de Coco Bandero Cays, een groot rif met enkele kleine eilandjes. Onderweg passeren we Green Island en besluiten daar voor anker te gaan. Het is rot weer en we verwachten bij Coco Bandero slecht te liggen. Achter Green Island liggen wel 10 of 12 jachten, meer dan we de laatste maanden gezien hebben. Tot onze aangename verrassing zien we hier Veronique, Allain en Mathilde van de Malemock terug. We kennen hen nog uit de Sechellen. Voor Kerst kopen we 11 Langoustes maar die weten in het holst van de nacht te ontsnappen. Achter Green Island monteer ik nieuwe schakelaars voor de ankerlier. De oude “op” knop bleef hangen, grote paniek dus toen het anker niet meer wilde stoppen. Ook Green Island is onbewoond. Trip: 4 Nm. Aankomst 12:15.
Hier hebben we ze nog. Green Island 24-12-2011
Nargana, Corazon de Jesus – Sabudupored (Panama) Donderdag 22 december 2011, 12:15 Log 36429 Mh 7077: In Nargana en Corazon de Jesus zien we, in tegenstelling tot de traditionele dorpen, flat screen TV, internet, veel buitenboordmotoren en betonnen gebouwtjes. We kunnen er met behulp van Frederico, een oudere Kuna indiaan, zelfs bier en rum voor een redelijke prijs kopen. Ook ons opgespaarde afval kunnen we voor $ 1,- kwijt. We maken kennis met Jarrel en Mandy van de Minorca. Zij charteren hier enkele maanden. Als we de laatste inkopen gedaan hebben vertrekken we naar Sabudupored, een klein onbewoond eiland waar we onze weg door het koraal op het oog moeten vinden. We liggen er fantastisch en moederziel alleen. Van vissers kopen we 17 kleine langoustines voor $ 15,- Trip: 3 Nm Aankomst 13:15.
Ilidup – Nargana / Corazon de Jesus (Panama) Maandag 19 december 2011 10:30 Log 36423 Mh 7076: Om de ankerplaats te verlaten moeten we weer tussen de riffen manouvreren. Het waait stevig en de golven breken daar waar het korraal het wateroppervlak bereikt. We zien dus vrij goed waar de gevaren schuilen maar helemaal op je gemak voelen we ons toch niet. Daar waar het 12 meter diep moet zijn is het plots maar 4 meter, dat geeft weinig vertrouwen in de zeekaart. We zijn op weg naar Nargana en Corazon de Jesus, twee Kuna-eilandjes die de Kunatraditie vaarwel hebben gezegd. We ankeren nabij de elektriciteitscentrale die ons de hele nacht wakker houdt. Voor het eerst zien we hier licht na 20:00 uur. En het wisselende licht van TV’s. Het is nog steeds hondenweer. Trip: 6 Nm. Aankomst: 12:00
Partijgebouw in Nargana, Kuna Yala. 20-12-2011
Snug Harbour – Ilidup (Panama) Zondag 18 december 2011 10:00 Log 36405 Mh 7072: Getver, het is alweer hondenweer. Als de broodjes gebakken zijn en de yogurt in de maak varen we verder. Isla Tigre, een eilandje met een groot dorp, is ons doel maar als we er aankomen ziet het er erg onaantrekkelijk uit. We besluiten achter een klein eilandje tegenover Isla Tigre te schuilen. Die nacht gaat het spoken en we liggen er ronduit beroerd. Regen, 32 knopen wind, vol op de golven en rondom ons dreigend koraalrif. Bovendien blijkt dat we ons anker nabij een PVC waterleiding hebben laten vallen. Als we die kapottrekken zit het hele dorp zonder water. Alles loop gelukkig weer goed af maar veel zin om het dorpje te bezoeken hebben we niet meer. Trip: 19 nm Aankomst: 18 december 15:00
Uitzicht vanaf de ankerplaats bij Snug Harbour. 18-12-2011
Accusichi – Snug Harbour (Panama) Zaterdag 17 december 2011 10:00 Log 36399 Mh 7070: Achter Accusichi blijkt het heerlijk toeven, we blijven er dan ook een dag hangen. We snorkelen wat en zien fraai koraal, maar het water is erg koud dus lang houden we het niet vol. Twee vissers bieden aan twee grote krabben voor ons te vangen maar komen evenlater met 3 langoustines terug. Ook goed natuurlijk. We moeten er $8,- (€5,50) voor betalen. Naar Snug Harbour varen we weer door een mijnenveld, door het slechte weer zijn de riffen niet te zien en waypoints hebben we niet van dit gebied. Zonder brokken bereiken we Snug Harbour, een kalme ankerplaats tussen de riffen, en ankeren achter het onbewoonde Aipadup. Van een visser kopen we een forse Caranx, die meteen de vriezer in gaat. Trip: 6 Nm. Aankomst 17 december 12:00
Eilandje tegenover onze ankerplaats bij Accusichi. 17-12-2011
Mono Island – Accusichi (Panama) Donderdag 15 december 2011, 11:15 Log 26395 Mh 7068: Het blijft snert weer en vanochtend gaat er van alles stuk (tool, temperatuurmeter, I-pod) en de melk kookt over. Mischien hadden we beter in bed kunnen blijven. Alleen mijn Leatherman blijkt niet te repareren, de rest doet het nu beter dan ooit. Op weg naar Accusichi, een piepklein onbewoond droomeilandje, stoppen we bij het dorp Ignatio de Tupile voor wat boodschappen. We treffen er een man die ons het dorp laat zien, een “restaurant” voor ons zoekt en bier en seco (rum) weet te vinden. Het restaurant blijkt een gewone woonhut te zijn, er worden twee stukken kip en wat bananen gebakken die we met het bordje op onze schoot moeten opeten. De blikjes limonade halen we bij de buren. Trip: 4 Nm. Aankomst 15 december 15:30
Kuna taal bij Mono Island 14-12-2011
Mamiputu – Mono Island (Panama) Dinsdag 13 december 2011, 10:30 Log 26382 Mh 7063: We zijn weer even toe aan een rustige omgeving en verkassen naar het onbewoonde Mono Island. Als we de ankerplaats zoeken lopen we bijna op het rif, onze kaart wijkt hier enorm af. Ik besluit om alle waypoints de we hebben in te voeren en de riffen voortaan via de waypoints te passeren. Het blijkt weer een hele klus. Achter Mono Island bakken we weer brood, maken we yoghurt en kaas. Ja, ja, zelfs kaas komt voortaan uit eigen keuken. We worden steeds handiger. Trip: 13 Nm. Aankomst 13 december 15:00.
Vissers bij Mamiputu. 11-12-2011
Ustupu – Mamiputu (Panama) Zondag 11 december 2011, 13:00 Log 26370 Mh 7061: Van Ustupu naar Mamiputu is weer een afstand van niets, we halen de huik niet eens van het grootzeil. Onderweg vangen we een enorme Baracuda die we helaas moeten terugzetten omdat grote baracuda’s vaak giftig zijn. Mamiputu is een bijzonder traditioneel kunadorp, hier liepen de indianen niet zo lang geleden nog naakt. Als we achter ons anker liggen komt er een kano langszij met een indiaan die een restaurantje runt. Lorie is de volgende dag jarig dus beloven we hem langs te komen voor een kunamaaltijd. Helaas toen wij er kwamen was het restaurantje gesloten en de uitbater onvindbaar. In het dorpje worden we een rieten hutje ingesleurd en kopen we enkele fraaie mola’s. Lorie’s verjaardagscadeau natuurlijk. Trip: 6 Nm aankomst 11 december 15:00.
Ustupu blijkt een levendig Kuna dorp. En overvol natuurlijk. 10-12-2011
Isla Pinos – Ustupu (Panama) Zaterdag 10 december 2011, 10:00 Log 26357 Mh 7057: Op Isla Pinos naar de kant geroeid en naar het bijzonder traditionele kunadorp gewandeld. Onderweg passeerden we de begraafplaats, heilige grond waarop we eigenlijk niet welkom zijn. In het dorpje spraken we een oude man, waarschijnlijk het dorpshoofd, die ons in perfect engels vroeg of we het ankergeld al betaald hadden. Waar we het konden afdragen wist hij eigenlijk ook niet dus zijn we uiteindelijk vertrokken zonder de $10,- te betalen. Bij Ustupu waarop het grootste kunadorp is gevestigd vinden we een ankerplaatsje tussen de koraalriffen. Op een half vergane catamaran die er ook geankerd ligt woont een blanke kluizenaar. We hebben er geen kontakt mee. In het dorp vinden we enkele blikjes bier, corned beef, aardappels en melkpoeder, we kunnen er weer tegenaan. Trip: 19 Nm. Aankomst 10 december 14:00.
Conservatief Isla Pinos. Eigenlijk mochten we hier niet fotograferen. 9-12-2011
Soskandup/Mulatupu – Isla Pinos (Panama) Donderdag 8 december 2011, 15:00 Log 26353 Mh 7055: Met de dinghy steken we over naar Mulatupu en dwalen wat door het dorpje. In een klein winkeltje worden we naar achter geroepen en krijgen we een stoel aangeboden. Even later komt Simon Herrera, leraar Engels op de basisschool, zich voorstellen en nodigt ons uit in zijn huis. Hij schrijft over de Kuna’s en gaf ons een CD met de engelse versie van zijn boek over een Kuna generaal. In het winkeltje kocht Lorie nog een Mola van een Kuna oma. Blijkbaar kon die verkoop niet door de beugel want niemand mocht iets van de deal zien. Bij Isla Pinas, onze volgende ankerplaats, liggen al enkele zeilschepen en nog voor we de boel aan kant hebben zijn Etienne van de La Luna en die “dame van de bioscoop” al bij ons aan boord. Trip: 4 Nm. Aankomst 8 december 16:00
2 kokosnoten voor 2 dollar. Veel te veel natuurlijk maar het was hem gegund.
Caledonia – Soskandup (Panama) Woensdag 7 december 2011, 11:30 Log 26349 Mh 7050: Met verbazing bekijken we het leven op Caledonia vanaf onze boot, we liggen er nog geen 200 meter vandaan. Af en toe komt er een indiaan in een kano langs voor een praatje en om iets te bietsen. Alles gaat er reuze relaxed aan toe. Om 20:00 uur is het dorp in slaap, alleen op de Kind Of Blue brandt licht. Naar Mulatupu, een ander bewoond eiland, is nog geen 4 Nm. maar we kunnen de weg tussen de riffen niet vinden en lopen bijna aan de grond. Als er een vrachtbootje passeert varen we in haar kielzog mee. Voor we Mulatupu bereiken ankeren we achter Soskandup, het onbewoonde eiland tegenover Mulatupu. Hier krijgen we bezoek van de Kuna gezondheidszorg. “Salut” (“gezondheid”), zeiden ze toen ze onze laatste rum achterover sloegen. Trip 4 Nm. Aankomst 7 december. 15:30.
Caledonia, het eerste Kuna dorp dat we bezoeken. 5-12-2011
Puerto Eccoces – Suledup / Caledonia (Panama) Zondag 4 December 2011, 13:00 Log 26343 Mh 7046: 4 Dagen zien we geen mens! We zwemmen in ons bloodje, krijgen bakken water over ons heen, luisteren naar de brulapen en verkennen de baai in onze dinghy. Ook verbeteren we het systeem om regenwater op te vangen en te filteren. De volgende bestemming is Suledup, een klein onbewoond eilandje op nog geen 5 mijl verder. Hier maken we kennis met de Kuna indianen. Tijdschriften blijken erg gewild bij de vissers, zelfs de Libelle. Ook achter Suledup liggen we fantastisch, we spotten veel vogels en zelfs een Condor. De volgende dag verkassen we naar Caledonia, een eilandje zo groot als twee voetbalvelden waarop zo’n 2000 indianen in rieten hutjes wonen. Als we de moed verzameld hebben en tussen de buien door, nemen we er een kijkje. De erg kleine vrouwen zijn traditioneel in Mola’s gekleed en kralen bedekken hun armen en benen. Een zwarte streep benadrukt de lengte van hun neus, een schoonheidsideaal. De mannen zijn gewoon westers gekleedt, ze spreken geen woord Engels. We kopen wat meel en gist voor we teruggaan naar de boot. We voelen ons toch wel indringers in deze hechte gemeenschap. Trip: 5 + 1 Nm.
Bahia Cispata (Colombia) – Puerto Eccoces (Panama) Donderdag 30 november 2011, 8:00 Log 26219 Mh 7041: Als de zon bloedstollend opkomt blijken we weer op een prachtige plek te liggen, een enorme delta omzoomd door palmen en mangrovebossen. Hier en daar ontdekken we een hutje, in de verte is een dorpje. Om ons heen zijn de vissers alweer aan het werk, vanuit eenvoudige kano’s proberen ze een dagloontje bij elkaar te sprokkelen. De wind is zowaar 180O gedraaid en in vliegende vaart zeilen we recht op ons doel, San Blas in Panama, af. In de nacht moeten we zelfs zeil wegnemen om niet aan te komen voor de zon opkomt, de Caribische kust van Panama ligt vol koraalriffen. We vangen een grote Dorade en kijken onze ogen uit als we Panama naderen. De indrukwekkende bergen van Dariën, begroeid met regenwoud, eindigen hier steil in zee. We lopen Puerto Eccoces binnen en passeren enkele onbewoonde indianenhutjes. Als we het anker laten vallen begint het te stortregenen. We zijn alleen met de brulapen om ons heen. Trip: 124Nm. Aankomst 1 december 10:00.
Tussen de buien door zien we Panama opdoemen. 1-12-2011.
Colombia
Isla Palma – Bahia Cispata (Colombia) Woensdag 29 november 2011, 12:00 Log 26194 MH 7038: Het is vervelend weer als we opstaan. Grauw en grijs met veel wind en dreigende wolken om ons heen. Op het strand van het kleine eilandje waarachter wij schuilen liggen zonaanbiders te verkleumen bij 28OC. Om verder te varen moeten we een koraalrif via een smalle doorgang passeren maar door het slechte weer zien we niet waar het gaatje is. Tergend langzaam en met een constante blik op de plotter (zeekaart op de PC) vinden we onze weg naar dieper water. De wind komt nog steeds uit de verkeerde hoek en we moeten uitwijken naar Bahia Cispata, waar we in het schemer ons anker laten vallen. Zelden lagen we meer beschermd, de boot ligt zo stil als een huis. Om ons heen alleen natuur en enkele vissers in kleine bootjes. Trip: 25 Nm kruisen. Aankomst 29 november 17:30
Stukje Isla Palma net voor we vertrekken.
Rosario Archipello – Isla Palma (Colombia) Dinsdag 28 november 2011, 12:30 Log 26158 Mh 7030: We zijn opgeknapt en willen verder maar de wind staat steeds tegen of het is windstil. Uiteindelijk besluiten we te kruisen, we zien wel hoelang we erover gaan doen. Als we bij Isla Rosario ons zeil willen hijsen breekt er een lazy jack. We ankeren en repareren het ding. Daarvoor moest ik wel even de mast in. Als we doorvaren blijkt de wind ons in één streep naar een volgende ankerplaats te brengen. Ankeren achter isla Palmas is een hachelijke zaak in het donker. De volgende ochtend zien we pas waar we liggen, we hadden geen foutje moeten maken. Om ons heen koraalrif en zandplaten die net boven water uitkomen. Onderweg vangen we eindelijk weer eens vis! Trip: 34 Nm. Aankomst: 28 november 18:45
De oesterkoning van Cienaga de Cholon
Cartagena – Rosario Archipello (Colombia) Dinsdag 15 november 2011, 12:30 Log 26139 Mh 7020: In Cartagena maken we onafhankelijksdag en het Carnaval mee. Een uitbundig gebeuren waar erg veel schuim aan te pas komt. We vinden er leuke barretjes en restaurantjes. We kijken onze ogen uit naar alle mensen die passeren. Een zakkenroller vangt bot wanneer hij mijn camera probeert te jatten. Paola, onze agent regelt onze papieren tot in de puntjes voor het halve tarief. Alirio, een zeer hulpvaardige medewerker van een boat shop, rijdt mij een dik uur door Cartagena voor een transformator. Uiteindelijk wordt zelfs de kapotte transformator gerepareerd. Tegen vertrek wordt ik ziek. Met koorts vertrekken we naar Rosario Archipello. Hier ankeren we op goed geluk in Cienaga de Cholon, een door eilandjes beschermde baai op een prachtige landtong. Na een week is ook Lorie ziek, we blijven er uiteindelijk twee weken hangen. Trip: 19 Nm. Aankomst: 15 november 17:00
Carnaval in Cartagena, Colombia. 6 november 2011
Ensenada Trebal – Cartagena (Colombia) Donderdag 1 november 2011, 03:45 Log 26085 Mh 7000: We worden lekgestoken en zweten ons bed uit! Ik wil om 00:00 het anker lichten maar Lorie probeert liever door te slapen. Om 03:30 loopt eindelijk de wekker af. We verwachten een klein beetje goede wind maar als we op weg zijn kan de motor weer niet uit. Het water is groen en vissen lijken er niet te zwemmen, weer vangen we niets. Nabij Cartagena roep ik port control op voor toestemming de haven binnen te varen. In goed Engels worden we keurig te woord gestaan. Ons anker laten we vallen nabij Club Nautico. Als we de volgende dag Cartagena verkennen zijn we diep onder de indruk van wat de Spanjaarden destijds overzees hebben opgebouwd. De ommuurde stad is prachtig. Trip: 54 Nm. Aankomst: 1 november 15:15
Stukje patio van een school in Cartagena. 2 november 2011.
Rodarero – Ensenada Trebal (Colombia) Donderdag 29 oktober 2011
09:00 Log 26028 Mh 6990: Rodarero is leuk voor een dag, we liggen er prima en zijn een ware trekpleister voor de vele Colombiaanse toeristen. Waterfietsen en zwemmers begroeten ons in het Spaans. We gaan enkele uren aan land, eten er in een restaurantje op het strand en kuieren wat door het dorp. Ondertussen paste een arme sloeber op ons rubberbootje. Op weg naar Trebal weer geen wind. De motor draait overuren. Bij het passeren van Baranquilla schrikken we van de enorme golven en het drijfvuil veroorzaakt door de uitstroom van een rivier. We weten niet hoe snel we uit de buurt moeten komen. Ensenada Trebal lopen we in het donker binnen en ankeren in het midden van de baai. Een miljoen muggen weten ons blindelings te vinden. Trip: 57 Nm. Aankomst: 29 oktober 21:00
Rodarero vanaf ons bootje. 27 oktober 2011.
Santa Marta – Rodarero (Colombia) Donderdag 27 oktober 2011, 14:00 Log 26023 Mh 6988: In Santa Marta gaan we de Marina in en parkeren naast Jim en Frank van de Pipedream. Met hen maken we een excursie naar Tyarona en drinken we veel rum. Santa Marta is aardig maar we willen meer van Colombia zien. Met de bus rijden we in 22 uur naar Medellin en nemen er een hotel. Onderweg is het noodweer, hele gebieden staan blank. In de bergen wordt de weg bedolven door verschuivende aarde. Medellin is een heerlijke stad, dagen slenteren we door de chaos en kijken mensen op een plein met 25 beelden van Botero. Terug in Santa Marta klus ik nog wat aan de boot voor we naar Rodarero, net om de hoek, varen. Dino onze agent regelt alle papieren voor € 35,- . Trip: 4 Nm. Aankomst: 27 oktober 12:00
Sloppenwijk in Medellin. 22 oktober 2011.
Bahia Cinto – Santa Marta (Colombia) Woensdag 12 oktober 2011, 14:00 Log 26009 Mh 6985: Bahia Sinto, één van de 5 diepe baaien nabij Santa Marta, liggen in een adembenemend natuurreservaat. De hoogste berg, een stukje terug, is ruim 5km hoog en is bedekt met sneeuw. Hier beneden is het minstens 35C. Om ons heen alleen dichtbegroeide bergen en hier en daar een klein vissershuisje met een dak van palmenbladeren. Lorie takelt het ene na het andere visje uit het water. Als we niet weggestuurd worden, we moeten nog inklaren, wachten we hier op wind in de goede richting. Met 22 liter diesel van een hulpvaardige cruiser kachelen we uiteindelijk toch op de motor naar Santa Marta. Trip: 14 Nm. Aankomst: 10 oktober 19:50
Achter ons anker in Bahia Cinto. 12 oktober 2011
Cabo de la Vela – Bahia Cinto (Colombia) Zondag 9 oktober 2011, 09:15 Log 25883 Mh 6963: Het is windstil als we opstaan, het weerbericht voorspelt minstens 4 dagen windstilte en zwakke tegenwind. We moeten een flink stuk varen, het is onverstandig om te vertrekken. Toch gaan we, hopend op een beetje geluk. De eerste uren zeilen we heerlijk, dan valt de wind volledig weg. Bovendien hebben we stroom tegen en de tank is bijna leeg. 22 uur pruttelen we met dichtgeknepen poeperd naar onze volgende bestemming. Met nog enkele liters in de tank laten we in het donker ons anker vallen. Weer spreken we af niet meer te vertrekken als onze bestemming niet te bezeilen is. Trip: 126 nm. Aankomst 10 oktober 19:50
Cabo de la Vela is berucht vanwege de vele stormen die het te verduren krijgt. Als wij er zijn is het windstil. 8 oktober 2011.
Bahia Honda – Cabo de la Vela (Colombia) Zaterdag 8 oktober 2011
10:00 Log 25852 Mh 6958: Bahia Honda verlaten we voor dag en dauw. Weer hebben we alles mee en vangen weer een tonijn. Cabo de la Vela (windkaap) is berucht maar wij zeilen er met een lichte bries omheen. Ons anker laten we vallen nabij een primitief vakantiepark. Een buslading toeristen komt kijken naar de zonsondergang. De sashimi smaakt weer voortreffelijk, daarna gaan er twee mooie moten op de Cobb. We hebben wat weinig brandstof dus hevelen we de 60 liter reserve diesel over naar de tank. Ik reinig meteen de brandstof filters en tap de tank af. Was hard nodig. Naar Cabo de Vela kunnen we heerlijk zeilen. Ook hier weer bezoek van twee vissers. Trip: 31 nm. Aankomst: 8 oktober, 16:30.
In Bahia Honda ontmoeten we onze eerste Colombianen. De vissers waren erg blij met het pilsje. 7 oktober 2011.
Venezuela
Isla Los Monjes (Venezuela) – Bahia Honda (Colombia) Vrijdag 7 oktober 2011, 05:15 Log 25795 Mh 6956: De maan is al onder, het is aarde donker in de baai als we ons losmaken van de mooring. Op de tast en goed geluk varen we naar buiten. Als we nog geen twee mijl op weg zijn roept de Colombiaanse kustwacht ons op en vragen ons het hemd van het lijf. Later krijgen we bezoek van de coast guard. Iedereen is erg vriendelijk en professioneel. We vangen weer tonijn en Mahi Mahi. Prachtig zeilend bereiken we Bahia Honda, de eerste veilige baai in Colombia. Al snel krijgen we 6 vissers langszij en trakteren hen op een biertje. Trip: 57 nm aankomst: 7 oktober, 13:45
De enige bezienswaardigheid op Los Monjes. 6 oktober 2011
California Lighthouse (Aruba) – Los Monjes del Sul (Venezuela) Donderdag 6 oktober 2011, 05:15 Log 25742 Mh 6950: Halverwege Aruba en Colombia bevinden zich enkele rotsen die bij Venezuela horen. Er bivakkeren enkele militairen in versleten barakken, verder is er niets, groeit er niets en is er niets te doen. Na enkele formaliteiten mochten we er overnachten aan een dik touw dat ze tussen de twee rotsen hadden gespannen. Onder de boot zien we alle bekende koraalvissen maar dan 3 x zo groot. Aan de kant staat een zwangere hond naar ons te blaffen. Trip: 53nm. Aankomst 6 oktober, 15:00 uur.
Op Los Monjes aan de mooring met uitzicht op het puin, een wrak en vervallen olie tanks. 6 oktober 2011.
Oranjestad – California Lighthouse (Aruba) Dinsdag 4 oktober 2011, 9:00 Log 25728 Mh 6948: Aruba was leuk voor enkele dagen, om onduidelijke redenen blijven we toch nog 2 weken plakken. We huren een motorfiets en kachelen er off road het hele eiland in een uur of 7 mee rond. De ankerplaats onder het vliegveld was vooral grappig met al die laag overkomende toestellen. Oranjestad zelf is niet zo interessant de overwegend Amerikaanse en Venozelaanse toeristen komen voor de zon en de fraaie stranden. Na het uitklaren (terugvaren naar Bacadera) Zeilen we naar de westpunt van het eiland. Ook hier blijven we nog twee nachtjes illegaal achter ons anker hangen voor we aan de oversteek naar Columbia beginnen. Trip: 14 nm Aankomst: 4 oktober, 13:00,
Leuk contrast, de Kind of Blue afgemeerd aan een Venezolaanse vrachtboot. Barcadera 4 oktober 2011
Aruba
Santa Cruz (Curaçao) – Oranjestad (Aruba) Vrijdag 23 september 2011-09-25, 05:15 Log 25666 Mh 6945: Ook Santa Cruz blijkt een verademing. We snorkelen, luieren en drinken caipirinia. De heli van de kustwacht draai weer een rondje om de boot, we zijn hier nog steeds illegaal. Morgenochtend vroeg steken we over naar Aruba en moeten vroeg op, we gaan dus erg vroeg naar bed. In het donker halen we ons anker op en zie nog net een visser in een roeibootje naast ons schip. Lorie heeft ‘m zelfs helemaal niet gezien. De oversteek loopt gesmeerd. Wind mee, stroom mee, schoon onderwaterschip. Al snel krijgen we beet, helaas is deze vis véél te groot voor ons. De lijn is niet te houden, loopt volledig af en de haak verbuigt, het dier is weer vrij. Geen idee wat het was. In Aruba willen we in Oranjestad inklaren maar worden teruggestuurt naar Bacadera. Hier verlopen de formaliteiten soepel. Terug in Oranjestad ankeren we in 3 meter diep water. Aankomst 23 september, 13:00 Trip 54 nm.
Oranjestad, Aruba. Echt authentiek is het niet.
Curaçao
Fuik Baai – Santa Cruz (Curaçao) Donderdag 22 september 2011, 05:00 Log 25634 Mh 6940: We zijn al uitgeklaard en verblijven eigenlijk illegaal hier. Een helikopter van de kustwacht draait een rondje om ons heen. Het is heerlijk in de Fuik Baai, hadden we eerder moeten bezoeken. Na een dag schelpen steken met snorkels en duikflessen zijn we klaar voor vertrek. Het onderwaterschip is gespikkeld, de aanhechting van de schelpen krijgen we er niet af. We staan weer vroeg op, we varen langs de kust naar Santa Cruz maar als we er nog zin in hebben steken we meteen over naar Aruba. We varen weer als vanouds, de wind zit lekker mee en we vangen eindelijk weer eens een vis. Als we Santa Cruz bereiken besluiten we er een dag te blijven. Aankomst 22 september, 09:30 Trip 25 nm.
Dit is de onderkant van ons bijbootje na twee maanden Spaanse Water. Kun je nagaan hoe ons onderwaterschip eruit zag.
Spaanse Water – Fuik Baai (Curaçao) Dinsdag 20 september 2011, 17:00 Log 25632 Mh 6938: Véél later dan voorzien verlaten we eindelijk het Spaanse water! Het was er reuze gezellig met al die leuke cruisers om ons heen. Twee keer per week happy hour bij Norman, 3 x per week fietsen met Sorsaka bikers, rennen met Duncan en Irene, verjaardag gevierd, motor enorme beurt gegeven, Leuk weerzien met Katinka en Carlos Blaaker, Bart Jansen die ons in de bus aanspreekt, optreden Selah Sue meegemaakt etc. Met een aangegroeid onderwaterschip verlaten we het veilige water en kruipen met 3 knopen naar buiten. 1 Mijl verder in de mooie Fuik Baai laten we ons anker weer vallen. Heerlijk, we liggen er alleen. De volgende dag krabben we alle schelpen en aangroei van de onderkant. Aankomst 20 september, 18:00 Trip: 2 nm.
Handelskade, Willemstad, Curacao gezien vanaf de pontonbrug. 29-8-2011.
Willemstad – Amsterdam – Willemstad (Curacao) 20:10. Ik ben de laatste weken weer flink aan het trainen, in Nederland moet ik er vast weer tegenaan. Fietsen blijkt op Curacao een hachelijke bezigheid, de wegen zijn slecht en de automobilisten ronduit moordzuchtig. Tom haalt ons van schiphol, hij blijkt zelfs een slaapplaats geregeld te hebben. Wij logeren 3 weken in het huis van Chantal. Fantastisch! Met Bob, Tom, Aline en Toni zitten we 4 dagen in de Ardennen. Fietsen, wandelen en La Chouffe natuurlijk. Anthon en Ivonne waren weer geweldig! Buiten een borrel in het atelier organiseerden ze een fietstocht over Voorne Putten. Dikke pret dus. Ook pikken we nog net de haring party bij Hans en Inger mee. Gesloopt maar eigenlijk te vroeg vliegen we op 9 juni terug naar Willemstad. Daar worden we van het vliegveld gehaald door Duncan en Irene, oude vrienden die we al twee jaar niet gezien hebben.
Haring happen bij Hans en Inger in Rotterdam 7 juni 2011
Bonaire
Kralendijk (Bonaire) – Spaanse Water (Curacao) Woensdag 11 mei 2011, 8:30 Log 25597 Mh 6878: Bonaire is wel fraai. Vooral onder water is het prachtig. Onze lang niet gebruikte duikuitrusting blijkt niet goed meer te werken en vraagt wat onderhoud. Duiken kunnen we direct onder de boot. Ik zie een manta rog voorbij komen. Met Ruud Pasman, een gepensioneerde KLM piloot, rijden we het eiland rond en maken we een duik. Als we de smaak te pakken krijgen en meer willen duiken moeten we verder, op 17 mei vliegen we van Curacao voor 3 weken naar Nederland. Tja, ook wij zijn soms aan vakantie toe. De tocht naar Curacao verloopt gesmeerd. Na enkele dagen Spaanse water verkassen we naar marina seru boka waar we de boot achterlaten. Aankomst: 11 mei, 15:00 Trip: 38nm.
Mierzoet cocosgebak. De Antilianen zijn er gek op. Bonaire, 8 mei 2011.
Isla Barlovento – Bonaire (Nederland) Vrijdag 29 april 2011, 8:00 Log 25539 Mh 6863: We gaan niet aan land op Barlovento. Vissers willen een Lobster ruilen voor rum of sigaretten. Ik geef een fles uit Madagaskar maar die was zelfs voor een straatarme visser niet te zuipen. “Bandito” riep hij lachtend naar mij. Voor een bodempje wiskey krijgen we twee verse conches, de dieren uit de reuzenschelpen. Lekkere pasta van gemaakt. Op het oog banen we ons een weg door het doolhof van riffen en kachelen op de motor naar Bonaire. We vangen een Albacore en een prachtige geelvintonijn die we kwijtraken omdat het touwtje breekt waaraan het beest hangt om leeg te bloeden. Morgen is het Koninginnedag, dat vieren ze daar ook hebben we gelezen. Als we aankomen is het net donker. Op de kant is het reuze gezellig, dat moet morgen wat worden. Aankomst 29 april, 19:00 Trip 58nm.
Slavenhutjes bij de zoutpannen, Bonaire 29 april 2011
Venezuela
Los Roques – Isla Barlovento (Venezuela) Donderdag 28 april 2011, 7:30 Log 25494 Mh 6856: We hebben geen visum en mogen van de kustwacht 1 nacht op Los Roques blijven. Na een telefoontje met zijn baas was 5 dagen mogelijk maar dan moesten we hem wel $ 300,= US betalen. Niet gedaan natuurlijk maar zijn wel twee nachten gebleven. Los Roques, een prachtig zeil/natuurgebied is nog gezellig ook. Jammer dat we snel weg moesten. Met een zeer zwak windje kachelen we naar het onbewoonde Isla Barlovento. We ankeren nabij de Nederlandse Boyo maar hebben geen contact. Om ons heen een vogelparadijs. Aankomst 28 april, 16:30. Trip: 45nm.
Poppenhuisjes op El Gran Roque, Venezuela 26 April 2011
Isla La Blanquilla – Los Roques (Venezuela) Maandag 25 april 2011, 10:30 Log 25347 Mh 6848: De enige andere boot op La Blanquilla blijkt van Namibiërs die we uit Suriname kennen! Een leuk weerzien. We blijven twee nachten hangen, snorkelen over de prachtige riffen en verzuipen onze onderwatercamera. De tocht naar Los Roques gaat als een speer! We dreigen in de nacht op een moeilijke plaats aan te komen en proberen af te remmen. Tevergeefs, zelfs zonder zeil maken we nog 6 knt. In het donker varen we door naar de volgende ankerplaats. Hier moeten we de autoriteiten ervan overtuigen dat we ook zonder visum kunnen blijven. We gaan zo kijken of dat wil lukken. Aankomst: 26 april 9:15, trip 135 + 12nm.
Isla La Blanquilla, Venezuela, 24 april 2011
Caraibische eilanden
Prickly Bay (Grenada) – Isla La Blanquilla (Venezuela) Vrijdag 22 april 2011, 10:00 Log 25172 Mh 6820: Op Grenada huren we een auto en rijden met ons tijdelijke rijbewijs het hele eiland over. We bezoeken een nootmuskaatfabriek, een cacaoplantage en een rumdistilleerderij. Grenada is prachtig. We ontmoeten Dennis en Ank van de Bodyguard, met dennis besteden we een hele dag aan onze lekspanning (4mA). In St. George, de hoofdstad, eten we schweinbraten und Apfelstrudl. Na het uitklaren verkassen we naar Mount Hartman bay en vertrekken de volgende ochtend. Eerst zeilend maar de overige 30 uur op de motor. Vangst: 2 baracuda’s. De grootste gooien we terug. We hebben geen visum voor Venezuela en op goed geluk lopen we Isla La Blanquilla aan. De militairen daar zwijgen als we ze in het Engels oproepen. We laten ons anker vallen, niemand valt ons lastig. Om ons heen scheren pelikanen over het water, de zon gaat bloedmooi onder. Aankomst: 23 april, 18:00 Trip: 171nm.
Saté eten met Ank en Dennis van de Bodyguard. Prickly Bay, Grenada, 20 april 2011
Grand Mal Bay – Prickly Bay (Grenada) Zaterdag 9 april 2011, 8:15 Log 25161 Mh 6805: Grand Mal Bay blijkt nu een Marine reserve. Verboden te ankeren dus maar gelukkig hebben ze er een aantal moorings geplaatst waaraan we enkele nachtjes kunnen hangen. Het is er prachtig en erg rustig. We snorkelen tot we het koud krijgen en luieren de dagen door. De tonijn die we gisteren vingen blijkt heerlijke sashimi. Naar Prickly Bay is maar 9 mijl dus zonder het grootzijl te hijsen motoren we naar onze volgende bestemming. Prickly Bay is vrij druk maar we ankeren op een mooi plaatsje. Aankomst: 9 april, 10:15 Trip 9nm.
Nootmuskaat is overal op Grenada. Gouyava, 14-04-2011
Tyrel Bay (Carriacou) – Grand Mal Bay (Grenada) Donderdag 7 april 2011, 9:30 Log 25131 Mh 6788: Carriacou bleek een erg aardig eiland en de mensen super vriendelijk. Met de bus toerden we naar de noordkaap en op de fiets beklom ik de hoogste berg omdat ik onderweg een verkeerde afslag nam. De Mary Ann (Vivian en ?) ankerden naast ons maar we hadden weinig contact. Blijkbaar waren hun problemen met het schip opgelost, ze waren 4,5 maanden op Trinidad. Naar Grenada vingen we een tonijn, een Barracuda en een grote Dorade. We bleven slachten en schoonmaken.
Aankomst: 7 april, 15:00 Trip: 30nm.
Broodje kopen in Hillsborough op Carriacou.
Petit St. Vincente – Carriacou (Grenada) Maandag 4 April 2011, 8:00 Log 25119 Mh 6797 Petit St. Vincente is een klein eiland met een resort. We zij er niet aan land geweest. Wel zijn we met de bijboot naar een piepklein eilandje (Mopion) even uit de kust gevaren. Het was niets meer dan een zandplaat die net boven de zee uitstak. Ik moest er niet aan denken dat ons motortje uit zou vallen, roeiend waren we nooit teruggekomen. De oversteek naar Carriacou (hoort bij Grenada) en het inklaren verliepen gesmeerd. In Tyrel Bay kochten we een grote levende lobster voor € 20,- Aankomst 4 april 14:00 Trip 7+4nm.
Van tijd tot tijd spoelt de parasol in zee. Mopion, 3-4-2011
Chatham Bay (Union Island) – Petit St. Vincente Zondag 3 april 2011, 8:30 Log 25111 Mh 6794: Twee dagen lagen we in de grote Chatham Bay. Het op het fraaie strand hadden enkele lokals hun “bar/restaurant” vaak niet meer dan een afdak met wat tafels en stoelen. De omgeving is weer prachtig maar de valwinden maken het verblijf toch mijden aangenaam. Op onregelmatige momenten sloeg de wind met 20 knopen over de bergen, de boot slingerde naar alle kanten. We deden dus weer geen oog dicht. We liggen hier illigaal omdat we al uitgeklaard zijn. De oversteek naar Petis St.Vincente is onplezierig. Pal tegen de ferme wind in. De ankerplek maakt alles weer goed, Aankomst 3 april 10:15 Trip: 8Nm.
Veel wind en deining maken de ankerplekken soms ondragelijk.
Clifton – Chatham Bay (Union Island) Vrijdag 1 april 2011, 13:30 Log 25106 Mh 6792: Na het uitklaren op het vliegveldje van Clifton, we verlaten St. Vincente na Chatham Bay, drinken we een rum punch op het kunstmatige eilandje op het rif. Andrea uit Londen en haar vriend van Union Island bouwden het eigenhandig op een overbodige berg reuzenschelpen die ze hier naartoe sleepten. Union Island is erg gemoedelijk maar peperduur: 1 tomaat kost 1 us dollar. Chatham Bay was tot voor kort alleen per schip bereikbaar, we worden onmiddellijk bestookt door klantenlokkers en drinken rum punch bij de vriendelijkste. Aankomst 1 april 14:15 Trip 5nm.
Kunstmatig eilandje met bar op het rif voor Clifton. 1-04-2011
Tobago Cays – Clifton, Union Island (Grenadines, West Indies) Woensdag 30 maart 2011, 13:00 Log 25102 Mh 6789: We zijn weer in de travel mode! Zelfs in het paradijs houden we het niet lang meer uit en willen verder. De afstanden zijn erg kort en wij zijn inmiddels te lui om voor een uurtje varen de zeilen uit te pakken en de zonnepanelen op te bergen. Op motor, Yankee en Kotterfok maken we makkelijk 7 knopen dus de noodzaak om te zeilen is er eigenlijk ook niet. Wel proberen we vis te vangen maar veel geluk hebben we de laatste week niet meer, de vriezer raakt leeg. Aankomst 30 maart 14:00 Trip: 4nm.
Stukje paradijs met Kind of Blue op de voorgrond. 29-3-2011
Mayreau – Tobago Cays (Grenadines, West Indies) Zaterdag 26 maart 2011, 9:30 Log 25098 Mh 6787: eindelijk bereiken we de Tobago Cays. Een enorm bescherm rif met enkele onbewoonde eilandjes. Ongekende schoonheid zowel boven als onder water. We genieten van de omgeving, snorkelen met schildpadden en houden onze adem in als er een 2 meter lange citroenhaai langs komt. Rustig zwemmend maken we ons uit de voeten. Op het strand eten we gegrilde Langouste en drinken we de champagne die we zelf meebrachten. Dit voelt als vakantie! Aankomst 26 maart 10:30 Trip 4nm.
We moesten ons eigen bestek, drank en glazen zelf meebrengen. 26-03-2011
Canouan – Mayreau (Grenadines, West Indies) Donderdag 24 maart 2011, 11:00 Log 25091 Mh 6784: Canouan blijkt niet ons eiland, de mensen zijn arm en stug. De eerste nacht ankeren we ver van het dorpje en snorkelen er nog wat. De volgende dag verkassen we naar de baai voor het dorp Charlestown. Er is erg veel deining in de baai en het is moeilijk om de kant te bereiken zonder nat te worden. We vinden het niet erg om verder te trekken. Op weg naar Mayreay, een véél aardiger eilandje, vangen we een mooie zwartvintonijn. Aankomst 24 maart 12:15 Trip 7nm
In Mayreau blijken veel barretjes maar weinig barbezoekers te zijn. Op ons na dan. 25-03-2011
Mustique – Canouan (Grenadines, West Indies), dinsdag 22 maart 2011, 14:30 Log 25077 Mh 6779: Het is peperduur op Mustique! Een nachtje achter een ankerbol kost € 75,- een blikje bier € 5,-!!!!!!! We fietsten nog over het eiland, berg op berg af, maar geen spoor van Mick Jagger, David Bowie, Rachel Welsh en al die andere megasterren die hier een optrekje hebben. Als we het anker ophalen regent het natuurlijk. En als we na 13 mijl ons anker laten vallen in Canouan, het volgende eiland, regent het natuurlijk nog véél harder. Zeilen was er niet bij vandaag, we waren te lui en lieten de motor het werk doen. Aankomst 22 maart, 16:30 Trip 13nm.
Basil’s Bar op Mustique, de hang-out voor de jet set van de wereld. 21-03-2011
Bequia – Mustique (Grenadines, West Indies) Woensdag 21 maart 2011, 11:00 Log 25066 Mh 6778: Bequia en Mustique zijn de meest exclusieve eilandjes van de Grenadines. Bequia is vrij toeristisch maar op een prettige manier. Mustique is volledig in particulier bezit en huisvest de rijkste der rijken. Beide eilanden zijn vrij ongerept en omzoomd met prachtige zandstrandjes. Leuk om een keer geweest te zijn. Ook leuk: onverwacht kwamen we Linda en Dirk van de Jade tegen. We hadden ze voor het laatst in Afrika gezien. Nu we zuidwaards varen hebben we de wind en stroom steeds mee, de tocht naar Mustique was weer een zeilfeest. Aankomst 21 maart 13:30 Trip 11nm.
Hier begrijpen ze het. We worden op onze wenken bediend. Bequia, 18-3-2011
Soufriere (St. Lucia) – Bequia (Grenadines, West Indies) Donderdag 17 maart 2011, 9:00 Log 25010 Mh 6772: St. Lucia is één van de parels van de cariben. De pitons bij Soufriere (zwavel in de lucht) zijn prachtig. Wij bezochten er de vulkaan, enkele watervallen en een prachtige botanische tuin. Het stadje Soufriere kon ons niet erg bekoren, veel armoede. Ik denk belastingvrij te tanken maar toen ik de 400 liter diesel moest afrekenen bleek dat niet zo te zijn en betaalde ik de hoofdprijs. Grrrrrr, geen fooi voor de woedende hulpjes dus. Lorie heeft de pest in omdat de boot door hoge golven tegen de kade van het pompstation dreigt te slaan en ik nog even geld moet pinnen. De 50mijl naar Bequia leggen we grommend af, we hebben gelukkig alles mee. Aankomst 17 maart 17:00 Trip 50nm.
Zelfs de vulkaan gromde met ons mee. 16-03-2011
Marigot Bay – Soufriere (St. Lucia, West Indies) Dinsdag 15 maart 2011, 13:00 Log 25000 Mh 6766: In Marigot Bay, een natuurlijke haven omringd door mangrove, palmen en bergen zijn verschillende speelfilms opgenomen. Dr Doolittle was de bekendste. Toen was het nog onbedorven, nu is er een drukke marina waar superjachten aanmeren en een zeer luxe resort. We wilden er wat langer blijven maar omdat ook de mooring waaraan we lagen erg duur was zijn we de volgende dag alweer vertrokken. Nee, naar dit soort lokaties zijn wij niet op zoek. Aankomst 15 maart 14:15 Trip: 10nm.
Marigot Bay moet ooit idilisch geweest zijn. 15-03-2011
Rodney Bay – Marigot Bay (St. Lucia, West Indies) Maandag 14 maart 2011, 11:00 Log 24987 Mh 6764: Heerlijk om eindelijk weer eens op een ander eiland te zijn. Hier wordt ook weer gewoon Engels ipv Frans gesproken. Met de bus bezoeken we Castries, de hoofdstad van St. Lucia. We dwalen er wat rond en bezoeken de grote overdekte markt. Hier eten we ook wat en kijken onze ogen uit naar de mensen die passeren. Erg rijk hebben de locals het hier niet. De marina van Rodney Bay ligt echter vol met superjachten van Amerikanen, Canadezen en Europeanen. De tegenstellingen zijn weer groot. Op weg naar Marigot Bay vangen een 1,5 meter lange Wahoo! Het kost 3 kwartier om het dier te landen. We geven 1/3 weg aan locals en vullen de vriezer tot aan de nok. Die avond eten we Wahoo. Aankomst 14 maart 13:00 Trip 7nm.
1,5 meter vechtlust. St. Lucia 14-3-2011
St. Anne (Martinique) – Rodney Bay (St. Lucia, West Indies) Vrijdag 11 maart 2011, 10:00 Log 24962 Mh 6762: Eindelijk, na dik twee maanden verlaten we Martinique. Het was een mooie tijd: oud en nieuw met Aart en Monique, twee weken met Paula, Arie, Leo en Saskia, Carnaval, een nieuwe Bimimi, een nieuwe zwemtrap, Ti-rum, prachtige ankerplaatsen, leuke ontmoetingen, ook met oude bekenden zoals Theo, Michelle, Fuji, Diane, Wil, Lionel en Patricia. We varen weer naar het zuiden. Dit keer met de wind mee! In Rodney Bay op St. Lucia worden we verwelkomd door een fruitverkoper in een met vlaggen versierd bootje. Natuurlijk kopen we wat veel te dure limoentjes en bananen van hem. Aankomst 11 maart 16:00 Trip 25nm.
De groentenboer in Rodney Bay. 11-3-2011
Fort de France – St. Anne (Martinique) Maandag 7 maart 2011, 9:15 Log 24934 Mh 6750: Voor de laatste keer varen we vanaf Fort de Frans naar Marin en St. Anne. We moeten wassen en de voorraden aanvullen voor we verder trekken. Bovendien is St. Lucia, onze volgende bestemming goed bezeild vanuit St. Anne. In Fort de France maakten we twee dagen Carnaval mee. De Parade was erg leuk en ook later in een café hadden we het erg goed naar onze zin en maakten we vrienden voor het leven. De tocht naar Marin was natuurlijk weer met de wind op de neus. We kruisten nog wat maar de motor deed het meeste werk. Aankomst Marin 7 maart 16:30 Trip 34
Carnaval in Fort de France, we pikken het nog even mee. 6-3-11
Arlet – Fort de France (Martinique) Zaterdag 26 februari 2011, 10:00 Log 24924 Mh 6738: Vandaag vliegen Paula, Arie, Sas en Leo naar huis. In Arlet konden ze nog even bijkomen van de pittige overtocht uit Dominica. Het plan om naar Marin te varen blijkt door het slechte weer onhaalbaar en we besluiten naar Fort de France uit te wijken. Ook dit blijkt bijna niet te doen, met 2 knopen kruipen we op de motor over het water. Onderweg varen we bijna over een walvis en valt door vervuilde filters de motor uit. Noodgedwongen rollen we de kotterfok uit en kruisen hoog aan de wind naar onze bestemming. Comfortabel was het al lang niet meer. Ruim op tijd bereiken we Fort de Frans vanwaar de familie doorreist naar het vliegveld. We zullen ze missen. Aankomst 26 maart 13:30 Trip 10nm.
Met 6 man in de bijboot naar de kant in Arlet. Dat ging maar nét. 22-2-11.
Rosseau (Dominica) – Anse Arlet (Martinique) Woensdag 23 februari 2011, 07:45 Log 24872 Mh 6731: Dominica is prachtig en authentiek. Omdat het erg bergachtig is zijn er weinig plantages en is het land vrijwel ongerept. We bezochten er een natuurgebied met een vulkaan, geisers en indrukwekkende watervallen. Onderweg verlies ik mijn gloednieuwe zonnebril. Het snorkelen met een gids op één van de riffen ging niet door omdat de zee te wild was. Helaas hebben we geen tijd om langer te blijven, we moeten terug naar Martinique. Er komt slecht weer aan en dat willen we voor zijn. De ruwe terugreis is voor Paula erg zwaar, leeggekotst probeerd ze liggend de tocht te overleven. Aankomst 23 februari 16:00 Trip: 52nm.
Ongerept Dominica. Hier bij de Trafalgar falls. 21-2-11.
St. Pierre (Martinique) – Rosseau (Dominica) Maandag 20 februari 2011, 01:00 Log 24835 Mh 6725: Vanuit Morne Rouge, een klein bergstadje, wandelen Leo en ik over de Mont Pellee, de vulkaan die in 1902 St. Pierre verwoeste. De anderen zien het uiteindelijk niet zitten en keren terug. Na een zware tocht komen we uit in Pressoir waar blijkt dat er geen bussen of taxi’s rijden om ons naar St. Pierre te brengen. Een vriendelijke Fransman waarvan ook de achterblijvers een lift kregen haalt ons op. Natuurlijk bleven hij en zijn vriendin die avond op de boot en ging er een sloot wijn en rum doorheen. Veel aan het woord zijn wij niet geweest, onze gasten wisten niet van ophouden. In het donker zijn we naar Dominica gevaren. Dat was niet voor iedereen een prettige ervaring, de zeeziekte sloeg genadeloos toe. De zonsopkomst met Dominica in beeld maakte veel goed. Aankomst 20 februari 08:00 Trip: 37nm.
Rosseau, 20-2-11. We moeten inklaren en bezoeken Rosseau, de hoofdstad van Dominica.
Fort de France – St. Pierre (Martinique) Donderdag 17 februari 2011, 11:00 Log 24820 Mh 6721: Wij kennen Fort de France nu wel maar voor onse bezoekers is alles nieuw dus leuk. We winkelen wat, halen mijn zonnebril af bij de opticien, eten op de markt en drinken Ti-rum op een terrasje. De tocht naar St. Pierre verloopt soepel, niemand wordt ziek. Paula slikt de hele dag pillen om die ellende te voorkomen. St Pierre blijkt een leuk stadje maar we zijn er snel uitgekeken. Aankomst 17 februari 14:30 Trip 14nm
St. Pierre vanaf de boot gezien. 17-02-11
Marin – Fort de France (via-via) Vrijdag 7 januari 2011, 11:45 Log 24721 Mh 6668: Hier maken we een grote sprong en slaan we alle verplaatsingen op Martinique gemakshalve over. Na het vertrek van Aart en Monique bezochten we alle ankerplaatsen tussen Marin en Fort de France. Ook lieten we eindelijk een nieuwe zwemtrap lassen, vervingen we de Bimimi en wist ik met een elektricien de opbrengst van de zonnepanelen te verhogen. Ook erg mooi, eindelijk vonden we goede 5-liter Jerrycans voor ons drinkwater. Op 12 februari komen Paula, Arie, Leo en Saskia aan boord. Met hen gaan we de komende twee weken toeren, zeilen, wandelen, snorkelen, rum drinken en lekker eten. Aankomst uiteindelijk 15 februari Trip totaal: 99nm.
St. Anne 13-2-11 Arie, Paula, Leo en Saskia zijn gisteren aangekomen.
Fort de France – Marin (Martinique) Zondag 2 Januari 2011, 12:30 Log 24698 Mh 6660: Aart en Monique hebben oud en nieuw bij ons gevierd. Op de Nederlandse tijd met vuurwerk uit de speakers. Ze zitten voor een week in een fraai resort op Martinique. Helaas was ik de hele week ziek, waarschijnlijk weer Dengue. Met de huurauto verkenden we het eiland. Lorie en Monique bezochten onderweg alle souvenierwinkeltjes. Het echte vuurwerk zagen we op 30 december vanuit de boot. Even later bleek de auto weggesleept. Monique is allergisch voor water dus zijn Aart en ik naar Marin gezeild, Lorie en Monique zaten al op het strand te wachten. Aankomst 2 januari, 15:30 Trip: 23nm.
Fort de France, Martinique op nieuwjaarsdag 2011
Chaguaramas (Trinidad) – Fort de France (Martinique), Dinsdag 21 december 2010, 03:45 Log 24419 Mh 6618: Bergen werk verzet maar weinig gezien van Trinidad. De boot is 3 weken op de kant geweest, we zijn lekgeprikt door de muggen, we hebben geld uitgegeven als was het water maar we zijn weer helemaal klaar voor het vervolg van ons avontuur. We krijgen bezoek op Martinique en moeten daar vóór 29 december zijn. Via Grenada, Carriacou, Bequia en St Lucia bereiken we Martinique. Onderweg hebben we nergens in- of uitgeklaard. Bijna de hele tocht hadden we de wind op de neus en draaide de motor overuren. Aankomst: 26 december 2010, 13:05 Trip: 281nm.
Grenada 21-12-2010. Lorie wisselt de gastenvlag als we onderweg Grenada aandoen.
Englischmans Bay – Chaguaramas (Trinidad) Dinsdag 19 oktober 2010, 16:15 Log 24321 Mh 6560: Tijdens de oversteek van Tobago naar Trinidad hebben we werkelijk alles mee. Véél te snel bereiken we de nauwe doorang naar het beschutte Chaguaramas, we komen er met uitgaand tij en in het donker aan. Scotland Bay, halverwege de doorgang, durven we niet in zonder licht dus kruipen we verder. In Chaguaramas krijgen we een héél ander beeld voorgeschoteld dan we de laatste tijd gewend waren. We komen hier voor onderhoud dus we moeten er maar aan wennen. Aankomst: 20-10-2010, 05:00 Trip: 76nm.
Onze ankerplaats tussen de overslagbedrijven en boortorens. Chaguaramas 22-10-2010.
Bloody Bay – Englischmans Bay (Tobago) Maandag 18 oktober 2010, 8:30 Log 24318 MH 6556: Ik was al eerder naar Englischmans Bay gefietst, een prachtige baai met een restaurantje aan een breed palmenstrand. Op weg naar Trinidad blijven we er een nachtje over. We liggen er uiteindelijk alleen. We eten roti in het restaurantje maar worden ongeïnteresseerd bediend door een Afrikaans grietje. De sundowner maakt veel goed Aankomst: 18-10-2010, 9:30 Trip 3nm.
Englischmans Bay vanaf het restaurantje. Tobago, 18-10-2010.
Charlotteville – Bloody Bay (Tobago) Vrijdag 15 oktober 2010, 14:30 Log 24312 MH 6554: Er is een “Blue food festival” in Bloody Bay, we willen het niet missen. Van Blue Food, een lokale wortel die blauw wordt wanneer je hem kookt, maken ze eten, snoep, drankjes, brood, taart en snacks. Naar Bloody Bay is maar een klein stukje varen dus met de rubberboot op sleeptouw motoren we naar onze volgende bestemming. Bloody Bay is erg fraai, de pelikanen vliegen rond de boot. Het festival is wel aardig maar het eten valt tegen. Indrukwekkend was de ritmeband in het publiek die alle optredens met potten, pannen en motoronderdelen naar de kroon stak. Aankomst 16:00 Trip: 6nm
Deze pelikanen fotgrafeerde ik in Charlotte Ville.
Perica Rivier – Charlotteville (Tobago) Vrijdag 1 oktober 2010, 14:00 Log 23841 MH 6531: Weer hebben we het tij slecht ingeschat en varen tegen de stroom in naar zee. Ook daar hebben we het flink zwaar maar als we eenmaal buiten zijn en de goede koers kunnen aanhouden keert de rust terug. Hier en daar moeten we een vissersboot ontwijken maar verder loopt alles op rolletjes. Met de wind in de rug vliegen we naar Tobago. Bij Charlotteville laten we ons anker vallen naast de Azimut van Ursula en Eckhard. Met de scheepshoorn kondigen wij onze aankomst aan. Tobago is fantastisch, ik fiets me kapot en verder genieten we van de natuur en het leven onder water. Trip: 471nm.(?)
Pirates bay, Charlotteville. Ergens daar beneden liggen wij voor anker.
Suriname
Domburg – Perica Rivier (Suriname) Dinsdag 28 september 2010, 9:30 Log 23753 MH 6512: Na een erg leuke tijd in Domburg, Nickerie en Paramaribo leveren we de huurauto in en vertrekken naar Trinidad. We zullen die vriendelijke Surinamers missen. Voor we zee kiezen besluiten we echter de Commewijne rivier op te varen. Hier waren veel plantages maar het oerwoud heeft de orde hersteld. Als de Commewijne splitst kiezen we de Cottica en later de Perica rivier. De smalle rivier blijkt diep genoeg maar uiteindelijk moeten we stoppen omdat de mast niet meer tussen de bomen door kan. We zien Ara’s, apen, leguanen en groene papagaien. De geluiden uit het oerwoud en de muggen houden ons uren wakker. Opnieuw maakt Suriame veel indruk. Het hele stuk moesten we natuurlijk op de motor afleggen. Aankomst 31 september. Trip 87 nm.
Als de jungle de rivier overwoekerd keren we terug. Gelukkig is de Perica dan nog net breed genoeg om te keren.
Duivelseiland – Domburg (Suriname)Woensdag 25 augustus 2010, 7:30 Log 23538 MH 6472: Ile Salut, Frans Guyana, bestaat uit 3 eilandjes waarvan Duivelseiland het bekenst is. We lagen er 4 dagen achter ons anker en wandelden over de twee eilanden waarop de beruchte gevangenis staat. Een Fransman vertelde dat Papillon niet op het eiland gevangen zat maar in Cayenne op het vaste land. Het hele verhaal is gebaseerd op getuigenverklaringen. Weer een illusie minder. Op weg naar Suriname hebben we stroom en wind mee, we maken dus een behoorlijke snelheid. We komen bij uitgaand tij aan en kruipen op de motor over de Surinamerivier. Onderweg passeren we Paramaribo. In Domburg worden we verwelkomt door enkele vriendelijke Nederlanders. Het voelt goed, hier blijven we een paar weken hangen. Aankomst 26 augustus. Trip 210nm / 383km.
Paramaribo was ooit “de mooiste stad ter wereld”. Nog steeds is ze indrukwekkend.
Fortaleza – Duivelseiland (Frans Guyana) Zondag 15 augustus 2010, 12:00 Log 22514 MH 6439: Een dag voordat ons visum verloopt verlaten we Brazilië. Jammer, 6 maanden was veel te kort, Brasil is fantastisch. Voor vertrek borrelen we nog met Fujiyuki Urataki uit Sapporo en verrassen hem met een flesje Sake. Fuji, de enige Japanse single-handed cruiser ooit, kennen we vaag uit Richards Bay (Zuid-Afrika). Op weg naar Frans Guyana hebben we “Rotterdam – Algarve” te overbruggen maar we hebben alles mee en als een trein passeren we de enorme noordkust van Brazilië. We vlinderen vrijwel het hele traject en vangen een 90cm Wahoo. In Frans Guyana klaren we niet in en vertoeven er dus illegaal. Met dichtgeknepen poepert passeren we de gendarmarie op Duivelseiland. Aankomst: 21 augustus 12:00. Trip 1024 Nm (1896km).
Onderweg passeren we de evenaar, we zijn weer in het noorden.
Brazilië
Fortaleza – Manaus – Fortaleza (Brazilië). Donderdag 29 juli 2010, We laten de boot een poosje achter in Fortaleza en vliegen naar Manaus in Amazonia. Op het vliegveld in Manaus worden we aangesproken door een klantenlokker in een Hollands voetbalshirt. We poeieren hem af maar als we toch naar “zijn” hotel willen is hij al vertrokken. Nu moeten we de taxi zelf betalen. Via Backpackers in Hotel 10 de Julho boeken we een jungle tour van 7 dagen. We vissen en eten Pirania, slapen in de jungle, kappen ons een weg door het woud, eet Lorie een rups, verzuipen onze gloednieuwe camera en we logeren een nacht bij locals. Veel dieren zien we helaas niet, behalve apen en één toekan is er weinig spraakmakend leven te vinden. Terug in Fortaleza overnachten Joris en Jonna, met wie we 7 dagen optrokken, een nachtje op de boot.
Joris baant zich met het kapmes een weg door het regenwoud. Amazonia 3 augustus 2010.
Cabadelo – Fortaleza (Brazilië). Vrijdag 23 juli 2010 9:30, Log 22167 Mh 6420 Na de ankerplaats bij het walvisverwerkingsbedrijf nabij Cabadelo verkassen we naar Jacaré, een gehucht enkele mijlen stroomopwaarts. De rivier is bruin en we hebben moeite de talloze vissers met hun netten te ontwijken. We ankeren voor de “Marina” van Philippe en willen er de boot achterlaten voor een trip naar Manaus in de Amazone. We zien ervan af, vliegen vanaf hier is zeer omslachtig en erg duur. Eerst met een taxi (50 real), later met de trein (2 real) reizen we terug naar Cabadelo voor de formaliteiten. In Jacaré draait het toerisme om zonsondergang en een saxofonist die elke avond de show steelt. In Jacaré vind ik de oorzaak van onze schommelende schroefas, er was een bout uit de flexibele koppeling getrild. Weer een zorg minder. De tocht naar Fortaleza is nat en erg lang. Het waait stevig maar met een klein zeiltje blijft het redelijk comfortabel aan boord. We hebben een gierende stroom en de wind mee, we varen gemiddeld 7 knopen. In Fortaleza meren we af bij het Marina Park Hotel en boeken meteen een vlucht naar Manaus. Vanavond (29-07) vliegen we naar het hart van het regenwoud.
.
We gaan er tot 10 juni tussenuit. We waren echt aan vakantie toe.
Salvador – Cabadelo (Brazilië). Zaterdag 17 juli 2010 10:00 Log 21695 Mh 6404 Salvador viert feest, Brazilië – Nederland wordt gespeeld op Onafhankelijkheidsdag, we vallen met onze neus in de boter. De stad bruist, drums zijn overal. Bij toeval ontmoeten we Hjalmar en Britt-Maries en samen struinen we met hun gids en bodyguard door de stad. De gids regelt een eersterangs tafeltje in een wervelend café en laten de wedstrijd met veel caipirinia en chopp over ons heenkomen. Na de wedstrijd bezoeken wij het huis waarin de gids woont, in de vafela is een straatfeest, het uitschakelen van Brazilië is dan al verwerkt. Enkele dagen later valt Lorie in een gat in het trotior. Haar knie is lelijk beschadigd, ze staat op huilen. Na enkele dagen is de knie nog steeds dik en warm. Nederland verliest de finale in een vreselijk duel met Spanje. Wij bezoeken een candomblé, een religieus gebeuren waarbij men in trance raakt. Na het uitklaren ankeren we nog 2 nachten achter ilha Itaparica en maken het onderwaterschip schoon. Op weg naar Cabadelo doen we de haven van Recife aan maar in die gribus willen we de boot niet achterlaten. Meteen varen we door naar Cabadelo. In het donker vinden we met moeite de straat door het koraal, een baggerboot maakt het ons extra lastig. Uiteindelijk ankeren we voor een oud walvisverwerkingsbedrijf. Aankomst: 20 juni 22:00. Trip: 472nm prachtig zeilen.
Opgegroeid in Hoorn maar helemaal thuis in Brazilië. Salvador 2 juni 2010.
Caravalis – Salvador de Bahia (Brazilië) Donderdag 29 Juni 2010, 7:30 Log 212369 Mh 6389 We staan vroeg op, de rubberboot moet nog opgeborgen worden. De wind is gunstig maar het regent veel. Op zee wordt het steeds ruiger maar we vliegen dus hebben we niet veel te klagen. Twee x gereefd, een uitgeboomde Yankee en 25 knopen in de rug, dat wil wel. Als we halverwege zijn moeten we een aantal keer gijpen om niet te dicht bij de kust te komen, het stormrondje kennen we nu wel. Het schip is zéér instabiel en binnen wordt alles van links naar rechts geslingerd. Slapen lukt bijna niet en we zijn drijfnat. In dichte mist bereiken we Salvador maar zien de stad in een fraai zonnetje voor ons opdoemen. We meren af in de haven voor het oude stadsdeel Pelourinho. We voelen ons er meteen thuis. Aankomst 1 juli 16:00, trip: 314nm.
Bahia op haar mooist. Salvador, 2 juni 2010.
Vitoria – Caravelas (Brazilië) Maandag 26 juni 2010, 16:15 Log 21188 MH 6368 We verkassen naar de jachthaven van Vitoria en meren af naast de Flying Penguin uit Zweden. Met Britt-Mary en Jalmar drinken we wat en kijken we voetbal op een groot scherm. Van Vitoria zien we niet veel. In druilend weer varen we door naar Caravales. Ons plan om achter een rif te overnachten laten we varen en missen zo de Flying Penguin. Van de rivier waaraan Caravalis ligt hebben we geen kaart en lopen 2x bijna op een zandbank. Een braziliaan komt ons in een roeibootje tegemoet en vaart ons tussen de banken door naar het dorpje. We ankeren op de rivier. Caravalis is een slaperig koloniaal dorp. In een lokaal restaurant zien we Nederland – Slowakije. Aankomst 28 juni 10:00 trip 180nm.
Behulpzame Braziliaan loodst ons langs de zandbanken. Caravalis, Bahia, 28 juni 2010.
Buzios – Vitoria (Brazilië) 10:30 Log 21002 Mh 6331 Woensdag 21 juni 2010, Het tochtje naar Buzios was een plezierreisje. Zon, zeilen en een kalme zee. Buzios blijkt het Saint Tropez van Brazilië, ook wel weer eens lekker. We kijken er voetbal tussen de Brazilianen en zien Nederland 2 x winnen. Als de wind na een dikke week weer meezit varen we naar Vitoria. De motor moet het werk doen, er staat te weinig wind en de aangroei remt ons sterk af. Onderweg vangen we een 95cm. Mahi Mahi en een zwaardvis van 1,4 meter. In de drukke haven van Vitoria moeten we in het donker tussen de manouvrerende zeeschepen onze weg naar de jachthaven zoeken. Voor de jachthaven laten we ons anker vallen naast een Amerikaan. De flying Penguin die we onderweg over de radio spraken zien we niet. Aankomst 22 juni 23:30, trip: 185nm.
Brazilië wint van Noord Korea, ze vieren het alsof de bokaalal binnen is. Buzios 15 juni 2010
Cabo Frio – Buzios (Brazilië) Woensdag 9 juni 2010, 09:00 Log 20984 Mh 6319 De ankerplaats nabij de kaap blijkt fantastisch, we liggen er tussen de vissersboten die ook een veilig plekje zochten. Later arriveren er nog 2 Franse zeilboten die op weg naar Cape Horn zijn. Boten met toeristen ankeren voor het strand, er zijn enkele terrassen die hier volledig afhankelijk van zijn. Verder is er alleen natuur. De bergen rond ons zijn begroeid met cactus en aloë. De watermaker draait overuren want het water is hier glashelder. Cabo Frio is een Mekka voor duikers maar het water is ons te koud (24 graden). Als we bijgekomen zijn van de barre tocht enkele dagen terug vertrekken we naar Buzios even verderop. Aankomst 9 juni 16:00, trip: 19nm.
Als we tegen donker naar huis varen schiet ik onderweg nog even een plaatje van de Kind Of Blue. Buzios, 10 juni 2010.
Rio de Janeiro – Cabo Frio (Brazilië) Zondag 6 juni 2010, 03:45 Log 20909 Mh6309 Het weer zit tegen, met name de wind. Als er op een dag windstilte wordt voorspeld besluiten we te gaan. Eenmaal op zee blijken we gewoon 17 knopen wind en de stroom tegen te hebben en besluiten we na ruim 2 uur varen terug te keren naar Rio. Als de volgende depressie over is vertrekken we voor de wind over een ruwe zee naar Cabo Frio. Hier krijgen we het zwaar, de golven bouwen zich huizenhoog op en smijten de boot alle kanten op. De wind is inmiddels toegenomen tot 7-8. Net voorbij de kaap moeten we gijpen en besluiten een stormrondje te varen. De lol is er dan al lang af. Gelukkig is er even na de kaap een ankerplaats waar we een uurtje later op adem kunnen komen. Hier repareren we ook de scepter die het in de strijd begeven heeft. Aankomst 6 juni, 16:00. Trip 75nm.
.
Uit een oude aluminium anode maak ik een bus om een afgebroken scepterpot op het dek te kunnen schroeven. Cabo Frio, 7 juni 2010.
Abraao – Rio de Janeiro (Brazilië) Donderdag 27 mei 2010, 10:30 Log 20823 Mh 6279 Voor we verder trekken wandelen Lorie en ik naar Picos do Papagaio en komen afgeknoedeld terug. In Abraao zien we de Ovation en de Nero terug, zij waren even voor ons uit Zuid-Afrika vertrokken. Als de wind gunstig is maken we de sprong naar Rio en gaan meteen naar de Iate Clube Rio de Janeiro. Weer worden we vriendelijk onthaald en is er een lid bereid om ons uit te nodigen. In Rio vermaken we ons ruim een week prima, zien een klassiek concert op het strand van Copacabana en proberen tevergeefs een keer verder te varen. Aankomst 27 mei 20:00. Trip: 62 nm
Copacabana bij nacht. Rio de Janeiro 30 mei 2010
Santos – Abraao, Ilha Grande (Brazilië) Woensdag 10 mei 2010, Log 20632 Mh 6327 Bob, Aline en Toni zijn al in Santos als wij aankomen. We doen de peperdure Santos Iate Clube aan maar verkassen na twee gratis nachten naar marina Hi-Fly waar Wiliam, de vader van Aline een mooie prijs heeft geritseld. Een leuk weerzien met de hele Braziliaanse familie. Met de scooter van Wiliam toeren we bijna 4 weken door Santos en Guaruja. We worden lek gestoken door de muggen en Fred krijgt Dengue. Pas na 3 weken is hij weer de oude. Een maand in de haven was slecht voor het onderwaterschip, in Abraao moesten we een massieve laag van 2 cm schelpdiertjes afsteken. De antifouling van 4 maanden terug is er weer af. Ons plan naar Argentinië af te zakken hebben we i.v.m. temperatuur, tegenwind en stroming opgegeven, we varen weer lekker naar de tropen. Met stroom en wind mee is ons beloofd. Van Santos naar Abraao zeilen we weer in vele etappes, er is weinig wind en weer zeilen we nauwelijks. Trip: 191 in pakweg 10 etappes.
Santos verovert de regiocup! Wij zagen de wedstrijd in een overvolle kroeg. Santos,6 mei 2010.
Baia da Ilha Grande – Santos (Brazilië) Donderdag 4 maart 2010, Log 20357 Mh 6149, De enorme baai waarin Ilha Grande ligt, heeft een zeiler veel te bieden behalve wind. Tom en Paul varen nog enkele dagen met ons mee. We zwerven van ankerplaats naar ankerplaats en doen tussendoor wat boodschappen in Angra dos Reis en Paraty. In Angra dos Reis worden we in de supermarkt bij naam aangesproken door Anthon en Michou, een Frans stel dat 25 jaar in Nederland woonde. Ze kennen ons via Theo en Michelle van de Faja Lobi. Zij komen net uit Argentinië en na twee avondjes borrelen zijn ook wij in de stemming om via Uruguay naar Buenos Aires af te zakken. In Paraty ankeren we nabij de schoenerpier en kijken we op het historische stadje. Hier werden ooit de slaven uit Afrika geïmporteerd en goud, gestolen van de indianen, naar Portugal verscheept. Het fraaie, goed bewaarde stadje is nu werelderfgoed. Op weg naar Santos waar we Bob, Aline en Toni zullen ontmoeten, doen we nog enkele eilandjes en baaien aan: enseada da Fazenda, enseada da Dentista, Ilha Itanhanga Ilha de Cedro, Ilhia do Cotia, Saco de Mamangua, Ilha das Couves, Ilha dos Porcos, lhabela. De een is nog exotischer dan de ander. Trip: 257 nm in 14 etappes.
Op terras in historisch Paraty. 21 maart 2010.
Rio de Janeiro – Abraao, Ilha Grande (Brazilië) Woensdag 3 maart 2010, Log 20290 Mh 6137 Rio bereikten we een dag voor Paul arriveert, we halen hem van het vliegveld en zijn bijna een dag in de weer om in te klaren. De véél te dure jachthaven ligt op loopafstand van het centrum. Rio bruist, deze sfeer komt als een geschenk uit de hemel. Net als de regen die complete wijken blank zet. Tom en Paul huren i.v.m. het slechte weer een auto en gaan een week het binnenland in, wij verkassen naar de botafogo baai aan de voet van de Suikerbroodberg. Voor enkele dagen zijn we te gast bij de prestigieuze jachtclub daar. Een week later dan gepland varen we 3 maart op de motor naar Ilha Grande. Tom en Paul zijn er al, in Abraao pluk ik ze met de dingy van het strand. Het is dan al aarde donker. Pas de volgende ochtend zien we in welk paradijs we beland zijn. Ilha Grande, een ongerept regenwoud, wordt omringd door talloze eilandjes begroeid met palmen, ceder en jacaranda. Overal ontdekken we afgelegen smetteloze strandjes en heerlijke ankerplaatsen. Hier houden we het wel even uit. Trip: 63nm.
Praia Mendes Lopes, Ilha Grande, Brazilië. 6-03-2010
Simon’s Town – Rio de Janeiro (Brazilië) Zondag 24 januari 2010Log 16501 Mh 5968, Simon’s Town is een aardig stadje en met de huurauto zijn we binnen een uur in hartje Kaapstad. Net voor Tom komt, hij vaart met ons mee naar Brazilië, wordt de Kind Of Blue aangevaren door de buurman. De deuk in het achterschip is aanzienlijk en we moeten het water uit om de boel te herstellen, de hele romp moet worden overgespoten.
We maken van de gelegenheid gebruik om de aangetaste schroef te vervangen door de klapschroef die we al jaren met ons meeslepen. Als we eindelijk weer in het water liggen blijkt het ding uit balans, we moeten dus meteen weer op de kant. De nieuwe schroef is veel kleiner dan de oude, het advies van 3 verschillende experts, en blijkt onvoldoende voortgang te genereren. Weer moet het schip de kant op, 3 x op één dag! Als we proefvaren met de nieuwe grote schroef blijkt deze te fluiten door resonanties. Erg storend maar we besluiten het te laten voor wat het is, we moeten nu eindelijk weg. Rio ligt zo’n 7000km verder, we hopen er binnen een maand aan te komen. Onder wisselende omstandigheden bereiken we na 29 dagen de overkant. Onderweg vangen we een overvloed aan vis en slaan we zelfs een Marlijn van pakweg 2,5 meter aan de haak. Trip: 3790 nm (7020km).
Atlantische oceaan 22-02-2010
Zuid Afrika
Knysna – Simons Town (net onder Kaapstad) Vrijdag 18 december Log 16245 MH 5935, In Knysna zien we Ursula en Eghart van de Azimut terug, varen we de nieuwe outboard in en eten we sinds lang weer eens op een terrasje. Knysna is een touristische toplokatie. Ook de oesters die ze hier kweken zijn fantastich en laten we onze neus niet voorbij gaan. Helaas, het is allemaal niet zo vreemd voor ons dus hebben we het na een weekje wel weer gezien. Bij de eerstvolgende weatherwindow trekken we verder. De lagoon uit leek eenvoudig maar we lopen mooi aan de grond. In de doorgang naar zee blijkt het door de uitgaande stroom waarop we vertrekken te spoken en krijgen we tonnen water over ons heen. Loopt gelukkig ook weer goed af. Tegen de volgende ochtend halen we de Sey Beryl in en samen zeilen we verder. Om ons heen zwemmen zeehonden. Onderweg begint mijn onderbuik op te spelen en ben ik een dag volledig uit de roulatie, later blijk ik nierstenen mee te sjouwen en wordt ik 2 x geopereerd. Trip: 256nm
Op weg naar het ziekenhuis, Simon’s Town 24-12-2009
East London – Knysna (Zuid-Afrika) Donderdag 10 december Log 15965 Mh5889:
De eerstvolgende haven, Port Elizabeth, is door storm verwoest en moeten we overslaan. Dus weer een lang traject. Met Bertus motoren we tegen de wind in naar het westen. De weersvoorspellingen kloppen niet, we zouden wind mee moeten hebben! Onderweg komt het ook niet meer goed, we kunnen soms zeilen maar nooit langer dan 4 of 5 uur. Onderweg is Lorie jarig en via de radio zingen Piet-Hein, Tory, Bertus en Jessy Happy Birthsday. Als Lorie slaapt passeren we een dozijn zeehonden, veel aandacht schenken ze ons niet. Net als de vissen, voor het eerst hanger er 4 vislijnen achter de boot maar we vangen helemaal niets! Onderweg besluiten we Knysna aan te lopen. De “heads” waartussen we de lagoon in moeten varen zijn berucht, met wat hulp van lokale zeilers weten we een veilige ankerplaats de vinden. Trip: 280nm. (2 nachten en 2,5 dagen)
Lang zal ze leven, lang zal ze leven….Tory, Piet-Hein, Bertus en Jessy zingen over de radio.